«Δεν θα αλλάξει η οικονομική πολιτική»

Ο οίκος Fitch αναβάθμισε την ελληνική οικονομία, πρόσφερε δώρο στην κυβέρνηση και κάρφωσε τον ΣΥΡΙΖΑ

Ως δώρο-μη αναμενόμενο- θεωρείται προς την κυβέρνηση η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Fitch να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία στο ΒΒ+ από BB.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Βέβαια η αναβάθμιση ναι μεν δίνει μπόνους στην κυβέρνηση ενόψει των εκλογών, όμως από την άλλη διαψεύδει τα όσα είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «εάν αλλάξει η κυβέρνηση η Ελλάδα δεν θα δει επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι». Κάτι που φαίνεται και από την έκθεση που δημοσίευσε ταυτόχρονα με την αναβάθμιση ο οίκος αξιολόγησης Fitch, όπου αναφέρει ότι δεν φοβάται ότι ένα άλλο κόμμα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η χώρα. Δηλαδή ο Fitch προεξοφλεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν στο ενδεχόμενο που κερδίσει τις εκλογές αποκλείεται να υλοποιήσει όλα αυτά που υπόσχεται.

Αναμφίβολα η αναβάθμιση της ελληνικής αποτελεί ένα όπλο για την κυβέρνηση και θεωρείται δεδομένο ότι θα το χρησιμοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προεκλογική περίοδο επιδεικνύοντας το ως ένα επίτευγμα της χρηστής διακυβέρνησης του, ειδικά εν μέσω τεράστιων κρίσεων, όπως ήταν το κλείσιμο της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της πανδημίας, αλλά και της τεράστιας ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός είναι βέβαιο ότι θα πατήσει σε αυτή την αναβάθμιση αναμένοντας κι άλλα καλά νέα και από τους άλλους οίκους αξιολόγησης. Ταυτόχρονα σε όλες του τις προεκλογικές εκδηλώσεις θα το αναφέρει για να επιβεβαιώσει το αφήγημα για ακόμη καλύτερες ημέρες.

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να γίνει άμεσα αντιληπτή από τον μέσο Έλληνα. Ούτε σημαίνει ότι μέσα σε μία νύχτα θα αλλάξουν τα εισοδήματα των πολιτών. Ούτε ότι η ευημερία μας χτύπησε την πόρτα. Είναι σίγουρα κάτι πολύ θετικό για την ελληνική οικονομία, η οποία ημέρα με την ημέρα, μήνα με το μήνα στέκεται ολοένα και πιο σταθερά στα πόδια της, κτίζοντας παράλληλα ισχυρά θεμέλια για να αποφύγουμε νέα χρεοκοπία και νέες δανειακές συμβάσεις (μνημόνια).

Τα θετικά σχόλια για την δημοσιονομική πορεία, δημιουργεί ένα επιπλέον θετικό κλίμα στις αγορές, με την Ελλάδα να μπορεί να δανειστεί εκ νέου, γεμίζοντας τα ταμειακά διαθέσιμα σε πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Με ένα ασφαλές ταμειακό μαξιλάρι η χώρα πάει σε εκλογές, και επίσης με τον χώρο που δημιουργείται, στην οικονομία, η κυβέρνηση να μπορεί να προχωρήσει σε νέες παροχές προς την κοινωνία χωρίς να προκαλέσει αναταραχή τις αγορές.

Μάλιστα στελέχη του οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζουν ως «ρεαλιστικό» ένα πακέτο νέων παροχών ύψους 500- 600 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο φειδωλός (τσιγκούνη τον αποκαλούν στην γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα) αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης να ανεβάζει το ποσό και στα 700 εκατ. ευρώ, λόγω χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου.

Πάντως όλοι στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι το νέο πακέτο παροχών θα στοχεύσει να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από το κύμα της ακρίβειας για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που έχουν πληγεί περισσότερο.

Σιγουριά για την Ελλάδα

Ένας από τους φόβους μας, ως χώρα, ήταν ότι η διπλή εκλογική αναμέτρηση μπορεί να προκαλούσε ανησυχία στις αγορές και να υπήρχαν ρωγμές στην εικόνα που έχει φτιάξει η Ελλάδα στο εξωτερικό. Τελικά με την αναβάθμιση από τον Fitch, φαίνεται ότι οι αγορές, αλλά και οι διεθνείς επενδυτές έχουν απορροφήσει τους κραδασμούς από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Δηλαδή το έχουν πάρει απόφαση ότι η εκλογική διαδικασία θα είναι μακρά. Αλλά όποια κυβέρνηση και να δημιουργηθεί δεν προβλέπουν ουσιαστική αλλαγή στην οικονομική πολιτική. Δεν διακυβεύονται έτσι οι στόχοι για το χρέος, το έλλειμμα και φυσικά για τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έτσι κι αλλιώς έχουν προγραμματιστεί.

Όμως για περαιτέρω αναβαθμίσεις και κατάκτηση της επενδυτική βαθμίδας, οι οίκοι αναμένεται  να κρατήσουν στάση αναμονής για μετά τις εκλογές. Πλέον η Ελλάδα βρίσκεται ένα σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους Fitch, DBRS και Standard and Poor’s, ενώ η Moody’s αξιολογεί τη χώρα στη χαμηλότερη βαθμίδα και κάτω σκαλοπάτια από την επενδυτική.

Η έκθεση

Ο οίκος Fitch στην έκθεσή του αναφέρει ότι σύμφωνα με τις προγραμματισμένες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, η Ελλάδα είναι πιθανό να έχει δύο διαδοχικές εκλογές τους επόμενους μήνες, καθώς προς το παρόν κανένα κόμμα δεν φαίνεται πιθανό να κερδίσει την πλειοψηφία χρησιμοποιώντας την απλή αναλογική.  Όπως τονίζει ο οίκος αξιολόγησης αυτό σημαίνει ότι ο εκλογικός κύκλος είναι πιθανό να είναι πιο μακρύς, μειώνοντας το πεδίο εφαρμογής της πολιτικής φέτος. «Ωστόσο, οι απότομες αλλαγές πολιτικής είναι απίθανες ακόμη και αν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης. Οι σχέσεις με την Ε.Ε. έχουν σταθεροποιηθεί υπό τις κυβερνήσεις τόσο της κυβερνώσας κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας όσο και του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, με τη χώρα να απομακρύνεται σταδιακά από το εποπτικό πλαίσιο μετά την κρίση», προσθέτει.

Αρκετοί αναλυτές αναφέρονται στον κίνδυνο να υπάρξουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ βασική προϋπόθεση για την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αποτελεί η σταθερή πολιτική για τη μείωση του χρέους και στην επιστροφή σε πλεονάσματα.

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν υποβαθμίσεις είναι η αποτυχία μείωσης του δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ, λόγω δημοσιονομικής χαλάρωσης κλπ και μείωση του ΑΕΠ. Ο κύριος εγχώριος κίνδυνος συνδέεται με πιθανές καθυστερήσεις στα κεφάλαια του RRF δεδομένου του εκλογικού κύκλου, αλλά προς το παρόν αναμένουν ότι αυτό θα είναι προσωρινό.

Υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με τις δημοσιονομικές πολιτικές μετά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά οι κίνδυνοι μετριάζονται από μια ευρεία δέσμευση και ένα πρόσφατο ιστορικό δημοσιονομικής σύνεσης. Προβλέπει περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 1,8% του ΑΕΠ το 2024 από 3,8% που εκτιμάται ότι ήταν το 2022, εν μέρει λόγω του εξορθολογισμού των προσωρινών μέτρων στήριξης. Αυτό συνεπάγεται βελτίωση του πρωτογενούς ισοζυγίου κατά 2,5 π.μ., σε πλεόνασμα 0,9% το 2024 (και ισοσκελισμένη θέση το 2023).

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα