Déjà vu διώξεις (μετά το συλλαλητήριο…)

Σχεδόν βέβαιο θεωρούν κάποιοι ότι, την επαύριον παλλαϊκής αντίδρασης ενάντια στη Συνθήκη των Πρεσπών, θα «βρέξει» –όλως τυχαίως(;)– διώξεις για τη Novartis!

Τέτοια δημοσιότητα ούτε στα πιο τρελά καλλιτεχνικά (σ.σ. τον καιρό που προσπαθούσε να αναδείξει το ταλέντο της στην υποκριτική) όνειρά της δεν είχε απολαύσει η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. Με αφορμή του χειρισμούς της υπόθεσης Novartis, η «φήμη» της Ελληνίδας δικαστικού λειτουργού έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Για καλό ή για κακό θα φανεί στο χειροκρότημα που τραγουδούσε και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη…

Της Πωλίνας Βασιλοπούλου

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το διαβόητο περιοδικό «POLITICO» συντάσσει την περίφημη «Λίστα 28». Πρόκειται για έναν κατάλογο που απαρτίζεται από 28 πρόσωπα προερχόμενα από 28 διαφορετικές χώρες, που επιλέγονται από τους συντάκτες του με κριτήριο τον τρόπο με τον οποίο αλλάζουν και διαμορφώνουν τις χώρες τους ή την Ε.Ε. Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, το ελληνικό πρόσωπο της «Λίστας 28» για το 2019 είναι η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Η επεξήγηση που έδωσαν προ μηνός οι ξένοι συνάδελφοι αιτιολογώντας την επιλογή τους είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Όχι διότι αποκαλύπτει κάτι που δεν ξέραμε, αλλά γιατί άθελά του ίσως κάνει μια καίρια διασύνδεση του πώς η πολιτική μπορεί να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη και αντιστρόφως πως οι αποφάσεις της Θέμιδας μπορούν να πυροδοτήσουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Γράφει, λοιπόν, το POLITICO  για την κα Τουλουπάκη ότι για τους υποστηρικτές της «είναι μια προσωπικότητα που χρειαζόταν απαραιτήτως για να εξουδετερώσει μια κουλτούρα που απλώνει τα πλοκάμια της βαθιά μέσα στο καθεστώς της χώρας». Αντίθετα, αναφερόμενο στους επικριτές της κας Τουλουπάκη, τo POLITICO υποστηρίζει ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς «είναι ένα εργαλείο του κυβερνώντος πολύ αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας πολιτικές βεντέτες και υπονομεύοντας την αντιπολίτευση».

«Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι οι υποθέσεις στις οποίες εργάζεται έχουν τη δυνατότητα να ανατρέψουν την κοινή γνώμη πριν από τις εθνικές εκλογές του επόμενου έτους, στις οποίες το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει ένα πειστικό προβάδισμα», διαπιστώνει πολύ εύστοχα το περιοδικό.

Δεδομένου ότι η κοινή γνώμη στην Ελλάδα είναι στα κάγκελα με αφορμή τη Συμφωνίας των Πρεσπών και συνυπολογιζόμενου του κρύου… ιδρώτα που λούζει την κυβέρνηση από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα, μόνο κάποιος που έχει μνήμη χρυσόψαρου δεν θα έβλεπε ένα δικαστικό déjà vu έτοιμο να ξεδιπλωθεί. Για να το κάνουμε… πενηνταράκια ήδη αυξάνονται οι «στοιχηματείες» που ποντάρουν όλα τους τα λεφτά στο στοίχημα ότι από Δευτέρα, την επαύριον δηλαδή του παλλαϊκής αντίδρασης ενάντια στη Συνθήκη των Πρεσπών, θα «βρέξει» διώξεις για τη Novartis!

Το σκεπτικό είναι απλό στη σύλληψή του: δεδομένης της λαϊκής αγανάκτησης που θα έχει κυκλώσει το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα αναζητηθεί από την κυβέρνηση μία σανίδα πολιτικής σωτηρίας, μία αφορμή για αλλαγή ατζέντας και κυρίως ένα «φύλο συκής» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ανενόχλητος να παραδίδει το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς –γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τη λαϊκή βούληση–, αλλά συνεχίζει να μάχεται(;) τη διαφθορά(;) που όλως τυχαίως(;) αγγίζει μόνο τους πολιτικούς του αντιπάλους και ποτέ την Κουμουνδούρου.

Οι ψιθυρίζοντες λένε, μάλιστα, ότι έχουν ξαναϋπάρξει στο ίδιο έργο θεατές, πέρσι τέτοια εποχή, που πάλι οι δρόμοι πλημύριζαν από πολίτες υπερασπιζόμενους την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Ειδικότερα θυμίζουν (σ.σ. σε όσους δεν έχουν διαβάσει τα σχετικές αποκαλύψεις της «Α») τις διαβολικές χρονικές συμπτώσεις που παρουσιάζονται στο χρονολόγιο των καταθέσεων των 3 «ανώνυμων» μαρτύρων στην υπόθεση Novartis. Τι συνέβη τότε;

Οι τέσσερις σπουδαιότερες από αυτές τις καταθέσεις, φέρονται να δόθηκαν σε κρίσιμο χρόνο. Πιο… συμπτωματική από αυτές είναι εκείνη που δόθηκε στις 20 Ιανουαρίου, παραμονή του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Προς τι η «τυχαιότητα» που επισημαίνουμε ; Ότι με νέο αίτημά της η κα. Τουλουπάκη είχε ζητήσει από το FBI αν μπορεί να χρησιμοποιήσει 7 ονόματα συγκεκριμένων πολιτικών, με τους Αμερικανούς να στέλνουν στις 23 Ιανουαρίου 2018 νέα απάντηση-έγγραφο με τα 7 ονόματα που ζήτησε η Ελληνίδα εισαγγελέας Διαφθοράς στα οποία δεν περιλαμβάνεται κανένα στοιχείο και καμία κατηγορία!

Σημειώνεται και τούτο: Υπάρχει ακόμη μία –η τελευταία– κατάθεση ανώνυμου μάρτυρα στις 4 Φεβρουαρίου, ανήμερα του εν Αθήναις συλλαλητηρίου για το εθνικό θέμα της ονομασίας των Σκοπίων!

Όπως επανειλημμένα έχει γράψει η «Α»,  ειδικά το τελευταίο εντυπωσιάζει, καθώς κατά τα φαινόμενα η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, πήρε κατάθεση στις 4 Φεβρουαρίου στις 18:50 (αφού είχε λήξει το συλλαλητήριο), χωρίς να δεσμεύεται από κάποια δικονομική υποχρέωση. Αυτό το αμελλητί, λοιπόν, συνεχίστηκε την ακριβώς επόμενη ημέρα της κρίσιμης κατάθεσης, τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, όπου νωρίς-νωρίς πρόλαβε και ενεχειρίασε τον φάκελο με πλήρη(;) στοιχεία στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, όπου ω της συμπτώσεως ο κ. Τζανακόπουλος έσπευσε αν και αναρμόδιος να ενημερωθεί.

Το τι μεσολάβησε πέρσι και όλα «έτρεξαν» σε χρόνους dt ή το πoια θα είναι η πραγματική αιτία που τη Δευτέρα-Τρίτη θα ξυπνήσουμε ακούγοντας φοβερά μαντάτα για την υπόθεση Novartis είναι εύκολα εξηγήσιμο: θα χρειαστεί –και θα βρεθεί– μια ηχηρή τρακατρούκα που θα σκεπάσει τον αχό την εθνικής προδοσίας…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα