Δεν φεύγει από την ηγεσία του Facebook ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Αποφασισμένος να παραμείνει στην ηγεσία του Facebook εμφανίστηκε ο Μαρκ Ζάγκεμπεργκ μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Cambridge Analytica, απορρίπτοντας τις φημολογίες περί αποχώρησής του.

Και όλα αυτά τη στιγμή που οι επικρίσεις στο κοινωνικό δίκτυο αυξάνονται ύστερα από την αποκάλυψη πως ενδέχεται η εταιρεία- «πέτρα του σκανδάλου» να είχε τελικά πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών, αντί 50 εκατομμυρίων, όπως ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους και ερωτηθείς εάν στο συμβούλιο της εταιρείας έχει συζητηθεί αν θα έπρεπε να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου, ο Ζάκερμπεργκ απάντησε «όχι από όσο γνωρίζω».

Ο Ζάκερμπεργκ έχει επανειλημμένα παραδεχτεί πως το Facebook έκανε λάθη, και ήδη σειρά αλλαγών έχουν ανακοινωθεί σε τομείς που σχετίζονται με θέματα όπως προσωπικά δεδομένα κ.α.

Ωστόσο, όσον αφορά στο ποιος θα έπρεπε να επιβλέπει αυτές τις αλλαγές, η απάντησή του εξακολουθεί να είναι πως ο καλύτερος για αυτό είναι ο ίδιος.

“Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να είναι τέλειος”

Ερωτηθείς για το αν «πιστεύει πως είναι ο καλύτερος για να διοικεί το Facebook», απάντησε τα εξής: «Όταν φτιάχνεις κάτι σαν το Facebook που είναι άνευ προηγουμένου στον κόσμο, θα κάνεις λάθη.

Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να είναι τέλειος. Νομίζω πως η ζωή έχει να κάνει με το να μαθαίνεις από τα λάθη σου και το τι πρέπει να κάνεις για να πας μπροστά…η αλήθεια είναι πως όταν φτιάχνεις κάτι σαν το Facebook,χωρίς προηγούμενο, κάπου θα κάνεις λάθος. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μας έχουν υπόλογους για να μαθαίνουμε από τα λάθη μας».

Μεταξύ άλλων, ο Ζάκερμπεργκ παραδέχτηκε πως η δήλωσή τους περί «τρελής ιδέας» για το αν το Facebook επηρέασε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016 ήταν επίσης λανθασμένη.

Σημειώνεται πως ο ιδρυτής του Facebook έχει συμφωνήσει να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου στις 11 Απριλίου.

Δεδομένης της αποκάλυψης από το ίδιο το Facebook πως οι χρήστες των οποίων τα στοιχεία έφτασαν στα χέρια της Cambridge Analytica ίσως φτάνουν τα 87 εκατομμύρια, ο Ζάκερμπεργκ παραδέχτηκε πως «έπρεπε να είχαμε κάνει περισσότερα, και θα προχωρήσουμε».

Όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου, προηγουμένως θεωρούσε πως, αν το Facebook έδινε εργαλεία στους χρήστες, ήταν σε μεγάλο βαθμό δική τους ευθύνη να αποφασίζουν πώς να τα χρησιμοποιούν- αλλά εκ των υστέρων κατανοεί πως αυτό ήταν λάθος.

Επίσης, ανακοίνωσε πως εσωτερική έρευνα εντόπισε και άλλο ένα πρόβλημα- την κακόβουλη χρήση ενός χαρακτηριστικού που επιτρέπει στους χρήστες να ψάχνουν ο ένας τον άλλον πληκτρολογώντας διευθύνσεις email ή αριθμούς τηλεφώνου στο search box του Facebook.

Στο πλαίσιο των αποκαλύψεων, το Facebook προβαίνει σε νέα μέτρα, όπως την απόφαση να εμποδίζονται εφαρμογές «τρίτων» να βλέπουν ποιοι βρίσκονται στις guest lists στις σελίδες τωνEvents και το περιεχόμενο των μηνυμάτων που ανεβαίνουν σε αυτές, τη δέσμευση για διατήρηση ιστορικών κλήσεων και μηνυμάτων στις εκδόσεις Android του Messenger και Facebook Lite μόνο για έναν χρόνο και την εμφάνιση ενός link πάνω από τα News Feeds που θα επιτρέπει στους χρήστες να δουν τις εφαρμογές «τρίτων» που χρησιμοποιούν στο Facebook και το τι πληροφορίες μοιράζονται, ως αποτέλεσμα αυτού. Επίσης, δημοσιεύτηκαν προτεινόμενες νέες εκδόσεις των όρων χρήσης υπηρεσίας και της πολιτικής χρήσης δεδομένων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα