ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ Τ.Τ.: Στον αέρα η δίκη λόγω εξαιρέσεων και αποχής

Μια σειρά από περιστατικά και προκλήσεις από την πλευρά της δικαστού Μαρίας Κουτέρη, που προεδρεύει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, το οποίο δικάζει από τις 19 Σεπτεμβρίου 2016 την υπόθεση των δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, έφεραν τη δίκη στο σημείο… μηδέν.

Της Πωλίνας Βασιλοπούλου

Σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη της δίκης στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 και μετά περίπου 35 συνεδριάσεις, η διαδικασία κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα και να ξαναρχίσει από την αρχή.

Εκεί φαίνεται να οδηγούν οι ενέργειες της διευθύνουσας της διαδικασίας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Μαρίας Κουτέρη, η οποία δέχτηκε… καταιγισμό πυρών όχι μόνον από την εφέτη Αναστασία Πρίφτη, που υπέβαλε αίτημα αυτοεξαίρεσής της, αλλά και από τον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης, τον πρώην πρόεδρο του Τ.Τ., Άγγελο Φιλλιππίδη, ο οποίος μέσω του συνηγόρου του, Αθανασίου Βαρλάμη, ζήτησε την εξαίρεσή της από τη δίκη.

Μπροστά στο αδιέξοδο, που φέρεται να προκάλεσε ο τρόπος διεύθυνσης της διαδικασίας από την κα Κουτέρη, η οποία κατηγορείται για «απρεπή» συμπεριφορά απέναντι στη συνάδελφό της και «μεροληπτική συμπεριφορά» στον κατηγορούμενο, η ίδια οδηγήθηκε στο απονενοημένο διάβημα της δήλωσης αποχής.

Υπέβαλε αίτηση αυτοεξαίρεσής της από τη δίκη, για την οποία θα αποφασίσει την ερχόμενη Δευτέρα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο θα δικάσει επίσης και την αίτηση εξαίρεσης του κατηγορούμενου Άγγελου Φιλλιππίδη σε βάρος της.

Η διευθύνουσα της διαδικασίας δικαστής κατηγορείται για «απρεπή συμπεριφορά» απέναντι στη συνάδελφό της εφέτη, Αναστασία Πρίφτη, και για «μεροληπτική συμπεριφορά» στον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης, Άγγελο Φιλιππίδη

Αίτημα αυτοεξαίρεσης

Όλα ξεκίνησαν μετά την πρωτοφανή κίνηση απελπισίας της εφέτη Αναστασίας Πρίφτη, η οποία σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη της διαδικασίας στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 και περίπου 35 συνεδριάσεις, ζήτησε να απέχει από τη δίκη, υποβάλλοντας αίτημα αυτοεξαίρεσής της, επειδή εθίγη, όπως υποστήριξε από την «απρεπή» συμπεριφορά της προέδρου κας Κουτέρη.

Όπως αναφέρει στην αίτησή της η εφέτης, «στη δικάσιμο της 23ης Φεβρουαρίου η Πρόεδρος… στρεφόμενη προσωπικά σε μένα χτύπησε δυνατά το χέρι της στο γραφείο της αίθουσας και συνεχίζοντας σε εντονότατο τόνο μου είπε ότι ξέρει καλά τι κάνω εγώ και κατόπιν μίλησε για “διαδρόμους” και ανθρώπους που συνδιαλέγονται με δικηγόρους, για το κινητό μου τηλέφωνο, κατηγορώντας με εν ολίγοις, προσωπικά, ότι διαρρέω πληροφορίες, αναφορικά με τη συγκεκριμένη δίκη και συνδέοντάς με ευθέως με τους “διαδρόμους” και τους “ανθρώπους που συνδιαλέγονται”».

Όπως υποστήριξε η δικαστής, η αίτηση αυτοεξαίρεσης της οποίας δεν έγινε δεκτή, δεν ήταν η πρώτη φορά, που με αοριστολογίες και γενικόλογες αναφορές η Πρόεδρος αναφερόταν σε «διαδρόμους» και «διαρροές», των οποίων ποτέ δεν κατονόμαζε τις πηγές, ενώ χαρακτηρίζει «αποκυήματα της φαντασίας» της προέδρου κας Κουτέρη όλα τα παραπάνω.

 

Άγγελος Φιλιππίδης: Εξαίρεση της προέδρου για άνευ προηγουμένου μεροληπτική διαδικασία

Το δεύτερο… χτύπημα ήρθε από τον κατηγορούμενο Άγγελο Φιλλιππίδη, ο οποίος μέσω του συνηγόρου του Θανάση Βαρλάμη υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης της κας Κουτέρη, την οποία κατηγορεί για μεροληπτική συμπεριφορά.

Στην αίτηση του κ. Φιλλιπίδη αναφέρονται τουλάχιστον 13 περιστατικά, τα οποία στοιχειοθετούν τους φόβους περί μεροληψίας της προέδρου του δικαστηρίου.

Οι εκφράσεις της όπως:

– Δεν έχει χρήματα το Δημόσιο για να αποκτήσουμε και άλλες αίθουσες δικαστηρίου και γι’ αυτό ευθύνονται οι πελάτες σας.

– Ο μάρτυρας είναι κουμπωμένος από τον Αύγουστο, εννοώντας ότι ο μάρτυρας (Λυκούργος Χρυσοσπάθης, διευθυντής εσωτερικού ελέγχου του Τ.Τ.) είναι ποδηγετημένος από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

-Στη δίκη αυτή θα τα διερευνήσουμε όλα, για να δούμε πώς και γιατί μπορεί να τελέστηκαν αδικήματα, αναφερόμενη σε κατηγορίες, όπως δωροδοκία, για τις οποίες δεν δικάζονται οι κατηγορούμενοι.

– Θα έρθει η ώρα της απολογίας, για να αποδείξετε την αθωότητά σας. Τώρα βαδίζουμε με το κατηγορητήριο και δεν θα πείτε αυτά που θέλετε,

– …εδώ, κ. μάρτυς, ερευνούμε πώς ο Φιλλιππίδης και Σια μέσα σε τρία χρόνια κατάφεραν να κλείσουν μια τράπεζα, που λειτουργούσε επί έτη και ήταν μια λαϊκή τράπεζα, μια τράπεζα του λαού, αφού όλοι οι μικροκαταθέτες στα χωριά και στις κωμοπόλεις κατέθεταν τα χρήματά τους εκεί.

– Αφήστε τους ισολογισμούς αυτούς, τους ξέρουμε εμείς ότι μπορεί να είναι και πλαστοί.

– Σεις δεν είστε μάρτυρας του κατηγορητηρίου, αλλά μάρτυρας υπερασπίσεως. Ήλθατε εδώ να μας πείτε ένα-δύο-τρία αρνητικά και, αντί αυτού, μας λέτε μόνο θετικά.

– Ξέρουμε πώς βγάζουν οι εταιρείες αυτές, όπως αυτή η Detol (αναφερόμενη στην deloitte) τα πορίσματα αυτά.

– Καλά, τους ξέρουμε κι αυτούς πώς τα κάνουν αυτά, αναφερόμενη σε εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

– Γνωρίζω, κ. Βαρλάμη, τι επιδιώκετε. Να κωλυσιεργήσετε τη διαδικασία, να εξετάζουμε τον μάρτυρα για όλα τα ζητήματα και να μη με αφήνετε να κάνω τη δουλειά μου.

– Και παύστε να παραπονιέστε ότι κωλυσιεργώ εγώ τη δίκη. Εσείς την κωλυσιεργείτε και μάλιστα το διαδίδετε αυτό.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα