ΔΕΗ: Πώς από τις ζημιές έφτασε στα κέρδη και τα δώρα στους πελάτες της

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α»: Η οικονομία στην κρίση του COVID-19

Στροφή στις ανανεώσιμες πήγες ενέργειας και κλείσιμο των ζημιογόνων λιγνιτικών μονάδων φέρνουν πιο κοντά τη ΔΕΗ στο 1 δισ. ευρώ. Στο εννεάμηνο η επιχείρηση παρουσίασε λειτουργική κερδοφορία EBITDA στα 696 εκατ. ευρώ από 96, 9 εκατ. πέρσι και κέρδη προ φόρων 46 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 416,8 εκ. ευρώ, εξέλιξη που σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γιώργο Στάσση φέρνει ακόμη πιο κοντά την επιχείρηση στο στόχο για ετήσια λειτουργική κερδοφορία ύψους 850 – 900 εκατ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της επιχείρησης ανέφερε ότι στόχος, είναι το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, από 2% σήμερα να φτάσει κοντά στο 20% το 2024. «Έχουμε ήδη ξεκινήσει την κατασκευή φωτοβολταικών πάρκων στην Πτολεμαΐδα ισχύος 30MW, είμαστε κοντά στην επιλογή του αναδόχου για την κατασκευή και του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των 200MW στην ίδια περιοχή, ενώ και στην Μεγαλόπολη είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου για την κατασκευή 50MW φωτοβολταϊκών» εξηγεί ο κ. Στάσσης

Στους στόχους περιλαμβάνονται ακόμη η εγκατάσταση άμεσα στην 1.000 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη την Ελλάδα και περίπου 10.000 μεσοπρόθεσμα αλλά και η ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής, με την εισαγωγή έξυπνων μετρητών, συστημάτων αυτοματοποίησης και κεντρικής διαχείρισης, συστημάτων GIS / Scada, θέτοντας έτσι τις βάσεις για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν στο μέλλον.

Οι τρεις πυλώνες του νέου businessplan είναι η αύξηση της παραγωγής ΑΠΕ, η πλήρης ψηφιοποίηση σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων και η επανατοποθέτηση της εμπορικής δραστηριότητας με επίκεντρο τον πελάτη. Οι οικονομικοί στόχοι της εταιρείας αναμένεται να επιτευχθούν νωρίτερα, και συγκεκριμένα:

>>Ο στόχος για EBITDA 1 δισ. ευρώ θα υλοποιηθεί το 2023 αντί του 2024.

>>Ο στόχος για εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 1 GW αναθεωρείται σε 1,5 GW από το 2023.

>>Επισπεύδεται η απόσυρση ζημιογόνων λιγνιτικών μονάδων, καθώς η Μεγαλόπολη 3 θα κλείσει το 2021 αντί του 2022.

>>Μείωση της λιγνιτικής παραγωγής κατά 54% μέχρι το 2023, με ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 62%.

>>Πενταπλασιασμός της παραγωγής ΑΠΕ από 0,3 σε 1,6 TWh.

>>Ο παραγωγικός στόλος της ΔΕΗ θα αποτελείται το 2023 από 8,5 GW συμβατικών μονάδων και 1,5 GW ΑΠΕ.

>>Οι πωλήσεις ενέργειας στο retail θα περιοριστούν από τις 38,4 στις 29,9 TWh.

>>Η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση στο δίκτυο διανομής θα φτάσει τα 3,5 δισ. ευρώ, από 3 δισ. σήμερα.

>>Οι συνολικές επενδύσεις που θα γίνουν μέχρι το 2023 φτάνουν τα 3,4 δισ. ευρώ. Από το συνολικό ύψος των επενδύσεων, το 34% θα αφορά τις ΑΠΕ, το 21% τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, το 42% τη διανομή και το 3% άλλους τομείς.

>>Η σύνθεση της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA θα προέλθει κατά 42% από τη διανομή, 41% από το retail, 11% από τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και 6% από τις ΑΠΕ.

Δύο τομείς στους οποίους φιλοδοξεί η εταιρεία να αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα είναι η ηλεκτροκίνηση και τα telecoms. Σε ό,τι αφορά την ηλεκτροκίνηση, η εταιρεία επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει στην αναπτυσσόμενη αγορά και να φτάσει τους 10.000 σταθμούςφόρτισης σε όλη τη χώρα.

Στα telecoms η ΔΕΗ φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε κύριο πανεθνικό πάροχο δικτύου στη χονδρική, με αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών της εταιρείας. Συγκεκριμένα, τα υφιστάμενα δίκτυα διανομής προσφέρουν μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα και με χαμηλό κόστος, προσφέροντας ανταγωνιστική λύση πρόσβασης σε δίκτυο οπτικών ινών με δυνατότητα υψηλής ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων (1 Gbps).

ΔΕΗ: Δωρεάν πάγιο και εκπτώσεις εν μέσω πανδημίας

Τα πολύ ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα επέτρεψαν στην ΔΕΗ να δώσει δωρεάν πάγιο για όλουςέκπτωση 8% στους ευάλωτους πελάτες έκπτωση 8% σε οικιακούς πελάτες και επιχειρήσεις με καταναλώσεις πάνω από 2.000 KWh και να διπλασιάσει την έκπτωση σε όσους λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό, από 5 σε 10 ευρώ

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα