Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός με τα νομοσχέδια

Όπως είχε αποκαλύψει προ 15 ημερών η «Α», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στους «γαλάζιους» κοινοβουλευτικούς ότι θα προωθηθούν όλες οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες

Προ δύο εβδομάδων εν μέσω ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού (που οδήγησε σε αυστηρά lock down σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες) και σε κλείσιμο της εστίασης σε όλη τη χώρα, αλλά και με τα εθνικά μας θέματα σε έξαρση, η «Α» είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ με τις εντολές που είχε δώσει ο πρωθυπουργός να προχωρήσουν τάχιστα οι μεταρρυθμίσεις.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όπως είχαμε αναφέρει τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε καν συζητά το ενδεχόμενο να μην ακολουθηθεί κατά γράμμα το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός, είχαμε γράψει προ 15νθημέρου, ασκεί πιέσεις στους υπουργούς για να επιταχυνθεί το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας πως «την οικονομική κρίση πρωτίστως την καταπολεμούν οι μεταρρυθμίσεις». Επίσης, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν πως η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων θα κρίνει πολλά την ώρα που θα κληθούν οι ψηφοφόροι να αποφασίσουν στις επόμενες εθνικές εκλογές. Κι αυτό διότι στο Μαξίμου εκτιμούν ότι, παρά τις έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα τους τελευταίους μήνες, ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων δεν έχει επιβραδυνθεί.

Και ακριβώς όσα είχαν αναφερθεί από την «Α» στις 24 Οκτωβρίου άκουσαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, η οποία διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη. Πολλοί υπέθεσαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έκανε ένα είδος μασάζ, προκειμένου να μην υπάρχουν γκρίνιες και παράπονα από τους βουλευτές για κάποιους υπουργούς που έχουν κλειστές πόρτες στα γραφεία και δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα.

Τουναντίον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα τηρηθεί αυστηρά το πρόγραμμα της ψήφισης των νομοσχεδίων, που από τη Νέα Δημοκρατία έχουν χαρακτηριστεί ως μεταρρυθμίσεις και υπήρχαν στο «γαλάζιο» προεκλογικό πρόγραμμα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι δεν αλλάζει τίποτα από τον σχεδιασμό και όλα θα γίνουν όπως είχαν προγραμματιστεί παρά την πανδημία.

Είναι χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας του πρωθυπουργού, που είπε στους βουλευτές του ότι «θα κινηθούμε ακριβώς στους ίδιους ρυθμούς, όπως έχω προδιαγράψει και στην ομιλία μου στη Θεσσαλονίκη και για το επόμενο εξάμηνο. Έχουμε μία σειρά από εμβληματικά νομοσχέδια τα οποία πρέπει να ψηφιστούν, κάποια από αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί και πριν από τα Χριστούγεννα και είναι πολύ σημαντικό σε καμία περίπτωση να μην ανασταλεί το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης λόγω Covid».

Καμπανάκια

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι εκ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας έχουν αρχίσει να ψάχνονται με τον επικείμενο ανασχηματισμό και ασχολούνται περισσότερο με το πώς θα αυτοπροβληθούν στο Μαξίμου, ώστε να εξασφαλίσουν μία θέση στο κυβερνητικό σχήμα. Κάτι που σημαίνει ότι έχουν εφησυχάσει με τις ευνοϊκές δημοσκοπήσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι αρκετοί βουλευτές της περιφέρειας είναι τόσο χαλαροί, που αποφεύγουν ακόμη και να ασχοληθούν με τα τοπικά προβλήματα.

Όλα αυτά έχουν έλθει στη γνώση του Μαξίμου και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. «Το έχω πει πολλές φορές, το ξαναλέω και σήμερα, προφανώς και δεν επαναπαυόμαστε. Δεν εφησυχάζουμε από τις δημοσκοπήσεις. Ξέρουμε ότι ως Κυβέρνηση έχουμε ένα απόθεμα εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας, όμως έχουμε υποχρέωση κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να τα διορθώνουμε και να προχωράμε μπροστά». Όμως απέφυγε να κατσαδιάσει τους βουλευτές. Τουναντίον, τους ζήτησε όταν διαπιστώνουν αστοχίες να τις επισημαίνουν για να διορθώνονται τα λάθη.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον μεγάλο ρόλο που έχει η Κ.Ο. στην επικοινωνία της κυβέρνησης με την κοινωνία, ζήτησε από τους βουλευτές να συνεχίσουν πιο ουσιαστικά και πιο παραγωγικά τη συνεργασία τους με τα υπουργεία, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στον ειδικό ρόλο που έχουν τα στελέχη της Κ.Ο., τα οποία προέρχονται από επιβαρυμένες περιοχές.

Πιο συχνά

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Κ.Ο. θα συνεδριάζει πιο συχνά (έκανε λόγο για τακτικό ραντεβού) μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ φρόντισε να καλοπιάσει και τους βουλευτές: «Δεν χρειάζεται να πω πολλά για τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μας έτυχαν πολλά μαζεμένα, θέλω όμως να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου από τον τρόπο λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, διότι σε δύσκολες συνθήκες και με τη Βουλή να λειτουργεί με άλλους κανόνες, μπορέσαμε και τηρήσαμε τον κοινοβουλευτικό μας προγραμματισμό σχετικά με την ψήφιση πολύ σημαντικών νομοσχεδίων».

Από την πλευρά τους οι βουλευτές της Ν.Δ. απέφυγαν τις γκρίνιες και το μόνο που ζήτησαν είναι να υπάρχει καλύτερη συνεργασία με υπουργούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακούστηκε: «Να μας ακούν. Να σηκώνουν τα τηλέφωνα. Κάποιοι αποφεύγουν ακόμη και να μας μιλήσουν και μας θυμούνται μόνο όταν έχουν κάποιοι νομοσχέδιο, ή κάποια τροπολογία που τους ενδιαφέρει να ψηφιστεί».

Επίσης, κάποιοι εκ των βουλευτών ζήτησαν να υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για τα δύσκολα νομοσχέδια. Να έχουν το νομοσχέδιο νωρίτερα για να μπορούν να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για τις μάχες της Βουλής.

Φυσικά, δεν έλειψαν και ορισμένες αντιρρήσεις για τα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα την παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών για τις προσλήψεις. Μία παρέμβαση που όπως εξηγούν από το Μαξίμου θα τονώσει ακόμη περισσότερο τον θεσμό του ΑΣΕΠ. Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε όλες τις παρεμβάσεις του τον τελευταίο καιρό κάνει λόγο ότι με τη νέα πρωτοβουλία θα ενισχυθεί η αξιοκρατία. Με τα νέα δεδομένα, το κράτος θα προγραμματίζει τον ετήσιο αριθμό των προσλήψεων και ο τρόπος εισαγωγής στο Δημόσιο θα γίνεται μέσα από εξετάσεις πανελλαδικού τύπου. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εφόσον οι ενδιαφερόμενοι διαθέτουν τα τυπικά προσόντα (π.χ. τίτλοι σπουδών) θα εξετάζονται σε κοινά θέματα, αναλόγως της θέσης που διεκδικούν, αποδεικνύοντας έτσι, εμπράκτως, τις γνώσεις τους. Οι βουλευτές έχουν γίνει δέκτες παραπόνων και αυτά αναφέρθηκαν στον πρωθυπουργό, ο οποίος όμως ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία θεωρείται εμβληματική για την κυβέρνηση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα