Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις τράπεζες

Ένα πρόβλημα λιγότερο. Κάπως έτσι αντέδρασαν στο Μαξίμου, όταν πληροφορήθηκαν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα τελικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και έτσι αποτρέπονται εκ των πραγμάτων ενδεχόμενες δυσάρεστες εξελίξεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν σε «κόκκινο» συναγερμό, καθώς έχουν αρχίσει και τίθενται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα τα «βαριά» θέματα που αφορούν τις τράπεζες, τις ομαδικές απολύσεις, κ.α. και όχι προφανώς ήσσονος σημασίας ζητήματα που αφορούν την διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, το ζύγι στο ψωμί, κ.α.

Κι όλα αυτά διότι τα μηνύματα που εκπέμπουν οι εκπρόσωποι των δανειστών από τις πρώτες ημέρες παραμονής τους στην Αθήνα, είναι ότι δεν σκέφτονται να κάνουν ούτε βήμα πίσω.

Βέβαια ο Πρωθυπουργός επενδύει στην πολιτική στήριξη τουλάχιστον στην πορεία προς τις ευρωεκλογές και όλα τα θετικά μηνύματα φαίνεται ότι μετατίθενται χρονικά, ενώ είναι σαφές, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις των τροϊκανών, ότι τα δύσκολα ουσιαστικά έρχονται μετά τις ευρωεκλογές. Μέχρι τότε το πεδίο θα είναι λίγο πιο καθαρό, διότι οι πιστωτές δεν θέλουν να πιέσουν περαιτέρω την ήδη τραυματισμένη πολιτικά δικομματική κυβέρνηση, αν και δεν εμφανίζονται και διατεθειμένοι να της δώσουν και πολιτικές ανάσες, με πιο σαφή κίνηση την τάση αμφισβήτησης του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος και της διαδικασίας διανομής σημαντικού τμήματος αυτού.

Μέχρι να φθάσουμε στις συζητήσεις του Πρωθυπουργού πρέπει να κλείσει η συμφωνία με τους εκπροσώπους της τρόικας, η οποία για το κρίσιμο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα έχει την επόμενη εβδομάδα νέο «γύρο» συναντήσεων με ΤΧΣ και ΤτΕ, οπότε και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις που αφορούν τις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως η τρόικα συμφώνησε, μετά από αρκετή προσπάθεια, να πάρει ως βάση της κεφαλαιακής επάρκειας το 8% (έναντι του 9% που είχε καθοριστεί στην αρχή), εξέλιξη που ήταν και η βασική για να ηρεμήσει ο Πρωθυπουργός.

Μέσω της ΕΚΤ

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εφόσον η τρόικα δεχθεί και τις υπόλοιπες παραδοχές που προβλέπει η μεθοδολογία της ΤτΕ, οι κεφαλαιακές ανάγκες θα καθοριστούν στα επίπεδα που έχει καταλήξει η επεξεργασία της Κεντρικής Τράπεζας (περί τα 5,5 δισ. ευρώ) και προφανώς θα διαψευστούν οι κήρυκες της καταστροφής που μιλούσαν για ενίσχυση ύψους 20 δισ. ευρώ.

Το συμπέρασμα από τις πρώτες ημέρες της διαπραγμάτευσης είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμα και φαίνεται πως την σώζει, τουλάχιστον για τώρα, η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση για την Ευρωβουλή.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, υπουργοί αλλά και βουλευτές της πλειοψηφίας έχουν ήδη εκφράσει και δημόσια τις διαφωνίες τους με ορισμένες από αυτές τις ρυθμίσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της τρόικας, η οποία προειδοποίησε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα αποτελούν πλέον προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι «δεν πρόκειται να επέλθει συμφωνία με την τρόικα μέχρι το κρίσιμο Eurogroupτης 10ης Μαρτίου όπου αναμενόταν να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δανειστές ζητούν νέα μέτρα ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων τα 350 εκατομμύρια θα πρέπει να ληφθούν άμεσα. Κάτι που βέβαια ούτε καν το συζητά η κυβέρνηση.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα