«Δεν χαρίζουμε ούτε μία ψήφο»

Στόχος της Νέας Δημοκρατία σαν διατηρήσει την συσπείρωση σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου

«Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου έχουν εντελώς νέα χαρακτηριστικά». Αυτά αναφέρονται σε όλες τις συσκέψεις στην Πειραιώς σε μία προσπάθεια να διατηρηθούν όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε εγρήγορση και το σημαντικότερο να μεταδώσουν αυτό το κλίμα και στην βάση του κόμματος. Διότι η μεγάλη νίκη της 21ης Μαΐου με αυτή την θηριώδη διαφορά των σχεδόν 21 ποσοστιαίων μονάδων διαφορά μπορεί να προκαλέσουν εφησυχασμό για σίγουρη νίκη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και όπως αναφέρουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν διαπιστώσει από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις τις πρώτες ημέρες ένα είδος αλαζονείας και έπαρσης. Κι αυτό είναι που προβληματίζει και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους στις πρώτες του συνεντεύξεις τους για τις δεύτερες εκλογές. Μάλιστα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει μιλήσει τηλεφωνικά με τα περισσότερα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος ζητώντας τους να συνεχίσουν με το ίδιο μαχητικό πνεύμα τις παρεμβάσεις τους, επισημαίνοντας δύο πράγματα. Πρώτον ότι οι κάλπες στις 25 Ιουνίου είναι άδειες και πρέπει να γεμίσουν με γαλάζιες ψήφους και δεύτερον ότι η αυτοδυναμία δεν είναι δεδομένη εάν επαναληφθούν οι προβλέψεις των δημοσκόπων, ότι μπορούν τελικά να εισέλθουν στην Βουλή άλλα δύο με τρία κόμματα που κατέγραψαν ποσοστά άνω του 2,5% στις πρώτες εκλογές.

Η αυτοδυναμία

Στη ουσία τα διλήμματα θα είναι τα ίδια και πιθανώς θα τεθούν με πιο εμφατικό τρόπο, με στόχο την εξασφάλιση ενός ποσοστού το οποίο σε αυτές τις εκλογές θα πρέπει να δώσει την αυτοδυναμία. Εν πολλοίς αυτό θα κριθεί από την ικανότητα της Ν.Δ. να διατηρήσει έναν αριθμό ψήφων όσο το δυνατόν πιο κοντά στα 2,2 εκατομμύρια που έλαβε την προηγούμενη Κυριακή, αλλά και από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνει εκτός Βουλής, που έφτασε το 16% στις πρόσφατες εκλογές. Ήδη κάποια κόμματα έχουν αποσυρθεί από την μάχη, ενώ είθισται στις δεύτερες εκλογές οι ψηφοφόροι να στρέφονται προς τα κόμματα του κοινοβουλίου και όχι στα μικρά. Γι’ αυτό και οι αναλυτές βλέπουν πως τα εκτός Βουλής κόμματα το πολύ να κινηθούν μέχρι το 8%, όπως συνήθως συμβαίνει.

Η μεγαλύτερη ανησυχία στο εκλογικό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η συμπεριφορά των κεντρώων ψηφοφόρων στις εκλογές της 25Ης Ιουνίου. Στις πρώτες εκλογές στράφηκαν μαζικά στη Νέα Δημοκρατία για να αποφύγουν κάποια περιπέτεια με την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως μετά το μικρό ποσοστό που έλαβε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Μάιο, ίσως τους δώσει την ευκαιρία να στραφούν προς το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου το ιστορικό κόμμα να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να επανέλθει μία κανονικότητα στην πολιτική ζωή της χώρας με δύο κόμματα βαθύτατα προσανατολισμένα στην Ευρώπη. Εάν συμβεί αυτό είναι πιθανό να μειωθεί η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας και να βάλει σε κίνδυνο την αυτοδυναμία.

Οπότε υπάρχουν κάποιες κρίσιμες παράμετροι . Και αυτές είναι η κινητοποίηση βουλευτών που έχουν ήδη εκλεγεί και όσων φιλοδοξούν ότι θα εκλεγούν στις επόμενες εκλογές με τη λίστα, η συσπείρωση σε περιφέρειες όπου διαπιστώθηκαν αδυναμίες (παρά την γενική επικράτηση) και κατά μείζονα λόγο, η αποφυγή φαινομένων έπαρσης, αλαζονείας και προκλητικών συμπεριφορών.

Το σχετικό μήνυμα έχει εκπέμψει από το βράδυ της εκλογικής νίκης ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως κάποιες παραφωνίες έχουν ήδη σημειωθεί, όπως οι περιγραφές από βουλευτές του στόχου της κατάκτησης των 180 εδρών. Αναφορές με τέτοιο περιεχόμενο προξενούν προβληματισμό στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς εκτιμάται, ότι λειτουργούν επιβεβαιωτικά ως προς την ανησυχία που θα επιδιώξει να καλλιεργήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ήδη ο Παύλος Μαρινάκης έχει λάβει ρητές οδηγίες να επικοινωνήσει με όλους τους υποψηφίους βουλευτές. Και με αυτούς που εξελέγησαν και με τους υπόλοιπους προκειμένου να τους σταλούν δύο σαφέστατα μηνύματα. Το ένα είναι ότι «να φροντίσουν όλοι τις εκλογικές περιφέρειές τους» και το δεύτερο πως «επειδή δεν μετράει ο σταυρός, δεν επαναπαύεται κανείς».

Ήδη εκτός των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άκη Σκέρτσου, όπου όλοι έχουν εγκατασταθεί στην Πειραιώς έχουν πιάσει δουλειά και οι υπεύθυνοι του οργανωτικού, ο Γιάννης Σμυρλής, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο Στέλιος Κονταδάκης.

Οι «εκτός έδρας»

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θέλει τους υποψηφίους – «πρωτοκλασάτους» και νεότερους – να ρίχνουν όλες τις δυνάμεις τους στις εκλογικές περιφέρειές τους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και εκείνοι που θα λειτουργούν και… εκτός έδρας. Κατά πληροφορίες, συγκροτείται ομάδα περίπου 15 προσώπων οι οποίοι θα κληθούν να περιοδεύσουν προκειμένου να ενισχύσουν τον κρίσιμο αγώνα της μη αποσυσπείρωσης.

Το ζητούμενο για τους 15 «ακροβολισμένους» είναι να μεταφέρουν αποτελεσματικά τις γαλάζιες θέσεις – τόσο προς τα δεξιά του χώρου της ΝΔ όσο και προς τα αριστερά και με στοχευμένες επισκέψεις τους ανά την επικράτεια. Τον ρόλο αυτόν αναλαμβάνουν πρωτίστως τα στελέχη της πρώην κυβέρνησης – υπουργοί όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Νίκος Δένδιας, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Μάκης Βορίδης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Θάνος Πλεύρης, που θεωρούνται το βαρύ πυροβολικό του κόμματος.

Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα

Το μοντέλο των προεκλογικών ομιλιών του σε έναν πεζόδρομο, μια πλατεία, ένα κεντρικό καφέ της κάθε πόλης με τον πρόεδρο της Ν.Δ. όρθιο και με το μικρόφωνο στο χέρι θα συνεχιστεί. Στόχος είναι άλλωστε να επιμείνει η Ν.Δ. σε μια εκστρατεία door to door (πόρτα – πόρτα).

Σε ό,τι αφορά τις συγκεντρώσεις με όλα τα κομματικά αξεσουάρ (σημαίες, κόρνες), αυτές θα προγραμματιστούν στην τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής σεζόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν οπωσδήποτε μεγάλες συγκεντρώσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα επιδιωχθεί και τρίτη στην Αχαΐα, όπου η Ν.Δ. πέτυχε ανατροπή συσχετισμών στις 21 Μαΐου. Το εν λόγω παραδοσιακό «κάστρο» της Κεντροαριστεράς δεν εντάχθηκε στο πλάνο επισκέψεων του Μητσοτάκη για την πρώτη εβδομάδα, καθώς προκρίθηκαν άλλες περιοχές.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα