«Δεν υπάρχει συμφωνία για περαιτέρω βοήθεια»

Ως «άδειασμα» στην ελληνική κυβέρνηση, μπορεί να εκληφθεί η ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ότι στη συνάντηση των κ.κ. Χαρδούβελη και Σόιμπλε στο Βερολίνο, δεν υπήρξε καμία συμφωνία για περαιτέρω βοήθεια προς τη χώρα μας.

Αυτό, τουλάχιστον, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, με τους Γερμανούς να κάνουν λόγο για μία συνομιλία με μη δεσμευτικό χαρακτήρα. Να σημειώσουμε ότι από την πλευρά του ο Γκίκας Χαρδούβελης σημείωσε πως «είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα, συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα. Την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, πώς προχωράμε, πώς πάει η ελληνική οικονομία και, επίσης, το γεγονός πως στο τέλος της χρονιάς το πρόγραμμα τελειώνει και πρέπει να μπούμε σε μια νέα σχέση από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό το καταλαβαίνει και η γερμανική πλευρά, ότι πρέπει σύντομα να βρούμε μια λύση, να οριοθετήσουμε αυτή τη σχέση».

Την ίδια ώρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως στη συνάντηση δεν έγινε καμία αναφορά στην τρόικα. «Η τρόικα δεν αναφέρθηκε καθόλου. Ηταν μία συζήτηση ανάμεσα σε δύο κράτη. Η Γερμανία έχει άποψη, έχει βοηθήσει την Ελλάδα επανειλημμένως. Τώρα συζητάμε για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση για την επόμενη μέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως στην αναζήτηση των βημάτων για την επόμενη μέρα, η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα. «Ο κ. Σόιμπλε ιδιαίτερα, είναι ευρωπαϊστής. Θέλει ένα ισχυρό ευρώ, μια ισχυρή Ευρωζώνη. Τονίστηκε στη συνάντησή μας ότι για να έχουμε μια ισχυρή Ευρωζώνη, πρέπει να έχουμε μια ισχυρή Ελλάδα», κατέληξε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης