Δεκαέξι στον αριθμό οι ανολοκλήρωτες μεταρρυθμίσεις. Ποιος κίνδυνος κρύβεται

Κινδυνεύουν να χαθούν τα 700 εκατ. από τα ελληνικά ομολόγα.

Στην έκθεση της η Κομισιόν ,απαριθμεί τις μεταρρυθμίσεις για τις όποιες υπήρχε δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση πως θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018. Στον αριθμό 16 φτάνουν οι ανολοκλήρωτες μεταρρυθμίσεις .Η  Κομισιόν καλεί την Αθήνα να έχει ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις μέχρι το Φεβρουάριο του 2019 ,περίοδος  που θα δημοσιευτεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Ποιες είναι αυτές

Αναφορικά με τα capital controls η Kομισιόν καλεί για περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, ευθυγραμμιζόμενη βέβαια με τον οδικό χάρτη που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2017.

Καθυστερήσεις υπάρχουν και στο πρώτο στάδιο για την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού συστήματος δικαιοσύνης (e-justice).Θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί και αυτό έως το τέλος του έτους.

Το ΤΧΣ  θα πρέπει ως το τέλος του 2018 να ετοιμάσει μια στρατηγική εξόδου για την πώληση του ποσοστού του στις συστημένες τράπεζες.

Επιπλέον η ΔΕΗ θα πρέπει να έχει αποεπενδύσει από τις λιγνιτικές μονάδες.

Στο τομέα της υγείας πάλι έχουν καθυστερήσει οι μεταρρυθμίσεις  για την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Καθυστερήσεις υπάρχουν και στο νομικό πλαίσιο για την μείωση των κόκκινων δανείων και ιδιαίτερα για το νόμο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη

.Η μεταφορά του ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο των Αποκρατικοποιήσεων θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει .Ενώ για την περίπτωση του Ελληνικού η Κομισιόν δήλωσε πως η καθυστέρηση δεν οφείλεται στον έλεγχο των ελληνικών αρχών.

Η Ελλάδα θα πρέπει να έχει  ολοκληρώσει και τη μεταρρύθμιση για την αδειοδότηση επενδύσεων, υιοθετώντας τη σχετική νομοθεσία.

Επιπλέον το πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ θα εφαρμόζεται σε συνεχή βάση. Η μεταφορά του Ελευθέριος Βενιζέλος (ΔΑΑ), του Ελληνικού και του ΔΕΣΦΑ θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2018.Το κλείσιμο της χρηματοοικονομικής συμφωνίας (financial closing) για το ΔΕΣΦΑ αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018, ωστόσο αυτή η προθεσμία αποτελεί πρόκληση για την περίπτωση του ΔΑΑ. Οι αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες για να ολοκληρωθούν οι όροι που θα επιτρέψουν τη μεταφορά των μετοχών στον πλειοδότη. Λόγω της πολυπλοκότητας του project, αναμένονται καθυστερήσεις στις περιβαλλοντικές εγκρίσεις αλλά και στην άδεια για το καζίνο. Εφόσον οι αρχές συνεχίσουν τις προσπάθειες, η χρηματοοικονομική ολοκλήρωση του deal αναμένεται να ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2019.

Επίσης θα πρέπει να γίνουν  μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων στον δημόσιο τομέα και κυρίως στον διορισμό των Γενικών Γραμματέων και Γενικών Διευθυντών σύμφωνα με το νόμο 4369/2016 έως το τέλος του 2018.Ενώ και η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων είναι ανάμεσα στα αγκάθια των μεταρρυθμίσεων

Για την Επιτροπή είναι πολύ σημαντικό να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δεσμεύσεις πριν από το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς τότε θα πρέπει μια σειρά από Κοινοβούλια να ψηφίσουν κατά πόσον η Ελλάδα τηρεί τις προϋποθέσεις, για να εγκρίνουν την εκταμίευση των περίπου 700 εκατ. που αναλογούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχoυν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών (ANFA’s και SMP’s). Καθυστέρηση στην εκταμίευση θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες για την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα