«Δείχνουν» 2.400 κρούσματα ημερησίως τον Μάρτιο

Επίμονος είναι ο κορωνοϊός σε όλη σχεδόν τη χώρα με τον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων να εμφανίζει αυξητική στάση. Την ίδια ώρα, οι προβλέψεις των ειδικών σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα δεν είναι και ιδιαίτερα ευοίωνες, ενώ το ίδιο προκύπτει και από την ανάλυση των λυμάτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν κατά τρεις, ενώ οι θάνατοι κινούνται κοντά στον ημερήσιο μέσο όρο, ωστόσο, η τάση σύμφωνα με τις προβλέψεις θα είναι ανοδική.

Τι είπε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης

«Τουλάχιστον 5 εβδομάδες lockdown» χρειάζονται σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και Διευθυντή της Πνευμονολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Όπως είπε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 σύμφωνα με το προβλεπτικό μοντέλο τους, ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου δεν αποκλείεται τα κρούσματα να είναι περίπου 2400.

Συγκριτικά με το πρώτο κύμα της πανδημίας, η αύξηση των κρουσμάτων δεν είναι τόσο απότομη, όπως σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

«Δεν ανεβαίνουμε τόσο απότομα, σε 10-15 μέρες είχαμε πηδήσει στα 2000 κρούσματα εδώ τώρα φαίνεται ότι θα ξεπεράσουμε τις 3 εβδομάδες για να πάμε στα 2500 κρούσματα». Αυτό όπως είπε, δίνει την ευκαιρία στο ΕΣΥ να αντιδράσει καλύτερα.

Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε επίσης ότι θα μπορούσαν να δοθούν στοχευμένες λύσεις για τη μείωση των κρουσμάτων. Όπως για παράδειγμα την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ. Ένας τρόπος σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν να δίνεται άδεια στους δημοσίους υπαλλήλους. Ενώ το δεύτερο, θα μπορουσαμε να μετακινούμαστε με μονά ζυγά ανάλογα τον αριθμό των
στοιχείων μας.

Για το περιστατικό της νοσηλεύτριας στην Κέρκυρα, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι δίνει μηδενική πιθανότητα σύνδεσης με τον εμβολιασμό. Οι νευρολογικες εκδηλωσεις ειναι
αποτοκο συνηθως καποιας ιωσης κοινης που καταληγει να κανει αυτη την επιπλοκλη.

Πότε δεν έχει συνδεθει με εμβόλιο, αν είναι πραγματικό το περιστατικό, θα πρέπει να ψάξουμε άλλη την αιτία. Καμία πιθανότητα να συνδέεται με το εμβόλιο, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για τα παιδιά, εκτίμησε ότι σύμφωνα με τις αναλύσεις που έγιναν είναι προφανές ότι το κλείσιμο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ήταν καταλυτικό να πέσουν τα κρούσματα
στις ηλικίες κάτω των 17 ετών. Ενώ αντίθετα, το άνοιγμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας στη τωρινή αύξηση του ιικού φορτίου φαίνεται καθοριστική στην αύξηση κρουσμάτων.

«Πρέπει να μελετηθεί πολύ προσεκτικά η σχέση που έχει νόσηση ηλικιών 0-17 με την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε επίπεδο ενηλίκων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα