Αναζητείται… Χάρι Πότερ για τα ευρω-κονδύλια

Ο στόχος της Ελλάδας για έμπρακτη αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό/προσφυγικό και το σταυρόλεξο των μειωμένων εσόδων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ελέω berxit

Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξαετία 2021-2027 ήταν η… ταμπακιέρα πάνω στο τραπέζι του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνεκλήθη πριν από περίπου 48 ώρες στις Βρυξέλλες.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Μέχρι τη ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ το ανατολίτικο παζάρι που εξελισσόταν για τα διανεμόμενα κονδύλια δεν είχε καταλήξει κάπου, αλλά το σίγουρο είναι πως για να μείνουν όλοι τα κράτη-μέλη της Ένωσης ικανοποιημένα θα απαιτηθεί όχι απλώς η καλή ευρωπαϊκή θέληση και συναίνεση αλλά ο… Χάρι Πότερ!

Δεν είναι τυχαίες, άλλωστε, οι αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια των εργασιών της έκτακτης Συνόδου επανέλαβε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα».

Με βάση την πληροφόρηση που δίνουν ελληνικές κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης παρενέβη στους ομολόγους τους τονίζοντας ότι οι υφιστάμενες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέχουν πολύ από αυτές της Κομισιόν αλλά και, κυρίως, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για να υπάρχει μια τάξη μεγέθους, η απόσταση που χωρίζει τις εν λόγω προτάσεις μεταφράζεται σε αριθμούς σε περισσότερα από €200.000.000.

Σε αυτό το πλαίσιο, από την Αθήνα διαρρέεται ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε την αναγκαιότητα να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να υπάρξει η μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των δύο τόσο σημαντικών για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, οργάνων. «Δεν πρέπει να εμφανιστούμε ως νέοι αλχημιστές», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όπως αναφέρθηκε και στον πρόλογο, η «ταμπακιέρα» που διακυβευόταν στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα ήταν διττή και η στοχοθεσία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αφορά τα εξής: αφενός την εξασφάλιση της έμπρακτης αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων για το προσφυγικό και αφετέρου την αντίστοιχη εξασφάλιση ότι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού θα εισρεύσουν στη χώρα μας μεγαλύτερα κονδύλια.

Με δεδομένο ότι ο δεύτερος στόχος μοιάζει να είναι σταυρόλεξο για… αλχημιστές λύτες –υπό το πρίσμα των μειωμένων εσόδων άνω των 10 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού ελέω Brexit–, ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε να αναφερθεί ιδιαίτερα στο ζήτημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού, γνωρίζοντας ότι πρόκειται για θέμα στο οποίο δίνουν μεγάλη σημασία οι Ευρωπαίοι πολίτες. Εξ ου και η σχετική αναφορά του ότι οι περικοπές στον τομέα αυτό δεν είναι οι σωστές και κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από τις προσδοκίες των πολιτών.

«Σημείο αναφοράς η Πολιτική Συνοχής»

Ειδική αναφορά έκανε, εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης στην Πολιτική Συνοχής, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται απλά ως μεταφορά πόρων από τις πλούσιες χώρες προς τις φτωχότερες. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «η Πολιτική Συνοχή αποτελεί σημείο αναφοράς» αιτιολογώντας ότι οι συγκεκριμένοι πόροι είναι σημαντικό κεφάλαιο για αρκετές χώρες, προκειμένου να υλοποιηθούν έργα υποδομών, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού που ενισχύουν την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ευημερία των Ευρωπαίων.

Επιπρόσθετα ο έλληνα πρωθυπουργός φέρεται να υπογράμμισε πως ενώ οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί δίνουν στη χώρα μας αυξημένους πόρους, αυτοί στο σύνολό τους δεν επαρκούν για να καλύψουν επιπτώσεις που άφησε η κρίση στην Ελλάδα. «Το Ταμείο Συνοχής και η Κοινή Αγροτική Πολιτική συνέβαλαν στο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι άκρως σημαντική για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα.

Όσον αφορά, τέλος, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ο πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός πως αυτό είναι σημαντικό, αλλά θα έπρεπε να «επιβραβεύει τις χώρες που κινούνται ταχύτερα».

Υπογράμμισε την απόφαση της Ελλάδας να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες έως το 2023, πλην μίας που θα κλείσει έως το 2028.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα