Δεν αντέχονται Χριστούγεννα με την τρόικα

Για πρώτη φορά η κυβέρνηση δείχνει να ασχολείται με τα αεροπορικά εισιτήρια των επικεφαλής της τρόικας. Και αυτό διότι την Πέμπτη αναχωρούν για τις Βρυξέλλες, όπου θα λάβουν μέρος στο Eurogoup της Παρασκευής, όμως ουδείς είναι σε θέση από την κυβέρνηση να γνωρίζει επακριβώς για το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Η κυβέρνηση ευελπιστεί να έχουν πιάσει τόπο οι προσπάθειες της, ώστε οι Τόμσεν-Μαζουχ-Μορς να επιστρέψουν τάχιστα στην πρωτεύουσα για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου.

Διαφορετικά θα πρέπει να διαχειριστεί το εφιαλτικό σενάριο πως θα φάμε γαλοπούλα με τους τροϊκανούς, καθώς ακόμη και μέσα στην εορταστική περίοδο θα βρίσκονται στα τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Την ίδια ώρα όλοι στο Μαξίμου ετοιμάζονται για το μαρτύριο των ψηφοφοριών που ακολουθεί, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητά διαρκώς ονομαστικές ψηφοφορίες και όλοι γνωρίζουν πως οι αντοχές της Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να δεχτεί νέες αναταράξεις. Όλοι, μάλιστα, κοιτούν ανήσυχα προς το «πράσινο» στρατόπεδο καθώς δεν αποκλείουν να ζήσουν «το μαρτύριο της σταγόνας», δηλαδή «μία διαφοροποίηση βουλευτή του σε κάθε κρίσιμη κοινοβουλευτική διαδικασία».

Άγνωστο, για παράδειγμα, παραμένει το τελικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τον νέο φόρο ακινήτων: Μπορεί οι «αγρότες» των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων να …επέβαλλαν αλλαγές υπέρ των ψηφοφόρων τους, η τρόικα όμως απαιτεί να καλυφθεί το κενό των 400 εκατ. ευρώ που άφησαν αυτές οι αλλαγές, ενώ την ίδια στιγμή αρχίζουν να «γκρινιάζουν» οι βουλευτές των αστικών κέντρων για την επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων. Προς το παρόν ουδείς μιλά δημοσίως για την ανάγκη…νέων αλλαγών, αλλά και ουδείς τις αποκλείει εάν δεν βρεθεί άλλος τρόπος κάλυψης του κενού.

Επίσης, το τελευταίο διήμερο κυκλοφορεί η «φήμη» ότι για την μερική άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας θα επιλεγεί … Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και όχι νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να αποφευχθεί (άλλη μία) δοκιμασία στη Βουλή. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις, δεν υπάρχει ούτε διάψευση ούτε επιβεβαίωση. Κυβερνητικό στέλεχος ομολογούσε ότι εάν επιλεγεί η οδός της ΠΝΠ «θα βγουν από τη δύσκολη θέση οι βουλευτές της πλειοψηφίας αλλά το πολιτικό κόστος θα είναι δυσβάσταχτο».

Το Βερολίνο

Όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν εάν την Παρασκευή στο Βερολίνο ο Αντώνης Σαμαράς εξασφαλίσει ένα νεύμα, που θα καθησυχάσει την Κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα δώσει άλλο αέρα στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βερολίνο την Πέμπτη για τη «Συνάντηση των Ηγετών» που διοργανώνει η «Suddeutsche Zeitung» και το Σάββατο θα είναι βασικός ομιλητής στην εκδήλωση στην οποία θα συμμετάσχουν ο ιταλός ομόλογός του, Ενρίκο Λέτα και ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι η Αθήνα πέτυχε το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και κινείται θετικά ως προς τα έσοδα και τις υπόλοιπες δεσμεύσεις του προγράμματος. Στόχος του κ. Σαμαρά είναι να εξασφαλίσει τη στήριξη του Βερολίνου, ώστε να σταλεί και ένα σαφές μήνυμα στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Σαμαράς, έχει κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει ότι η ελληνική πλευρά «έκανε το καθήκον της» και ότι τώρα είναι η σειρά των Ευρωπαίων να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σχετικά το χρέος.

 

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης