ΔΕΗ: Διάσωση χωρίς τιμωρία των καταναλωτών

Εμπιστοσύνη της αγοράς στο κυβερνητικό σχέδιο «ανάνηψης» του ενεργειακού κολοσσού της χώρας – Τα 10 μέτρα που εκτιμάται ότι θα τη βγάλουν από το τέλμα

Σε αιχμή του αναπτυξιακού δόρατος της κυβέρνησης αναγορεύθηκε –θέλοντας και μη– η ΔΕΗ, καθώς η κάκιστη δημοσιονομική κατάσταση του ενεργειακού κολοσσού της χώρας αναγκάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους επιτελείς του να «τρέξουν» ένα άμεσο σχέδιο «ανάνηψης» της επιχείρησης που όμως δεν θα… χρηματοδοτηθεί από τα νοικοκυριά μέσω της αύξησης των τιμολογίων.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Ήδη από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων τονίστηκε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές, ενώ και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, «έδειξε» την κατά 15,6% αύξηση της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο μέσα σε μία ημέρα, ως οιωνό εμπιστοσύνης της αγοράς στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη διάσωση της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού.

Οι 10 άξονες εξυγίανσης

Ο κ. Χατζιδάκης εξήγγειλε μια σειρά μέτρων εξυγίανσης και ανάπτυξης, δεσμευόμενος παράλληλα ότι θα προβεί σε διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες με σκοπό την αύξηση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά πάνω από το ήδη συμφωνηθέν 40%. Η εν μέρει ιδιωτικοποίηση του δικτύου χαμηλής και μεσαίας τάσης (ΔΕΔΔΗΕ), η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του δικτύου υψηλής τάσης (ΑΔΜΗΕ) και ο εξορθολογισμός των τιμολογίων χωρίς να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές αποτελούν τα τρία βασικά σημεία του σχεδίου διάσωσης.

Ο υπουργός απέδωσε στην προηγούμενη κυβέρνηση την απώλεια κατά 80% της χρηματιστηριακής αξίας της μετοχής της ΔΕΗ, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο σκοπός είναι η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, ώστε η επιχείρηση να παραμείνει όχι απλά ζωντανή, αλλά κερδοφόρα. Οι άξονες στήριξης και εξυγίανσης της ΔΕΗ που ανακοίνωσε ο Κ. Χατζηδάκης περιλαμβάνουν:

1] Επαναδιαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες ώστε να αυξηθεί κατά 10% το μερίδιο της ΔΕΗ στην εγχώρια κατανάλωση, από το 40% στο οποίο είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο 50%.

2] Κατάργηση των δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος (ΝΟΜΕ).

3] Απόδοση στη ΔΕΗ των τελών Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

4] Μετάβαση της ΔΕΗ προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας λόγω του υψηλού κόστους που συνεπάγεται η πολιτική ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.

5] Μεταφορά παγίων στο ΔΕΔΔΗΕ με στόχο τη μερική ιδιωτικοποίησή του και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

6] Εξορθολογισμό της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ χωρίς να επέλθει επιβάρυνση στις τσέπες των καταναλωτών.

7] Στοχευμένες εθελούσιες έξοδοι του προσωπικού.

8] Ενίσχυση της ρευστότητας μέσα από το «κυνήγι» των κακοπληρωτών της ΔΕΗ.

9] Πολιτικές ηλεκτροκίνησης και επιτάχυνση αξιοποίησης υδρογονανθράκων.

10] Ολοκλήρωση ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών, με προτεραιότητα την Κρήτη.

Ξεπούλημα «βλέπουν» αντιπολίτευση και ΓΕΝΟΠ

Πίσω από τις εκπεφρασμένες κυβερνητικές προθέσεις για την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ η αξιωματική αντιπολίτευση «βλέπει» ξεπούλημα, παρ’ ότι τον περασμένο Μάρτιο ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ επαναπροκήρυξε διαγωνισμό (σ.σ. κατέστη άγονος) για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας, εκχωρώντας τες κατά πολλούς μαζί με πλήθος διευκολύνσεων στους υποψήφιους επενδυτές.

Ο ατελέσφορος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ ως μεταβατικό μέτρο για το διάστημα που θα μεσολαβούσε μέχρι την ολοκλήρωση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο συνδικαλιστικός φορέας των εργαζόμενων στη ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι το σχέδιο της νέας Κυβέρνησης «οδηγεί στο ξεπούλημα των ασημικών της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας». Δηλώνει κάθετα αντίθετη με τη μεταφορά των παγίων της Διανομής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και την πρόταση για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και καταλήγει: «Θεωρούμε ότι τα δίκτυα Διανομής και Μεταφοράς, που αποτελούν μονοπωλιακή δραστηριότητα και έχουν διασφαλισμένη κερδοφορία πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο».

Όταν μιλούν οι αριθμοί

Απαντώντας στις παραπάνω ενστάσεις ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι θα περίμενε από το συνδικάτο να επικροτήσει την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ που ζημίωσαν την επιχείρηση κατά 600 εκατ. ευρώ, κατάργηση που μέχρι σήμερα αποτελούσε πάγιο αίτημα της ομοσπονδίας, ενώ για τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ τόνισε ότι πέραν του ότι η διαδικασία αυτή έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, την ίδια τακτική είχε ακολουθήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον ΑΔΜΗΕ.

Ωστόσο, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ κατά το έτος 2014 ήταν 2,5 δισ. ευρώ, έναντι 650 εκατ. ευρώ σήμερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ήταν κατά 2,3 δισ. ευρώ λιγότερες από όσες σήμερα και ο ετήσιος τζίρος της ήταν 5,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αναμένεται στα τέλη του 2019 να έχει περιοριστεί στα 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη συμφωνία του Αυγούστου 2015 μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών που αποφάσισε την συρρίκνωση του μεριδίου της επιχείρησης στη λιανική από το 90% στο 49% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, χωρίς ωστόσο να έχει προβλεφθεί αντίστοιχα και ο ανάλογος περιορισμός του δανεισμού και των λειτουργικών εξόδων της ΔΕΗ.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες φαίνεται να δημιούργησαν θετικό κλίμα για τη ΔΕΗ τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στους θεσμούς, καθώς θεωρήθηκε ότι πλέον υπάρχει ένα σαφές πλάνο διάσωσης που ανοίγει νέες προοπτικές για την εταιρεία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα