«Δεν μπορεί το Ταμείο να ζητάει νέα μέτρα»

Σκληρό ροκ από τον Ευκλείδη Τσακαλωτο, ο οποίος αφήνει σαφείς αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ στην αξιολόγηση, η οποία αυτή τη στιγμή φαίνεται πως είναι στον… αέρα, με την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα να είναι άγνωστο πότε θα συμβεί.

«Το Ταμείο πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα που έχει αναφορές στα ευρωπαϊκά κεκτημένα και πως η όποια κωλυσιεργία στις διαπραγματεύσεις δυσκολεύει τη στρατηγική της κυβέρνησης να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο μέτρων – ύφεσης – νέων μέτρων», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real news».

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενα νέα μέτρα, ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθαρίζει ότι «η βάση της συζήτησης δε μπορεί να είναι άλλη από τα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού. Δε μπορεί να ζητούνται νέα μέτρα όταν η οικονομία αλλά και τα έσοδα έχουν πάει καλύτερα από τις προβλέψεις. Ούτε μπορούμε να κόψουμε τις τρέχουσες συντάξεις όταν έχουν υποστεί τόσες περικοπές τα τελευταία χρόνια και συμβάλλουν τόσο στο γενικότερο οικογενειακό εισόδημα».

Αναφορικά με το χρόνο που θα κλείσει η αξιολόγηση, ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι «η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα. Σύντομα άλλωστε θα έρθουν οι επικεφαλής των δανειστών και νομίζω μετά θα έχουμε την τελική ευθεία για το κλείσιμο της συμφωνίας. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο βήμα του οδικού μας χάρτη και θα μπορούμε να περάσουμε στο χρέος».

Από το στόχαστρο του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν ξεφεύγει ούτε η Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι παλινδρομεί μεταξύ δεξιού λαϊκισμού και αντικοινωνικού νεοφιλελευθερισμού και μάλιστα με «πολύ φθηνή επιχειρηματολογία». Μάλιστα, απορρίπτει το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων, υποστηρίζοντας ότι  «θεωρώ τα σενάρια άλλης πλειοψηφίας, πόσο μάλλον της εκδοχής της οικουμενικής, όνειρα της αντιπολίτευσης και παιχνίδια τακτικής, επειδή γνωρίζουν ότι στο επίπεδο των εκλογικών συσχετισμών δεν έχουν τύχη».

Τέλος, για το προσφυγικό προειδοποιεί πως η αλληλεγγύη που έχουμε δείξει ως χώρα πρέπει να επιβραβευτεί και όχι να προκαλεί περαιτέρω προβλήματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα