«Δεν προκύπτει ότι αυτός είναι ο κύριος νεκρός»

Για σοβαρή ανακολουθία κάνει λόγο ο καθηγητής κλασσικής αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πάνος Φάκλαρης, στην ταφή του νεκρού της Αμφίπολης και στο ίδιο το μνημείο.

Μιλώντας στον ιστοσελίδα thetoc.gr ο κ. Φάκλαρης -ο οποίος επί 36 χρόνια θήτευσε στις ανασκαφές της Βεργίνας- οι διαστάσεις της «θήκης» (του τάφου) όσο και το υλικό του πωρόλιθου που δημιουργήθηκε, είναι εξαιρετικά λιτότερες απ’ ό,τι θα αναλογούσε σε ένα τόσο μνημειώδες ταφικό σύνολο, όπως πολύ λιτότερη είναι και η επιλογή του ενταφιασμού του νεκρού έναντι της πολύ δαπανηρότερης καύσης. Ως εκ τούτου, ο κ. Φάκλαρης θα έλεγε ότι «με βάση όσα επιλεκτικά έχουν ανακοινωθεί, δεν προκύπτει ότι αυτός είναι ο κύριος νεκρός του τύμβου».

Σύμφωνα με τον καθηγητή θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη ταφή να είναι προγενέστερη ή μεταγενέστερη από αυτή για την οποία φτιάχτηκε το μνημείο.  Ο κ. Φάκλαρης υποστηρίζει επίσης ότι «το DNA μας δεν γράφει το όνομά μας. Μόνο μια επιγραφή θα μας έδινε ονομαστικά την ταυτότητα του νεκρού».

Διαβάστε επίσης