«Δεν βρήκαν τη σαρκοφάγο με τον νεκρό οι τυμβωρύχοι»

Δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτύπια, αναφέρει πως για πρώτη φορά στην ανασκαφή του τάφου της Αμφίπολης αρχίζει και συζητείται η υπόθεση εργασίας ότι ο τάφος έχει συληθεί από τυμβωρύχους, πλην όμως εκείνοι δεν κατάφεραν να βρουν τη σαρκοφάγο με το νεκρό και τα κτερίσματά του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό συνέβη επειδή ο τάφος φέρεται τελικά να είναι υπόγειος. Σαν αποτέλεσμα, αν ο πιθανός τυμβωρύχος κοίταξε από την τρύπα πλάτους 15 εκατοστών, η οποία βρίσκεται σε μεγάλο ύψος κοντά στο τύμπανο του θόλου, δε θα είδε παρά μόνο χώμα και πιθανότατα δε θα μπήκε στον κόπο να την ανοίξει περισσότερο. Η μελέτη του μαρμάρινου θυρώματος που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο δείχνει πως το άνοιγμα που οδηγεί σε κάποιους άλλους, πιθανόν υπόγειους χώρους, δεν βρίσκεται στο κέντρο του τοίχου, αλλά έκκεντρα προς τα αριστερά.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, η επίχωση του τρίτου θαλάμου και η κακή κατάσταση διατήρησης του θόλου, που απαιτεί έργα στερέωσης, δεν βοηθάει την ανασκαφική έρευνα στο επίμαχο σημείο. Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, τα σενάρια για τι θα ακολουθήσει είναι πολλά. Στον επόμενο χώρο θα βρεθεί κάποιος άλλος θάλαμος; Θα αποκαλυφθεί μια κρύπτη ή κόγχη όπου θα είναι τοποθετημένος ο νεκρός; Ή θα συνεχίζεται η επαλληλία των θαλάμων υπογείως;

Αν ισχύει, πάντως η τελευταία εκδοχή, είναι πιθανό να γίνουν νωρίτερα ορατές οι κατακόμβες, αν υπάρχουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα