ΔΕΔΑ: Εμβληματικά έργα υποδομών φυσικού αερίου με επίκεντρο τον άνθρωπο

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α»: Η οικονομία στην κρίση του COVID-19

Μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που δοκιμάζει τις αντοχές των οικονομιών παγκοσμίως, θέτοντας και τη χώρα μας αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις,  η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ Α.Ε.) εργάζεται αθόρυβα και αποτελεσματικά για την επόμενη μέρα, με γνώμονα τρεις στρατηγικούς άξονες:

  1. Την άρση της ενεργειακής απομόνωσης των πολιτών και των επιχειρήσεων της ελληνικής περιφέρειας μέσω της ανάπτυξης υποδομών διανομής φυσικού αερίου σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις,
  2. Την αδιάλειπτη, αξιόπιστη και ασφαλή διανομή του φυσικού αερίου ακόμη στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας,
  3. Την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, όπως σχολείων, νοσοκομείων, αθλητικών χώρων κ.ά., μέσω της χρήσης αυτής της οικονομικής και φιλικής προς το περιβάλλον μορφής ενέργειας.

Υπό αυτό το πρίσμα, το νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για την περίοδο 2021-2025 θέτει ιδιαίτερα υψηλούς στόχους, υλοποιώντας επενδύσεις που θα ξεπεράσουν συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο επέκτασης δικτύων διανομής φυσικού αερίου που «τρέχει»» αυτή την περίοδο στην Ευρώπη και υλοποιείται κυρίως με ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ, δανειακά κεφάλαια και με επιχορήγηση μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Περιφερειών.

Ειδικότερα, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 της ΔΕΔΑ προβλέπει:

  • Την ανάπτυξη υποδομών διανομής φυσικού αερίου σε 35 πόλεις της χώρας, με την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων τροφοδοσίας -μέσω του δικτύου του ΔΕΣΦΑ, με τη δημιουργία εξόδων του TAP, μέσω μεταφοράς Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG) και Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG)- και με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας.
  • Την κατασκευή συνολικά 1.860 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου
  • Περισσότερες από 68.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών). Πρόκειται για τον μίνιμουμ αριθμό συνδέσεων, ο οποίος μπορεί να είναι πολλαπλάσιος εφόσον υπάρξει ανάλογη ζήτηση από τις τοπικές κοινωνίες.

 

Το νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για την περίοδο 2021-2025 θέτει ιδιαίτερα υψηλούς στόχους, υλοποιώντας επενδύσεις που θα ξεπεράσουν συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία

 

Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της ΔΕΔΑ θα ξεκινήσουν μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2021 από τρεις Περιφέρειες της χώρας -την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα-  με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία προχωράει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου, μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2021 και το 2022, στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.

Ο προγραμματισμός της εταιρείας δεν περιορίζεται  στην επόμενη πενταετία, αλλά επεκτείνεται έως το 2036 σχεδιάζοντας επενδύσεις μισού δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η ΔΕΔΑ, προετοιμάζεται κατάλληλα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος με πρωτοβουλίες οι οποίες συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων που θέτει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για τη μετάβαση προς μια οικονομία μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΔΑ υπέγραψε πρόσφατα Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΚΑΠΕ για την οικοδόμηση των πρώτων «πράσινων» δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ Α.Ε. κ. Μάριος Τσάκας

Συνεπής στην πολιτική της για καινοτόμες δράσεις, η ΔΕΔΑ είναι εξάλλου ο μοναδικός διαχειριστής διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα που τοποθετεί  αποκλειστικά «έξυπνους» μετρητές μέσω των οποίων οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή και με ακρίβεια την κατανάλωση φυσικού αερίου σε πραγματικό χρόνο.

Τα κέρδη αυτής της μεγάλης αναπτυξιακής προσπάθειας της ΔΕΔΑ είναι πολλαπλά: τόνωση των τοπικών οικονομιών και δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας στην ελληνική περιφέρεια, αύξηση της χρήσης μιας φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας, αειφόρος ανάπτυξη για ολόκληρη την Ελλάδα και δημιουργία συνθηκών που θα κάνουν την επιχειρηματική πρωτοβουλία δυνατή σε κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και την καθημερινότητα φιλική για κάθε νοικοκυριό.

Το 2021 θα είναι για τη ΔΕΔΑ μια χρονιά ορόσημο. Τα μεγάλα έργα υποδομών φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια θα γίνουν πραγματικότητα, συμβάλλοντας στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών χιλιάδων πολιτών και επιχειρήσεων και καθιστώντας την Ελλάδα μια χώρα πρωτοπόρο που δίνει σε όλους ίσες ευκαιρίες προόδου και ευημερίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα