DAMIAN COPE: «Νέο τοπίο στα τυχερά παιχνίδια»

 

Η 1η Νοεμβρίου μάλλον θα πρέπει να κηρυχτεί εταιρική εορτή και αργία στον ΟΠΑΠ, καθώς η εισαγωγή την προηγούμενη εβδομάδα (σ.σ. στις 25 Οκτωβρίου) του νέου κανονισμού διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω παιγνιομηχανημάτων από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων και η δημοσίευσή του την 1η/11/2016 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ξαναβάζει στις ράγες την ατμομηχανή των επενδυτικών πρότζεκτ που έχουν στα συρτάρια τους οι άνθρωποι του ΟΠΑΠ και δεν είναι άλλο από τα VLTs.

Είναι γνωστή η κόντρα που είχε ξεσπάσει μεταξύ του ΟΠΑΠ και της ΕΕΕΠ επί θητείας Αντώνη Στεργιώτη, ο οποίος με τις αιφνίδιες αλλαγές του κανονισμού λίγες ημέρες πριν το «ντεμπούτο» των gaming halls που θα φιλοξενούσαν VLTs οδήγησε όχι μόνο στο «πάγωμα» της επένδυσης, αλλά ανάγκασε τη διοίκηση της εταιρείας να προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Λονδίνου και να διεκδικεί αποζημίωση ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο αυτή η κόντρα μοιάζει να ανήκει στο παρελθόν, καθώς μετά από την αλλαγή στην κεφαλή της ΕΕΕΠ στις αρχές του καλοκαιριού –με τον κ. Ευάγγελο Καραγρηγορίου να αντικαθιστά τον Αντώνη Στεργιώτη– οδηγηθήκαμε στην τροποποίηση του κανονισμού της ΕΕΕΠ για τα παιγνιομηχανήματα που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2015, γεγονός που όπως παραδέχονται στη λεωφόρο Αθηνών όπου εδρεύει το νέο αρχηγείο του ΟΠΑΠ καθιερώνει πλέον ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο και επιτρέπει την οικονομική βιωσιμότητα του πρότζεκτ των VLTs.

Στον ΟΠΑΠ έσπευσαν να χαιρετίσουν τις εξελίξεις τονίζοντας συγκεκριμένα ότι το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα παιγνιομηχανήματα εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας παιγνίων και αξιοποιεί με ολοκληρωμένο τρόπο όλα τα διαθέσιμα περιοριστικά μέτρα για την προστασία των παικτών, βάσει διεθνών βέλτιστων πρακτικών για το υπεύθυνο παιχνίδι. Λένε επίσης ότι η επανεκκίνηση του σχεδιασμού για τη λειτουργία των VLTs στην Ελλάδα εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και τα δημόσια έσοδα. Και μία και ο λόγος για δημόσια έσοδα, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι από τον ΟΠΑΠ διαμήνυσαν προς κάθε… ενδιαφερόμενο ότι ο Οργανισμός θα προχωρήσει αναλόγως στην προσαρμογή του ύψους των απαιτήσεων του έναντι του ελληνικού Δημοσίου, στο πλαίσιο της τρέχουσας διαδικασίας ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του Λονδίνου.

 

Νέο τοπίο

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νέος εγκεκριμένος κανονισμός είναι από τους αυστηρότερους διεθνώς, η απόφαση της ΕΕΕΠ θα επιτρέψει τη νόμιμη ανάπτυξη των VLTs και η πλήρως ρυθμιζόμενη λειτουργία τους μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στην αγορά των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα» δήλωσε σχετικά με το θέμα ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Damian Cope, και κατέληξε:

«Αυτή θα είναι επωφελής για την ευρύτερη οικονομία και θα συμβάλλει στην πάταξη της παράνομης δραστηριότητας, δημιουργώντας σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τη χώρα. Έχοντας παραμείνει απολύτως προσηλωμένος στο έργο των VLTs, ο ΟΠΑΠ εισέρχεται πλέον στη φάση υλοποίησης αυτής της επένδυσης και εργάζεται εντατικά για την πλήρη ανάπτυξη των VLTs, που αποτελεί εταιρική προτεραιότητα για το έτος 2017».

 

Και αντίδραση Βαρουφάκη μέσω twitter

Ο νέος κανονισμός της ΕΕΕΠ για τα παιγνιομηχανήματα προκάλεσε την αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος μέσω twitter χαρακτήρισε ως «ντροπή» την εξέλιξη. Η έντονη κριτική του πρώην ΥΠ.ΟΙΚ. εστιάζεται στην αύξηση του ημερήσιου ορίου που μπορούν να χάσουν οι παίκτες, κάνοντας λόγο για «λυσσαλέα προσπάθεια» της τρόικας και του ΟΠΑΠ, η οποία «απέδωσε». Ιδού τι ανάρτησε ο κ. Βαρουφάκης:

«Η λυσσαλέα προσπάθεια τρόικας-ΟΠΑΠ απέδωσε: Το όριο που έβαλα €80 ημερήσιας χασούρας στα VLT έγινε… €500. Ντροπή!» 

Για τον άλλοτε εκλεκτό του, πάντως, τον Αντώνη Στεργιώτη, ο Γ. Βαρουφάκης δεν είχε να κάνει κάποιο σχόλιο. Άλλωστε, ποιος τον πιάνει τώρα τον πρώην επικεφαλής της ΕΕΕΠ. Χωρίς να έχει διοικητικές σκοτούρες στο κεφάλι του ο κ. Στεργιώτης μπορεί να απολαμβάνει ανέμελος τα φθινοπωρινά μπανάκια του όπως αποδεικνύει και ο φωτογραφικός φακός που τον συνέλαβε.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα