Γ. Οικονόμου: «Η Ελλάδα στηρίζει έμπρακτα το δίκαιο και τη νομιμότητα»

Για ηχηρό μήνυμα στην ηγεσία της Ρωσίας και έμπρακτη στήριξη του ουκρανικού λαού στον αγώνα που δίνει έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξακολουθεί να συγκλονίζει και να κινητοποιεί ολόκληρο τον κόσμο, να τονώνει την ενότητα και την αποφασιστικότητα της Ευρώπης απέναντι στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου, απέναντι στον αυταρχισμό και στον αναθεωρητισμό, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ηχηρό μήνυμα στην ηγεσία της Ρωσίας και έμπρακτη στήριξη του ουκρανικού λαού στον αγώνα που δίνει.

Αναφέρθηκε στη στάση που τηρεί η χώρα μας ενώνοντας τις δυνάμεις της με τους εταίρους και τους συμμάχους της απέναντι στους εισβολείς και δίπλα στους ομογενείς μας και στους Ουκρανούς στον αγώνα τους για ελευθερία και δημοκρατία.

Υπογράμμισε ότι οι διεθνείς εξελίξεις δικαιώνουν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης που υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα διασφαλίζοντας την πατρίδα και τους ανθρώπους της.

«Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο αναθεωρητισμός εξακολουθεί να πληγώνει την Κύπρο και να καραδοκεί στη γειτονιά μας», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Πρόσθεσε ότι οι διεθνείς εξελίξεις δικαιώνουν την επιλογή για την ενίσχυση της άμυνάς μας και την οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών.

«Αυτό που απέδειξε η κρίση στην Ουκρανία είναι ότι κατ’ αρχήν μόνος σου πρέπει να δείξεις ότι μπορείς να υπερασπιστείς την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά σου δίκαια. Η ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα, η δύναμη του κράτους και το σφρίγος της κοινωνίας είναι ο θεμέλιος λίθος της εθνικής ανεξαρτησίας», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι οι διεθνείς εξελίξεις δικαιώνουν ταυτόχρονα τις επιλογές των ευρωπαίων ηγετών ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θέτουν ως προτεραιότητα τη στρατηγική ευρωπαϊκή αυτονομία ως απάντηση στο σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται απέναντι στους ταραξίες εν ενεργεία και δυνητικούς που υπάρχουν στην ήπειρό μας.

Έκανε ακόμη αναφορά στο ότι η χώρα μας υποδέχεται στο μεταξύ τους πρώτους πρόσφυγες από την Ουκρανία και σε συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ληφθεί προς διευκόλυνση της υποδοχής τους. Πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει αυξημένη ιστορική και ανθρωπιστική ευαισθησία στο θέμα των προσφύγων πολέμου.

Αξιολογώντας τις επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία και τις αναταράξεις στην ενεργειακή αγορά η κυβέρνηση λαμβάνει μια σειρά δυναμικών πρωτοβουλιών, είπε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοβουλίες αυτές.

Μίλησε για συγκεκριμένο πλάνο εξασφάλισης και επάρκειας του ενεργειακού εφοδιασμού και πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα έχουν διατεθεί πάνω από 2 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και αγροτών απέναντι στις ανατιμήσεις και η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί. Παράλληλα θα προωθηθούν και νέες παρεμβάσεις για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Αναφέρθηκε και στην πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός και υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό.

Επίσης τόνισε ότι δίνεται έμφαση στην προστασία και την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων και αναφέρθηκε αναλυτικά στα δύο νομοσχέδια για ακόμη χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας των πιο ευάλωτων πολιτών.

Η Ελλάδα στηρίζει έμπρακτα το δίκαιο και τη νομιμότητα, υπογράμμισε ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του. «Είμαστε με τους πολλούς. Είμαστε με αυτούς που έχουν δίκαιο. Δεν εφησυχάζουμε δεν επαναπαυόμαστε και είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε σε κάθε ενδεχόμενο», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα