«Δεν ψιχαλίζει. Τους “φτύνει”…»

Στην Επιτροπή Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η κα Τουλουπάκη διέσυρε την πολιτική και δικαστική εξουσία, που παρά τη μομφή που δέχτηκαν δεν αντιδρούν, με αποτέλεσμα οι φήμες για «σκελετούς» στα συρτάρια της να μεγεθύνονται καθημερινά

Τα όσα είπε η Ελένη Τουλουπάκη στην Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σχετικά με τη δίωξή της στην Ελλάδα για τις έρευνες που έκανε για το σκάνδαλο Novartis, έγιναν αντικείμενο ευρείας υποστήριξης από τα φίλα προσκείμενα δημοσιογραφικά έντυπα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μοτίβο βέβαια που χρησιμοποιήθηκε ήταν το γνωστό εδώ και τέσσερα χρόνια, δηλαδή η ηρωική και αδέκαστη εισαγγελέας που ξεσκέπασε το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς και την οποία όλοι οι διαπλεκόμενοι βάλθηκαν να εξοντώσουν. Όλα αυτά, γνωστά και αναμενόμενα.

Αυτό όμως που κάνει εντύπωση, είναι η αφωνία της πολιτικής και δικαστικής ηγεσίας στα ψέματα και στις συκοφαντίες που εκστόμισε στην παραπάνω επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τα οποία ετστρέφοντο ευθέως τόσο κατά θεσμικών προσώπων όσο και κατά θεσμών.

Το σημερινό άρθρο δεν έχει μόνο σκοπό να αποδομήσει τους ισχυρισμούς της Ελ. Τουλουπάκη αλλά να αφυπνίσει την πολιτική και τη δικαστική ηγεσία, οι οποίες συνεχίζουν ηθελημένα ή όχι «τον ύπνο του δικαίου».

Τι είπε και τι δεν είπε η κα Τουλουπάκη

Με βάση τα δημοσιεύματα συγκεκριμένης μερίδας του Τύπου, η Ελ. Τουλουπάκη παρέθεσε στην Επιτροπή Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τους βασικούς -κατά τη γνώμη της- πυλώνες της υπόθεσης Novartis, οι οποίοι ήταν σε γενικές γραμμές οι εξής:

Ελ. Τουλουπάκη:

1) «Αρχικώς τα ερευνηθέντα πολιτικά πρόσωπα στράφηκαν κατά των whistleblowers, καταθέτοντας σωρεία μηνύσεων εναντίον τους και απαιτώντας επίμονα την άρση του καθεστώτος προστασίας και την αποκάλυψη της ταυτότητάς τους».

«Α»: Η πρώτη ερώτηση είναι αν  απαγορεύεται κάποιος που κατηγορείται να ασκεί τα υπερασπιστικά του δικαιώματα, όπως αυτός νομίζει καλύτερα. Και αν μέσα σε αυτά τα δικαιώματα είναι και η άσκηση μήνυσης κατά των κουκουλοφόρων μαρτύρων για ψευδή κατάθεση. Επιπλέον δεν είδαμε πουθενά να αναφέρει η Ελ. Τουλουπάκη ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής ζήτησε να της ασκηθεί κακουργηματική ποινική δίωξη μεταξύ άλλων και για το γεγονός ότι παραβίασε τον νόμο και κατά παράβαση αυτού οχύρωσε τους κουκουλοφόρους μάρτυρες με το καθεστώς του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.

Ελ. Τουλουπάκη

2) «Στη συνέχεια, στράφηκαν με σωρεία μηνύσεων και πειθαρχικών αναφορών εις βάρος εμού και των συνεργατών μου εισαγγελέων, με την κατηγορία της σκευωρίας κατά της Δημοκρατίας. Όλα ερευνήθηκαν από τη δικαστική εξουσία και τέθηκαν στο αρχείο».

«Α»: Τα ψέματα συνεχίστηκαν. Πρώτα απ’ όλα, της έχει ασκηθεί δίωξη για σωρεία κακουργημάτων και πλημμελημάτων με βάση το πόρισμα του Ευ. Ζαχαρή, και όχι με απόφαση της Βουλής, και έχει κληθεί σε απολογία από την ειδική ανακρίτρια ως συμμέτοχος σε παραβάσεις τού τότε υπουργού Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλου, με βασική ειδική πρόβλεψη συγκεκριμένου νόμου. Όσον αφορά στις πειθαρχικές της διώξεις, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η εις βάρος της έρευνα αραχνιάζει στο συρτάρι της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Θεοδόση, αφού πρώτα είχε «αράξει» στο γραφείο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου,  Λ. Σοφουλάκη, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω αυτοπαρουσιάζεται ως ο επόμενος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου!!! Αν η Ελ. Τουλουπάκη αναφέρεται στο πόρισμα της συνταξιούχου αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, καλύτερα να μη μιλήσουμε, γιατί το πλήγμα για τη Δικαιοσύνη θα είναι μεγάλο.

Ελ. Τουλουπάκη

3) «Λίγο μετά τις εκλογές τού 2019, κατόπιν πρότασης των βουλευτών τής νυν κυβέρνησης, συστήθηκε Προανακριτική Επιτροπή στη Βουλή, για να ερευνήσει τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης για θέματα διαφθοράς, για «σκευωρία» που φερόταν να τέλεσε στην υπόθεση Novartis. Κατά τις καταγγελίες, συνεργοί του ήμασταν εμείς, οι εισαγγελείς διαφθοράς, αλλά και δημοσιογράφοι που ερευνούσαν την ίδια υπόθεση».

«Α»: Η Προανακριτική Επιτροπή αποτελείτο κατά πλειοψηφία από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και ενεργούσε στη διαδικασία αυτή ως οιονεί εισαγγελέας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Δηλαδή, στα ίδια πρόσωπα συνέπιπταν οι ιδιότητες του μηνυτή, του κατηγόρου-εισαγγελέα και, για κάποιους, και του ερευνώμενου. Δηλαδή, με τη λογική της Ελ. Τουλουπάκη, η απόφαση της προηγούμενης Βουλής, στην οποία είχε πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε τα ίδια χαρακτηριστικά. Και αν κατά λογική αναλογία είχε, τότε δεν συνέπραξε και η ίδια στο στήσιμο της υπόθεσης.  Πέραν αυτού, η Ελ. Τουλουπάκη ξέχασε να πει ότι το πόρισμα της Βουλής δεν στηρίχθηκε σε ετσιθελική γνώμη της πλειοψηφίας, αλλά αφού επί δέκα μήνες κατέθεσαν τέσσερις εν ενεργεία δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί και μία συνταξιούχος ανώτερη εισαγγελική λειτουργός. Πέραν δε αυτού, ξέχασε να αναφέρει ότι η επιστημονική Επιτροπή της Βουλής ουσιαστικά απαγόρευσε να την εξετάσει ως συμμέτοχο, πράγμα το οποίο σεβάστηκε η Προανακριτική Επιτροπή, και  άφησε τη Δικαιοσύνη να τη χαρακτηρίσει με την ιδιότητα αυτή.

Ελ. Τουλουπάκη

4) «Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια αφαίρεσης της δικογραφίας από μας, η νομοθετική εξουσία προχώρησε στην ψήφιση πρωτοφανούς νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία, προκειμένου να μας αφαιρεθεί η δικογραφία και, άρα, να σταματήσουμε την έρευνα, κατήργησε συλλήβδην την Εισαγγελία Διαφθοράς και, διά νόμου μάς αφαιρέθηκε “εν μια νυκτί” η υπόθεση Novartis και πέρασε σε άλλα χέρια».

«Α»: Επίσης «ξέχασε» να καταθέσει ότι όταν της «αφαιρέθηκε η δικογραφία» τελούσε ήδη 6 μήνες σε καθεστώς ποινικής δίωξης για κακουργηματική κατάχρησης εξουσίας, για την υπόθεση την οποία αυτή δημιούργησε και εξακολουθούσε να χειρίζεται, χωρίς να έχει ίχνος στοιχειώδους προσωπικής αξιοπρέπειας να αυτοεξαιρεθεί. Μπορεί να μας πει η Ελ. Τουλουπάκη αν τέτοια κατάσταση υπάρχει σε χώρα της Δυτικής Ευρώπης; Επίσης ξέχασε να αναφέρει ότι την ποινική δίωξη την άσκησαν συνάδελφοί της εισαγγελείς και ότι έχει αποφανθεί δικαστικό συμβούλιο που έχει απορρίψει σχετική προσφυγή της.

Ελ. Τουλουπάκη

5) «Στο μεταξύ, η εις βάρος μας έρευνα, που είχε ανατεθεί σε δύο ανεξάρτητους και ισόκυρους εισαγγελείς τού Α.Π., κατά παράβαση της αρχής ne bis in idem, κατέληξε σε δύο εκ διαμέτρου διαφορετικά μεταξύ τους πορίσματα: το πρώτο μας απάλλασσε πλήρως, ενώ το δεύτερο και μεταγενέστερο ζητούσε τη δίωξή μου».

«Α»: Ακόμη και σε αυτό το σημείο είπε ψέματα η Ελ. Τουλουπάκη, αφού η εντολή για τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης δόθηκε ταυτόχρονα σε δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, όπου δεν τίθεται θέμα ισχύος της σχετικής, που ορίζει ότι κανείς δεν μπορεί να διωχθεί δύο φορές για το ίδιο αδίκημα, άσε δε που μεγαλύτερο βάρος έχει το πόρισμα του αρχαιότερου και άρα ανώτερου εισαγγελέα, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση του Ευ. Ζαχαρή.

Ελ. Τουλουπάκη

6) «Υπήρξαν δημόσιες τοποθετήσεις ατόμων της εκτελεστικής εξουσίας όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης, όπου ενώ οι εισαγγελείς βρίσκονταν υπό έρευνα εκείνοι τοποθετούνταν δημοσίως λέγοντας πως πρόκειται για “εγκληματική ομάδα”».

«Α»: Εξ όσων γνωρίζουμε, μεταξύ των κατηγοριών που της έχει απαγγείλει η ειδική ανακρίτρια είναι και αυτό του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα, που έχει την ίδια φρασεολογία. Αυτό και μόνο ανέφερε ο πρωθυπουργός στη Βουλή και τίποτα άλλο. Τώρα αν η ηγεσία του Αρείου Πάγου συνεχίζει να ανέχεται την Ελ. Τουλουπάκη να βρίζει πρόσωπα και θεσμούς και να παραμένει εν ενεργεία εισαγγελικός λειτουργός, μάλλον κάτι θα ξέρει περισσότερο ή καλύτερα μάλλον κάτι θα φοβάται περισσότερο. Αφού οι δικαστές του Αρείου Πάγου ανέχονται να λέει η Ελ. Τουλουπάκη ότι η δίωξή της είναι στημένη εξ αιτίας πιέσεων και μεθοδεύσεων της σημερινής πολιτικής ηγεσίας, δεν μένει κάτι άλλο παρά να ασκήσει και αίτηση εξαιρέσεως κατά της ειδικής ανακρίτριας Κ. Αλεβιζοπούλου, η οποία έχει αναλάβει τη θέση αυτή μετά από δημόσια κλήρωση. Λέτε να το δούμε κι αυτό…

«Δεν ψιχαλίζει, σας “φτύνει”…»

Εν κατακλείδι, η κα Τουλουπάκη με την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διέσυρε το πολιτικό και δικαστικό δυναμικό της χώρας μας, τα οποία σημειωτέον μέχρι σήμερα έχουν επιδείξει μια απίστευτη ασυλία για την κα Τουλουπάκη. Κατηγόρησε τους βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και τέλος την ανακρίτρια που επελέγη με κλήρωση του Ειδικού Δικαστηρίου κα Αλεβιζοπούλου.

Μέχρι σήμερα, πολιτικοί και δικαστικοί δεν βλέπουν, δεν ακούν, δεν μιλάνε. Το γιατί δεν αντιδρούν εγείρει πολλά ερωτηματικά. Βεβαίως, δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι η «αφωνία» αυτή οφείλεται σε κομματικές ή συγγενικές σχέσεις που υπήρχαν κατά το παρελθόν, λόγω κοινής καταγωγής αξιωματούχων με την κα Τουλουπάκη.

Εκείνο που πρέπει να θεωρείται πιο πιθανό είναι να υπάρχουν κάποιοι «σκελετοί» για κάποιους αξιωματούχους ή μη, που έχουν να κάνουν με την Εισαγγελία Διαφθοράς, «σκελετοί» οι οποίοι δεν πρέπει να βγουν από τα συρτάρια, με αποτέλεσμα ακόμη και το αρχείο της Εισαγγελίας Διαφθοράς να παραμένει στη Λουκάρεως και όχι στην Πειραιώς, που είναι η έδρα της Οικονομικής Εισαγγελίας…

Και εδώ ταιριάζει η λαϊκή ρήση: «Παιδιά, δεν ψιχαλίζει, σας “φτύνει”…»

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα