Δεν αμφισβητείται η πρωτιά της Ν.Δ.

Τα κόμματα μελετούν προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις και ετοιμάζουν τα αφηγήματά τους για να διεκδικήσουν τις ψήφους των πολιτών

Όλοι οι δημοσκόποι υποστηρίζουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η επόμενη Βουλή να είναι πεντακομματική, ενώ είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο για αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας

Μπορεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις να διαμαρτύρονται και σε κάθε ευκαιρία να απαξιώνουν τις δημοσκοπήσεις (όταν αυτές δεν είναι ευνοϊκές), αλλά όλοι αναγνωρίζουν πως αποτελούν πολύτιμα πολιτικά εργαλεία αυτές οι εικόνες της στιγμής.

Εξάλλου, με βάση τις αρεστές ή μη δημοσκοπήσεις, τα πολιτικά κόμματα κινούνται στον… χωροχρόνο, προκειμένου να χαράξουν στρατηγική και να αποκομίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη. Πάντως, ανεξάρτητα εάν τελικά δικαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, ή αποτύχουν για μία ακόμη φορά, εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα, καθώς ήδη διανύουμε τα πρώτα 24ωρα ενός έτους, που θα έχουμε εκλογές, πολλές εκλογές.

Με βάση, λοιπόν, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων παγιώνεται η αντίληψη ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μακράν το πρώτο κόμμα και μάλιστα σε κάποιες από τις μετρήσεις η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύεται σε διψήφια ποσοστά. Όμως από τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει την κατάρρευση, παραμένει ο δεύτερος βασικός παίκτης ενός διπολικού συστήματος και εάν επαληθευθούν στις κάλπες αυτά τα ποσοστά, τότε η ήττα θα είναι διαχειρίσιμη.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει ξεφουσκώσει και ο στόχος να αποτελέσει τον τρίτο πόλο είναι μάλλον απόμακρος. Τουναντίον, όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει μάχη με τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ για την 3η θέση. Επίσης, όλα τα υπόλοιπα κόμματα βαδίζουν στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Όχι μόνο τα κοινοβουλευτικά, όπως το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων, αλλά και όσοι εκτός Βουλής παλεύουν για να πιάσουν το όριο του 2%. Μιλάμε για τη ΛΑΕ του Λαφαζάνη, την Πλεύση Ελευθερίας της Κωνσταντοπούλου, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, την ΜΕΡΑ25 του Βαρουφάκη, τη Δημοκρατική Ευθύνη του Αλέκου Παπαδόπουλου και άλλους σχηματισμούς, είτε από τη δεξιά, είτε από την αριστερά.

 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Ας δούμε τώρα τι κατέγραψαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως από τους πολιτικούς ταγούς της χώρας.

* Pulse στον ΣΚΑΪ (20 Δεκεμβρίου): Κατέγραψε προβάδισμα 10,5% της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή. Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 33,5% ο ΣΥΡΙΖΑ 22% και ακολουθούν ΚΙΝΑΛ 7%, Χ.Α. 7%, ΚΚΕ 6%, ενώ εκτός Βουλής μένουν Ένωση Κεντρώων 2%, Ελληνική Λύση 2%, ΑΝΕΛ 1,5%,  Ποτάμι1,5%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο11,5%. Σε αυτήν τη δημοσκόπηση, που έγινε αφότου δόθηκε το κοινωνικό μέρισμα, οι ερωτώμενοι δεν έδειξαν να συγκινούνται από τα λεγόμενα θετικά μέτρα της κυβέρνησης.

* Alco στο Open (13 Δεκεμβρίου): Προβάδισμα 6,2% της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με αναγωγή επί των έγκυρων κατέγραψε η συγκεκριμένη δημοσκόπηση. Ν.Δ. 27,6%, ΣΥΡΙΖΑ 21,4%, Χρυσή Αυγή 7,2%, ΚΚΕ 6,2%, ΚΙΝΑΛ 5,4%, Λαϊκή Ενότητα 2,9%, ΑΝΕΛ 2%, Ελληνική Λύση 2%, Ένωση Κεντρώων 1,9%, Ποτάμι 1,3% και ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι στο 15,8%.

* Κάπα Research στο «Έθνος» (9 Δεκεμβρίου): Η μέτρηση έγινε λίγο μετά την ψήφιση των λεγόμενων θετικών μέτρων (κοινωνικό μέρισμα κι άλλες παροχές). Η Ν.Δ. προηγείται με 25% κι ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 20,3%. Στην 3η θέση καθαρά η  Χρυσή Αυγή 7,9%, ενώ εισέρχονται στη Βουλή το ΚΙΝΑΛ με  6,4% και το ΚΚΕ με 5,8%. Εκτός μένουν η Ένωση Κεντρώων 2,3%, ΑΝΕΛ 2,2%, Ελληνική Λύση 1,8%, Ποτάμι 1,5%, Λαϊκή Ενότητα 1,3%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 12,6%.

* Metron Analysis στα «Νέα» (24 Νοεμβρίου): Πεντακομματική Βουλή και διαφορά 10,9 μονάδων υπέρ της Νέας Δημοκρατίας έδειξε αυτή η δημοσκόπηση. Η Νέα Δημοκρατία φτάνει το 37,8%, ενώ στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει το 26,9%. Τρίτη εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή, με 7,2% και ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 6,9%. Στο 6,3% βρίσκεται το ΚΚΕ, στο 2,5% το Ποτάμι, στο 2,4% η Ένωση Κεντρώων, ενώ οι ΑΝΕΛ στο 1,3%.

* Βαρόμετρο Public Issue (22 Νοεμβρίου): Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 38,5% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 9,5%, το ΚΚΕ με 7,5% και η Χρυσή Αυγή με 7%. Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνουν ποσοστό 2%.

Τα αφηγήματα

Τα κόμματα πλέον λίγα 24ωρα μετά την είσοδο του εκλογικού 2019 ετοιμάζουν τα αφηγήματά τους, προκειμένου να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών.

Το Μαξίμου ήλπιζε ότι τα λεγόμενα θετικά μέτρα θα ψαλιδίσουν τη διαφορά. Κάτι που δεν τους βγήκε, κι έτσι τώρα ποντάρει στο δεύτερο κύμα των θετικών μέτρων στο πεδίο της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να φέρει στην ελληνική Βουλή την κυρωμένη από τη γειτονική χώρα συμφωνία των Πρεσπών.

Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας σφυροκόπημα για την οικονομική πολιτική και την καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας.

Το Κίνημα Αλλαγής, εν μέσω διαφωνιών και αναταράξεων, διαμηνύει διά της Φώφης Γεννηματά την προσήλωσή του στην αυτόνομη πορεία προς τις εκλογές, αναχαιτίζοντας κάθε συζήτηση περί συνεργασιών, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με τη Νέα Δημοκρατία.

Το Ποτάμι από την άλλη πλευρά επιχειρεί να σταθεί στα πόδια του, αν και στο εσωτερικό του οι συγκρούσεις διαδέχονται η μία την άλλη, αφενός μεν για τη στάση στη συμφωνία των Πρεσπών, αφετέρου για τις συνεργασίες, εάν καταφέρει να εισέλθει στη Βουλή.

Η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ έχουν ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, όμως υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη στρατηγική τους. Το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη παίζει τα ρέστα του στο Μακεδονικό, ενώ το ΚΚΕ βασίζεται περισσότερο το πώς θα δελεάσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, οι ΑΝΕΛ ελπίζουν ότι με τις κυβιστήσεις του Πάνου Καμμένου θα καταφέρουν να ψήσουν τους πολίτες ότι είναι η μοναδική πατριωτική δύναμη. Εξάλλου, όλοι κατανοούν ότι η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο τέλος της, κάτι που επί της ουσίας προανήγγειλε και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η συνεργασία όπως την ξέραμε, με τη μορφή που την ξέραμε, φτάνει στο τέλος της».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα