«Δεν μπορούμε να βρούμε ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία…»

Μία ακόμη προεκλογική (σ.σ. του Σεπτεμβρίου) δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπεται στις καλένδες, με τον Νίκο Φίλη να ομολογεί κυνικά πως «δεν μπορούμε να βρούμε ισοδύναμα και όπως όλα δείχνουν παραμένει ο ΦΠΑ στο 23% για τα ιδιωτικά σχολεία».

Μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά fm, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε πως «δεν μπορούμε να βρούμε ισοδύναμα αλλά να εκλογικεύσουμε ένα μέτρο που μας απομακρύνει από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να το λειάνουμε. Ξεκινώ από την πιο ήπια αντιμετώπιση δημοσιονομικά. Θα υπάρξει πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι σαφές». Ο κ. Φίλης διαχώρισε τα σχολεία από τα φροντιστήρια και τους παιδικούς σταθμούς: «Άλλο πράγμα το ιδιωτικό σχολείο, πάνε εύποροι συμπολίτες μας τα παιδιά τους. Άλλο είναι το φροντιστήριο. Άλλοι οι παιδικοί σταθμοί και άλλο τα νηπιαγωγεία. Δεν θέλω να μπω σε συγκεκριμένη εξαγγελία. Ψάχνουμε μια ελάφρυνση του μέτρου».

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν το καταργούν, ο υπουργός απάντησε: «Γιατί έχουμε δεσμευτεί δυστυχώς από τον Αύγουστο σε έναν προϋπολογισμό και πρέπει να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος. Υπάρχει και μια άλλη δέσμευση, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσα πεδία για πρώτη φορά φορολογούνται, φορολογούνται με 23% δεν υπόκειται στις εξαιρέσεις εξαρχής. Και αυτό είναι ένα άλλο πρόβλημα το οποίο μας έχει δημιουργηθεί γιατί θα θέλαμε να έχουμε μειωμένους συντελεστές και όχι 23% με την μια ή την άλλη κατανομή αλλά πρέπει να συνεννοηθούμε και με την τρόικα για το θέμα αυτό».

Διαβάστε επίσης