ΔΑΝΕΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ: Θα τολμήσει να τους αγγίξει;

Η κυβερνητική σπέκουλα με τα δάνεια των κομμάτων καλά κρατεί, παρά το γεγονός ότι στο περιβόητο –σχεδόν 1.000 σελίδων– πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής δεν αναφέρονται ποινικές ευθύνες! Μάλιστα το 2017, όταν το πόρισμα είχε δοθεί στον πρόεδρο της Βουλής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, διαπρύσιος κατήγορος κατά τη διάρκεια των ακροάσεων και εκ των βασικών συντακτών, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Σε αυτό το κείμενο δεν υπάρχει καμία πρόταση για Προανακριτική. Δεν προκύπτουν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής. Διατυπώνονται μόνον παραβατικές συμπεριφορές». Κι όμως, οι οικονομικοί εισαγγελείς καλούν ως ύποπτους πολιτικά πρόσωπα και τραπεζικά στελέχη για τα χρέη των δύο κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΚΚΕ!

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κόσμος και κοσμάκης θα περάσει το κατώφλι της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος για να παράσχουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για τη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, αλλά και της ηθικής αυτουργίας σε αυτήν για την περίοδο 2000-2011. Ανάμεσά τους είναι ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο πρώην γενικός διευθυντής της Ν.Δ., Θανάσης Σκορδάς, ο πρώην γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ν.Δ., Μενέλαος Δασκαλάκης, οι πρώην βουλευτές Ανδρέας Μακρυπίδης, Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης (σ.σ. απεβίωσε στις 21 Σεπτεμβρίου του 2017), Κώστας Γείτονας και Τηλέμαχος Χυτήρης. Από τα τραπεζικά στελέχη ξεχωρίζει το όνομα του πρώην επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας και νυν του επενδυτικού fund ΕOS Capital Partners, Απόστολου Ταμβακάκη, αλλά και του πρώην διοικητή της ΑΤΕ και νυν διευθύνοντος συμβούλου της Attica Bank, Θεόδωρου Πανταλάκη.

Οι κλήσεις έγιναν από τον Γεώργιο Καλούδη, το πόρισμα του οποίου είχε μπει στο αρχείο. Τον Απρίλιο του 2014 ο κ. Καλούδης είχε προτείνει την άσκηση διώξεων κατά των συγκεκριμένων προσώπων. Οι διώξεις τότε δεν ασκήθηκαν ποτέ, καθώς η πορισματική αναφορά η οποία φέρει ως ημερομηνία την 15η Μαρτίου 2014 «ακυρώθηκε» από τροπολογία η οποία ήρθε στη Βουλή λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα την 4η Απριλίου 2014. Με αυτή θεσπίστηκε το ακαταδίωκτο για τους τραπεζίτες, οι οποίοι χορηγούν δάνεια σε πολιτικά κόμματα.

# Από το ΠΑΣΟΚ καλούνται για εξηγήσεις οι Γιάννης Παπακωνσταντίνου (πρώην γενικός διευθυντής), Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Κώστας Γείτονας, Ανδρέας Μακρυπίδης και Τηλέμαχος Χυτήρης.

# Από τη Νέα Δημοκρατία οι Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης (πέθανε πριν από ένα χρόνο), Μενέλαος Δασκαλάκης και Αθανάσιος Σκορδάς.

# Από το ΚΚΕ κλήθηκαν ο Νίκος Σοφιανός και η Άννα Πολυχρόνη.

Σε ό,τι αφορά τα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία χορήγησαν τα δάνεια, το μεγάλο βάρος πέφτει στα πεπραγμένα των διοικήσεων της πρώην Αγροτικής Τράπεζας και της Εθνικής Τράπεζας.

* Από την Αγροτική καλούνται ως ύποπτοι οι Θεόδωρος Πανταλάκης, Παναγιώτα Κοντοκώστα, Χρήστος Σικόλας, Κωνσταντίνα Λαζάρου, Ιωάννης Κυριαζόπουλος, Ιωάννης Πάτσιος, Γεώργιος Ζωγόπουλος, Νικόλαος Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, Ιωάννης Συμεωνίδης, Γεώργιος Κοψιάς, Αδαμαντίνη Λαζαρη, Κωνσταντίνος Χρήστου, Σαράντος Χριστοφίλης, Ανδρέας Δερμεντζόγλου, Σταύρος Καζακάκης, Εμμανουήλ Δραμουντάνης, Βασίλειος Δρούγκας, Ι. Βαλάκα, Δ. Μηλιάκος, Κ. Κιούκης, Π. Βαράγκης, Χ. Στόκας, Κ. Ρολάκης, Ι. Δημούλα, Π. Σερμπίνης, Α. Τσεκούρας, Χ. Σταυράκης, Μ. Μανθόπουλος, Κ. Ραυτοπουλου, Δ. Σωτηρόπουλος, Α. Ταμβακίδης, Ι. Ζαχαρής, Δ. Ζόμπολας, Ε. Στρατοπούλου, Γ. Περάκης, Μ. Πρωτονοτάριος.

Από την Εθνική κλήθηκαν οι Απόστολος Ταμβακάκης, Μ. Γεροντάκη, Θ. Δημητροπούλου, Α. Διαμαντή, Αν. Δουλίδη, Δ. Καποτόπουλος, Δ. Μαυρέλης, Δ. Μύρκου, Β. Τζαφαλιάς, Π. Φουρτούνης, Δ. Λεφάκης, Δ. Φραγγέτης.

Με εντολή της Ξένης Δημητρίου

Οι ύποπτοι καλούνται στο πλαίσιο έρευνας, που ξεκινά από την αρχή μετά από παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου. Μάλιστα, στην παραγγελία της, η κα Δημητρίου τόνιζε πως αν κριθεί σκόπιμο από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος μπορεί να ανασυρθεί από το αρχείο το παλαιότερο πόρισμα των εισαγγελικών αρχών για τα τραπεζικά δάνεια προς πολιτικά κόμματα.

Όλα ξεκίνησαν το 2013, όταν στην αναφορά του ο κ. Καλούδης περιέγραφε με λεπτομερή τρόπο το σκάνδαλο των κομματικών θαλασσοδανείων. Πρόκειται για τα 198,7 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από την κρατική Αγροτική Τράπεζα σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, με εγγύηση την εκχώρηση των κρατικών χρηματοδοτήσεων μέχρι και το έτος 2018, τα δάνεια που δόθηκαν από την Εθνική και κατέληξαν να είναι «κόκκινα», αλλά και η χρηματοδότηση των κομματικών σχηματισμών από τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα. Όλα σταμάτησαν, όταν οι τότε βουλευτές της Ν.Δ., Δημήτριος Χριστογιάννης, Δημήτριος Τσουμάνης και Διονύσης Σταμενίτης, κατέθεσαν τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις», που αμνήστευε –αναδρομικά– τους τραπεζίτες που άναψαν το «πράσινο φως» για την εκχώρηση των κομματικών δανείων. Η τροπολογία ψηφίστηκε με προεδρεύουσα τη νυν αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας, Μαρία Κόλλια-Τσαρούχα, τότε βουλευτή Σερρών τής Ν.Δ.

Ξέχασαν τον ΣΥΡΙΖΑ!

Το εντυπωσιακό στην όλη υπόθεση είναι πως οι εισαγγελείς λησμόνησαν και δεν συμπεριέλαβαν προς εξέταση τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα ζήτησε και επέτυχε τη δανειοδότησή του με τον ίδιο τρόπο που έπαιρναν τα δάνεια και τα τότε μεγάλα κόμματα, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Και μιλάμε για έγγραφα που κατατέθηκαν στην εξεταστική που είναι της 11ης Σεπτεμβρίου του 2009, της 23ης Μαρτίου του 2010 και της 14ης Δεκεμβρίου του 2010. Όλα προς την Εθνική Τράπεζα. Μάλιστα, στο τελευταίο έγγραφο προς τον τότε πρόεδρο της Εθνικής, Βασίλη Ράπανο, που έχει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα, ζητά όπως το κόμμα αντιμετωπιστεί ως πολιτικός οργανισμός και να ξεφύγει από τα ευρύτερα χρηματοοικονομικά κριτήρια. Να θυμίσουμε ότι το κτίριο της Κουμουνδούρου δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε Συνασπισμό, αλλά στον Φώτη Κουβέλη. Κι όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε εκτός έρευνας και μπήκε το ΚΚΕ, που εκτός της πρακτικής δανεισμού με τις κρατικές επιχορηγήσεις είχε κι εμπράγματες εγγυήσεις, καθώς πέραν του Περισσού, τότε κατείχε τον 902, αλλά και την Τυποεκδοτική.

Έτσι, οι εισαγγελικές αρχές δίνουν το δικαίωμα στα κυβερνητικά ΜΜΕ να σηκώσουν το θέμα, οι κυβερνητικοί βουλευτές να χρησιμοποιούν τα δάνεια των κομμάτων προκειμένου να αποφεύγουν τις απαντήσεις έναντι των καυτών οικονομικών ζητημάτων, όπως η περικοπή των συντάξεων, η μείωση του αφορολογήτου, που πλήττει όλα τα νοικοκυριά, αλλά και τις αντιδράσεις των πολιτών για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Φυσικά, η κυβέρνηση εστιάζει το θέμα στη Νέα Δημοκρατία και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προσπαθούν να βάλουν στο κάδρο, τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και τον Αντώνη Σαμαρά, ξεχνώντας την προγενέστερη περίοδο. Κάτι ανάλογο πραγματοποιούν και με το ΠΑΣΟΚ, φορτώνοντας ευθύνες στη Φώφη Γεννηματά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, βγάζοντας εκτός κάδρου τον Γιώργο Παπανδρέου. Και το εντυπωσιακό με το ΠΑΣΟΚ είναι ότι ο κ. Βενιζέλος, εκτός όλων των άλλων, κάλεσε τρεις εταιρείες ορκωτών λογιστών κι εν συνεχεία απέστειλε τον φάκελο στον εισαγγελέα.

 Η Νέα Δημοκρατία

Η Νέα Δημοκρατία, οφείλει περί των 200 εκατ. ευρώ. Ο Κώστας Καραμανλής, όταν παρέδωσε το κόμμα στον Αντώνη Σαμαρά, του κληροδότησε και χρέη 107,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκατομμύρια τα δανείστηκε η Ν.Δ. το 2009, λόγω των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών (Ιούνιος οι ευρωεκλογές, Οκτώβριο οι εθνικές). Αυτά τα 107 εκατ. εκτοξεύθηκαν στα 198 εκατ. λόγω των τόκων.

Στην προεδρική θητεία Σαμαρά, η Ν.Δ. δανείστηκε 41,3 εκατ. ευρώ και αποπλήρωσε μέρος του χρέος συν τους τόκους που φθάνουν τα 35,2 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, στα έξι χρόνια της προεδρίας Σαμαρά η Ν.Δ. χρεώθηκε με επιπλέον €6.000.000, κάτι που δεν μπορούν να χωνέψουν τα κυβερνητικά ΜΜΕ και το Μαξίμου που δίνει αγώνα για να κατηγορήσει τον πρώην πρωθυπουργό.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2009 η Ν.Δ. πλήρωνε ενοίκια για 20 κτίρια και το 2016 μόλις για ένα. Είχε 500 υπαλλήλους και επί Σαμαρά μειώθηκαν στους 200.

Κάτι ανάλογο έπραξε και το ΠΑΣΟΚ, καθώς λόγω και της συρρίκνωσης της εκλογικής του δύναμης είχε ακόμη λιγότερα έσοδα από ό,τι η Ν.Δ.

Κι όμως το Μαξίμου, μέσω των ελεγχόμενων ΜΜΕ, ρίχνει ευθύνες σε Σαμαρά και Βενιζέλο και αφήνει εκτός κριτικής Κώστα Καραμανλή και Γιώργο Παπανδρέου. Ας μη λησμονούμε ότι από τον έλεγχο στο ΠΑΣΟΚ διαπιστώθηκε ότι επί ημερών του Παπανδρέου εκδόθηκαν 45.000 αεροπορικά εισιτήρια σε ένα χρόνο, ενώ το πρακτορείο που τα εξέδιδε εισέπραξε €53.000.000 σε τρία χρόνια. Επίσης υπάρχουν αρκετά εκατομμύρια που δόθηκαν με μονογραφή Παπανδρέου και δίχως παραστατικά.

Απλά να υπενθυμίσουμε ότι επί ημερών Καραμανλή στη Ν.Δ. γραμματείς του κόμματος ήταν οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και εν συνεχεία ο Λευτέρης Ζαγορίτης. Στο δε ΠΑΣΟΚ κατά την επίμαχη περίοδο η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Και το λέμε αυτό, διότι μας προξενεί εντύπωση ότι δεν γίνεται καμία νύξη για τα συγκεκριμένα πρόσωπα από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην υπόθεση των δανείων των κομμάτων. Κι όμως, στο πόρισμα της εξεταστικής αναφέρεται ξεκάθαρα το ακόλουθο:

«Η συμπεριφορά αυτή, στην οποία ενέχονται ευθέως μεν οι οικονομικοί υπεύθυνοι του κόμματος την εποχή εκείνη, κατ’ επέκταση όμως και η ηγεσία του, στην οποία συμπεριλαμβάνονται ο Πρόεδρος και τα (κατά το καταστατικό) μέλη της Διοίκησής του, προκάλεσε περιουσιακή ζημία των τραπεζών. Συνευθύνη βεβαίως υπάρχει και εκ μέρους της όποιας τράπεζας δεν φρόντισε να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της με έναν των νομίμων τρόπων».

Και τέλος υπάρχουν και ερωτηματικά για το τι θα πράξουν οι εισαγγελείς μετά τις καταθέσεις των υπόπτων. Διότι θεωρείται βέβαιο ότι κανείς από τους οικονομικούς υπεύθυνους των κομμάτων δεν πρόκειται να πει ότι έπαιρναν τα δάνεια δίχως να το γνωρίζουν οι πρόεδροι και οι γραμματείς. Τουναντίον όλοι θα ισχυριστούν πως απλά ανέφεραν τις οικονομικές ανάγκες στους προέδρους τους και αυτοί έδιναν τις εντολές για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Να σημειωθεί ότι στη Ν.Δ. εξουσιοδοτήθηκε ο διευθυντής του κόμματος από τον πρόεδρο να υπογράφει για τα τραπεζικά δάνεια. Τα οποία φυσικά πρώτα είχαν την έγκριση του προέδρου.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται από την εισαγγελική έρευνα να προκύψει ότι οι τότε πρόεδροι και υψηλά ιστάμενοι των κομμάτων είχαν απ’ ευθείας τηλεφωνικές επαφές με τους τραπεζίτες για να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες της εκταμίευσης των δανείων.

Άραγε, θα τολμήσουν να αποστείλουν τον φάκελο στη Βουλή ζητώντας περαιτέρω διερεύνηση, αφού μιλάμε για πολιτικά πρόσωπα και ειδικά για δύο πρώην πρωθυπουργούς που επί των ημερών τους τα τραπεζικά δάνεια των δύο κομμάτων γιγαντώθηκαν;

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα