«Δεν αρκεί μόνο το erga omnes, χρειάζεται και νέο Σύνταγμα»

Θετικός σε ενδεχόμενη είσοδο χωρών από τα δυτικά Βαλκάνια στην «οικογένεια» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο ΝΑΤΟ εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ξεκαθάρισε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση είναι όχι μόνο το “erga omnes”, αλλά και η συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα».

Προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Σόφια της Βουλγαρίας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της Ελλάδας η είσοδος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. και στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς προϋποθέσεις. «Και πρώτη αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση είναι η τήρηση των κανόνων καλής γειτονίας», τόνισε. Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «αυτό αφορά και τις σχέσεις μας με το βόρειο γείτονά μας (σ.σ. τα Σκόπια). Η επίλυση του προβλήματος του ονόματος πρέπει να είναι συνολική, αλλά και ενιαία. Η οποία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο το erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα. Και αυτή η συνταγματική αλλαγή είναι μια προϋπόθεση για την επίλυση, από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό».

Τι συζητήθηκε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ν.Δ. συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, με τον οποίο συζήτησαν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και διμερή θέματα. Ειδικά για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη οι χώρες της περιοχής να γίνουν μέλη και της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ εφόσον, όμως, εκπληρώσουν όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει μια τέτοια εξέλιξη, με έμφαση στους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Αναφορικά με το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε την πάγια θέση της «γαλάζιας» παράταξης για την ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ ως απαράβατης προϋπόθεσης για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη χρήση του ονόματος έναντι όλων (erga omnes). Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στον κ. Μπορίσοφ και το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παρανόμως στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Διαβάστε επίσης