«Δεν τελείωσαν τα μνημόνια- Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα»

O Αλέξης Τσίπρας μπορεί να διατυμπανίζει ότι η Ελλάδα έφυγε από τα μνημόνια, ωστόσο οι Έλληνες μάλλον δεν τον πιστεύουν. Η πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης της Metron Analysis αποδεικνύει του λόγου το αληθές. 

Σύμφωνα με αυτήν λοιπόν, ενννέα στους δέκα Έλληνες (το 89%) θεωρούν ότι ο Γολγοθάς των μνημονίων δεν τελείωσε  καθώς οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν και στο μέλλον παρά το τυπικό τέλος εξαιτίας των συμφωνημένων μέτρων.

Σύμφωνα με την έρευνα  που διενεργήθηκε μια εβδομάδα μετά τη λήξη του μνημονίου, για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, η γνώμη των ερωτηθέντων-πολιτών ανατρέπει τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, καθώς σχεδόν 7 στους 10 (67%), θεωρούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς την λάθος κατεύθυνση.

Πιο αισιόδοξο είναι μόλις το 27% των ερωτηθέντων. Εκείνοι δε, που εμφανίζονται να έχουν τις θετικότερες εκτιμήσεις είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν «σηκώσει» το μεγαλύτερο βάρος της οικονομικής κρίσης μέσω των περικοπών και των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Παράλληλα, πάνω από 7 στους 10 (72%), θα ήθελαν ο κατώτατος μισθός να αποφασίζεται μετά από συνεργασία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών. Μάλιστα, οι ερωτηθέντες που τάσσονται υπέρ, βρίσκονται στην πλέον παραγωγική ηλικία από 18-34 ετών και καταλαμβάνουν ποσοστό που αγγίζει και το 80%.

Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου, ότι η σχετική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (30%) θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός αποφεύγει τα συνδικάτα γιατί δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων παρά τις υποσχέσεις από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ή δεν του το επιτρέπουν οι δανειστές.

Διαβάστε επίσης