«Δεν θα βγάλει ποτέ την Ελλάδα από την πρίζα»

Στην απόφαση της ΕΚΤ αναφέρεται με σημείωμα της η JP Morgan, τονίζοντας πως η ΕΚΤ έκανε μια εξαίρεση για τα ελληνικά ομόλογα, σε ότι αφορά τις ελάχιστες πιστωτικές απαιτήσεις στους μηχανισμούς χρηματοδότησης για εμπορεύσιμους τίτλους που εκδίδονταν ή δίνοντας με εγγύηση από την ελληνική κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Η επενδυτική τράπεζα συνεχίζει υπενθυμίζοντας πως εδώ και αρκετό καιρό, η ΕΚΤ έλεγε πως η εξαίρεση αυτή δεν θα συνεχίσει να ισχύει εάν το πρόγραμμα EFSF, το οποίο λήγει στο τέλος του μήνα, είτε δεν παραταθεί ή δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς και αντικατασταθεί από άλλο πρόγραμμα. Δεδομένης της στάσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα ζητήσει περαιτέρω παράταση ή ολοκλήρωση εντός του τρέχοντος χρονοδιαγράμματος, η ΕΚΤ αποφάσισε χθες το βράδυ να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα από τις 11 Φεβρουαρίου.

Τρία πράγματα πρέπει να τονιστούν για την απόφαση αυτή:
Πρώτον, οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται στην περίπτωση εκροής καταθέσεων. Η χρηματοδότηση που δόθηκε από τους μηχανισμούς MRO/LTRO/TLTRO –είτε χρησιμοποιώντας κρατικά ομόλογα ή εγγυημένα από το κράτος τραπεζικά ομόλογα ως collateral- θα γίνεται από τον ELA, τον οποίον διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η JP Morgan εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν κάποιο collateral που θα συνεχίσει να μπορεί να γίνεται αποδεκτό από τους μηχανισμούς MRO/LTRO/TLTRO, π.χ. τα ομόλογα EFSF, όμως φαίνεται λογικό συμπέρασμα ότι για τη συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος της στήριξης της κεντρικής τράπεζας προς της ελληνικές τράπεζες θα προέλθει από τον ELA. Αυτή η αλλαγή έχει κάποιες επιπτώσεις, διότι η χρηματοδότηση από τον ELA είναι πιο ακριβή, όμως η χρηματοδότηση θα εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη.

Δεύτερον, η απόφαση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να εκδώσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια με χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, μέσω του ELA, προκειμένου να διατηρήσει τις ταμειακές ροές της μέχρι το τέλος Μαΐου, όταν αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της με την υπόλοιπη ευρωζώνη για ένα νέο πρόγραμμα. Η ΕΚΤ δεν θα συμφωνήσει σε αυτό, καθώς θα το θεωρούσε ως χρηματοδότηση «από την πίσω πόρτα» ενός κράτους που δεν έχει πρόσβαση στην αγορά και το οποίο δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Τρίτον, πάντα ήταν πιθανό η ΕΚΤ να παίξει ρόλο στο να ασκηθούν πιέσεις στη νέα ελληνική κυβέρνηση και, επαληθεύοντας τους κανόνες για το collateral, η κεντρική τράπεζα κάνει αυτό ακριβώς. Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν πρόκειται ποτέ να «βγάλει την Ελλάδα απ’ την πρίζα» αρνούμενη την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα πυροδοτούσε έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση. Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί δραματικά, με τεράστιο δανεισμό μέσω του ELA ή κάποιου είδους «κατάχρηση» του συστήματος, τότε πιθανότατα θα υπάρξει κίνηση για έλεγχο στη διακίνηση κεφαλαίων, ως ένα ενδιάμεσο βήμα πριν από ένα τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Το Eurogroup πραγματοποιεί στις 11 Φεβρουαρίου συνεδρίαση με θέμα την Ελλάδα. δεν φαίνεται πως το σχέδιο χρονοδιαγράμματος της νέας ελληνικής κυβέρνησης (πρόταση μέχρι το τέλος του μήνα και συμφωνία μέχρι το τέλος Μαΐου) θα «δουλέψει». Φαίνεται πιθανό ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση νωρίτερα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα