bpbg
bpbg

Δεν ήθελε κόπο, ήθελε τρόπο (και Χρυσοχοΐδη)

Με τη συντονισμένη δουλειά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη έγινε πράξη σε χρόνο dt η κυβερνητική δέσμευση για επανάκτηση και εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας

Κάπου μεταξύ της μέσης και του τέλους της δεκαετίας του 2000 πρωτακούστηκε η αλησμόνητη διαφημιστική ατάκα «δεν έτυχε, πέτυχε». Έκτοτε παπαγαλίζεται σχεδόν εμμονικά, κάθε φορά που μία περίσταση απαιτεί την πιστοποίηση ότι τα ευχάριστα αποτελέσματα τα «γεννά» η σκληρή δουλειά και όχι η θεά Τύχη!

Έστω κι αν δεν μιλάμε για… τηλεπωλήσεις αλλά για πολιτική, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να επικαλεστεί το ίδιο μότο αναφερόμενος στην επιλογή που έκανε το καλοκαίρι να δώσει την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ακόμη πιο δικαιολογημένος να τη χρησιμοποιήσει για το εαυτό του –έστω κι αν δεν θα το έκανε ποτέ– θα ήταν ο ίδιος ο υπουργός, που μπορεί στο άκουσμα του ονόματός του να μην πίνει νερό όλος ο κομματικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας, αλλά το κάνει η κοινωνία και αυτό αρκεί.

Ευτυχώς για όλους μας, ο Μ. Χρυσοχοΐδης δεν επέστρεψε στη λεωφόρο Κατεχάκη επαναπαυόμενος στις δάφνες του αμείλικτου διώκτη της τρομοκρατίας, όντας ο μόνος υπουργός Δημόσια Τάξης που επί θητείας του ξεδοντιάστηκαν και η 17Ν, και ο ΕΛΑ και ο Επαναστατικός Αγώνας. Αντιθέτως, ήρθε για να κάνει τη «δουλειά» και να την κάνει σωστά και αποτελεσματικά. Πρόλαβε, δε, και σε τούτη εδώ τη «γαλάζια» θητεία του που μετρά μόλις τέσσερις μήνες να παράξει έργο. Πρέπει, για παράδειγμα, να είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή με λαϊκή συμμετοχή, παλμό, αλλά προπάντων δίχως τα γνωστά παρατράγουδα των μπαχαλάκηδων, που και τον συμβολισμό της ημέρας αμαύρωναν, αλλά και την εικόνα μίας πρωτεύουσας σε απόλυτο χάος συνέθεταν.

Είχαν προηγηθεί η εξάρθρωση ακόμη ενός τρομοκρατικού θύλακα με το όνομα «Επαναστατική Αυτοάμυνα», το… σκούπισμα της «γιάφκας της ΑΣΟΕΕ» και το σπάσιμο εμβληματικών καταλήψεων του αντιεξουσιαστικού χώρου στα Εξάρχεια, δίχως να ανοίξει ρουθούνι! Για να μην πούμε για την επική ανακοίνωση –τη λες και τρολάρισμα– του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. που δίνει διορία 15 ημερών για την εκκένωση των καταλήψεων σε ολόκληρη την Επικράτεια, καλώντας τους παρανομούντες αν τα καταληφθέντα κτίρια είναι ιδιωτικά «να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και να συμφωνήσουν σε όρους μίσθωσης».

Με τέτοιες επιδόσεις, στην αξιολόγηση που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς  του στο τέλος της χρονιάς, δεν θα έχει κανέναν ενδοιασμό να βάλει «άριστα» στον έλεγχο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν αναντίστοιχο με το κοινό περί… αποτελεσματικότητας αίσθημα, καθώς πριν από τον πρωθυπουργό οι πολίτες επιβραβεύουν με σταλινικά ποσοστά δημοφιλίας τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Χαρακτηριστικό του ρεύματος και του γκελ που κάνει στους πολίτες ο Μ. Χρυσοχοΐδης είναι τελευταία δημοσκόπηση που πέραν  του ότι ψηφίζεται ως ο πλέον επιτυχημένος υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, συγκρινόμενος με την προκάτοχό του Όλγα Γεροβασίλη θεωρείται ο καταλληλότερος για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο με ποσοστά 61,5% έναντι  19,8%.

Αυτό που μένει πλέον για να δέσει το γλυκό της επιτυχίας είναι να κεφαλαιοποιήσει η κυβέρνηση το τεράστιο ατού αξιοπιστίας που της προσέφερε ο εκ των κορυφαίων υπουργών της. Το να γίνει, δηλαδή, πράξη σε χρόνο dt μία από τις εμβληματικότερες προγραμματικές δεσμεύσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, όπως είναι η επανάκτηση και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας που νιώθουν οι πολίτες.

Διαβάστε επίσης