«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ κλειστά στρατόπεδα για πρόσφυγες»

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για το προσφυγικό μετά και την έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών της Κυριακής.

«Δεν μπορεί όλο το βάρος στο προσφυγικό να το σηκώνουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Βουλγαρία», τόνισε στο Ραδιόφωνο 24/7  ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης.

Σημείωσε ότι δεν θα επιτρέψουμε στρατόπεδα για πρόσφυγες, είτε εντός είτε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι είναι περίεργο αυτό που ακούγεται καθώς κανείς δεν έχει δηλώσει πρόθυμος να φιλοξενήσει τέτοια στρατόπεδα.

Για τη στάση των χωρών του Βίζεγκραντ επισήμανε την ανησυχία του, ενώ αναφερόμενος στον Σαλβίνι είπε ότι πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι πλέον υπουργός Εξωτερικών και θα πρέπει να είναι συνθετικός, θετικός και εποικοδομητικός.

Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του λαϊκισμού έχουν σκοπό να δυναμιτίσουν τη συνοχή της ΕΕ και θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε να μην διαιρεθεί η Ευρώπη σε δύο τάσεις.

Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας, είπε ότι τηρεί τη συμφωνία και εκτίμησε ότι θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική γιατί είναι από τις βασικές συντεταγμένες της ευρωτουρκικής προσέγγισης.

Ερωτηθείς τις θα κάνει μετά τη λήξη της θητείας του, σχολίασε πως «όταν σχεδιάζουν οι πολιτικοί χαμογελάει ο Θεός».

Αναλυτικά η συνέντευξη Αβραμόπουλου

Η συγκυρία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε σχέση με το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Φαίνεται πολύ δύσκολη η αναζήτηση μίας ευρωπαϊκής λύσης. Μήπως εσείς τα βλέπετε περισσότερο αισιόδοξα απ όσο εμείς;

«Δεν είναι θέμα αισιοδοξίας, είναι θέμα ρεαλισμού. Λέτε πως αναζητείται ευρωπαϊκή λύση. Μα η ευρωπαϊκή λύση έχει προταθεί, έχει καταρτιστεί εδώ και τρία χρόνια ένα πλήρες πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στην πρόκληση των καιρών. Έχει φέρει αποτελέσματα και ήδη η κατάσταση όπως διαμορφώνεται δεν έχει καμία σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν από τρία χρόνια.

Τα σύνορα προστατεύονται και ελέγχονται καλύτερα, όλοι όσοι περνάνε τα ευρωπαϊκά σύνορα καταγράφονται. Η συνεργασία έχει βελτιωθεί ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. και με τρίτες χώρες για να σταματήσουν οι ροές.

Για τον σκοπό αυτό έχω ταξιδέψει πολύ από την Τυνησία μέχρι εδώ που βρίσκομαι σήμερα. Βλέπω με ανησυχία ότι εκφράζουν τέτοιες ανησυχίες δυνάμεις του λαϊκισμού με σκοπό να δυναμιτίσουν παρά να εξυπηρετήσουν τη συνοχή της Ε.Ε. Γι’ αυτό και έχω στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι για τις ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες είναι η ώρα της ευθύνης.»

Πώς κρίνετε τη στάση των χωρών του Βίζενγκραντ;

«Εδώ και πάρα πολύ καιρό, από την πρώτη κιόλας μέρα που χαράξαμε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό, πράγματι άρχισαν να διαφοροποιούνται. Των δυνάμεων αυτών που από καιρό τώρα αρθρώνουν έναν ευρωσκεπτικιστικό λόγο βλέπουμε μία υπαναχώρηση. Προσωπικά δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ ιδιαίτερα.

Ανησυχώ γιατί έχουν συντελεστεί πολλά χάρη στη συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. και κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα. Η πολιτική μας στηρίζεται σε δύο βασικές αρχές: Αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. Τι σημαίνει αυτό;

Δεν μπορεί να μην υπάρχει αλληλεγγύη απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους αλλά και στις χώρες- μέλη. Δεν μπορεί να σηκώνουν όλο το βάρος χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βουλγαρία. Όλα αυτά τα έχουμε προβλέψει, έχουν γίνει τα αναγκαία βήματα.

Βλέπω ότι περισσότερο αναδεικνύεται ένα πολιτικό ζήτημα που έχει να κάνει με το μέλλον της Ευρώπης και γι’ αυτό λέω ότι είναι η ώρα των μεγάλων ευθυνών.»

Ακούμε για δημιουργία “Γκουαντάναμο” σε ευρωπαϊκό έδαφος, για στρατόπεδα συγκέντρωσης

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ και προσωπικά πήρα μια τέτοια θέση, να γίνουν στρατόπεδα είτε εντός είτε εκτός της Ευρώπης. Το δε δεύτερο μου φαίνεται λίγο περίεργο γιατί καμία χώρα δεν έχει προθυμοποιηθεί να φιλοξενήσει τέτοια στρατόπεδα.»

Ούτε η Αλβανία;

«Όχι δεν έχει τεθεί ποτέ τέτοιο ζήτημα. Ούτε έχει συζητηθεί ούτε έχει προταθεί. Και αναρωτιέμαι σε τι στοχεύουν οι πληροφορίες και οι φήμες που κυκλοφορούν.»

Η στάση του Μ. Σαλβίνι δεν δημιουργεί νέα δεδομένα;

«Ο κ. Σαλβίνι πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι πλέον υπουργός Εσωτερικών και στο πλαίσιο του συμβουλίου υπουργών πρέπει να είναι συνθετικός, θετικός και εποικοδομητικός. Δεν τον έχω συναντήσει ακόμη αλλά νομίζω ότι τελικά θα είναι.»

Όταν η Μέρκελ μιλά για την ανάγκη σύναψης διμερών ή τριμερών συμφωνιών τι ακριβώς εννοεί;

«Η Άνγκελα Μέρκελ έδωσε θετικά δείγματα το 2015 όταν στο όνομα των δεσμεύσεων της χώρας της αλλά και της ευρωπαϊκής πολιτικής υποδέχθηκε τους πρόσφυγες.

Ένας μεγάλος αριθμός είναι πλέον ενταγμένοι στη Γερμανία. Θα πρέπει να αναπτυχθούν και να καλλιεργηθούν σχέσεις με τρίτες χώρες ιδίως της βόρειας Αφρικής και άλλες χώρες είτε υποδοχής είτε tansit.

Εκείνο που με προβληματίζει είναι ότι όταν όλα αυτά που λέμε γίνονται έρχονται προτάσεις στην ίδια γραμμή. Τι λένε δηλαδή αυτές οι φωνές; Καλύτερος έλεγχος συνόρων, καλύτερη συνεργασία με τρίτες χώρες, καλύτερη αντιμετώπιση των ροών. Μα αυτά γίνονται. Βλέπετε ας πούμε ότι η συνεργασία με την Τουρκία λειτουργεί, έχουν σταματήσει οι παλιές ροές.»

Αυτές οι φωνές υπονομεύουν την Ε.Ε.;

«Φοβάμαι ότι σε μεγάλο βαθμό το κάνουν. Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός σε ολόκληρη την Ευρώπη για το πώς τελικά θα αποφύγουμε να διαιρεθούμε, η Ε.Ε. πρέπει να αποφύγει πάση θυσία να διαιρεθεί ανάμεσα σε δύο τάσεις, ανάμεσα σε εκείνες τις χώρες που θέλουν την ευρωπαϊκή λύση και το εννοούν και σε όσες το προτείνουν χωρίς να είναι διατεθειμένες να το αποδείξουν στην πράξη.»

Θεωρείτε ότι το προσφυγικό μπορεί να είναι υπαρξιακό πρόβλημα για την Ε.Ε., απειλώντας την ίδια την ενότητά της;

«Περισσότερο από την οικονομική κρίση φαίνεται τελικά ότι το προσφυγικό αποτελεί ζήτημα στο οποίο έχουν επενδύσει πολιτικές δυνάμεις. Θα είμαι σαφής:

Είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι ότι έχουν μεγάλες ευθύνες, κυρίως οι πολιτικές ηγεσίες των χωρών μελών της Ε.Ε. Έχουμε ευθύνη ως γενεά να διασφαλίσουμε αυτό που κληρονομήσαμε, μια περίοδο ασφάλειας σταθερότητας και ειρήνης. Έχουμε ευθύνη.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Χρειάζεται εγρήγορση και διαρκής στήριξη και πίστη στην ιδέα της Ευρώπης για να μη δυναμιτιστεί η εσωτερική συνοχή της Ε.Ε.

Το προσφυγικό το εκμεταλλεύτηκαν πάρα πολλές πολιτικές δυνάμεις, λαϊκιστές από την αριστερά και τη δεξιά, με σκοπό να υπηρετήσουν τα δικά τους σχέδια, να απευθυνθούν στο εσωτερικό ακροατήριο και να ξεχάσουν την αποστολή τους ως ευρωπαϊκές ηγεσίες, που είναι να κρατήσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα όρθιο. Αυτό απασχολεί την Επιτροπή εξ ου και η πρωτοβουλία Γιούνκερ για τη μίνι σύνοδο κορυφής.»

Όμως, η παραβίαση των αποφάσεων για την ποσόστωση δεν συνεπάγεται κυρώσεις;

«Παραδείγματος χάριν;»

Η Αυστρία…

«Η Αυστρία έχει δεχτεί. Δεν έχει δεχτεί όμως τον αριθμό που όφειλε να δεχτεί γιατί στο μεταξύ έπεσαν οι ροές, δεν είμαστε στο 2015 που είχαμε θέσει ως στόχο τις 150.000. Από τη στιγμή που έπεσαν οι ροές, και από το Αιγαίο και από τη Μεσόγειο, έπεσαν και οι αριθμοί.

Η Αυστρία τον τελευταίο καιρό, είναι αλήθεια, ακολουθεί άλλη πολιτική. Στην αρχή, όχι μόνο ήταν υπέρμαχος, αλλά είχε καταθέσει το πρόγραμμα “save lives”, κάτι που ανετράπη στην πορεία από εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Αν απευθύνεται κανείς στο εσωτερικό κοινό, εύκολα, με λαϊκίστικο τρόπο περνά τα δικά του μηνύματα.

Η μεγάλη υποχρέωση των ηγεσιών της Ευρώπης είναι να κρατήσουν ζωντανό το ευρωπαϊκό όραμα, να αφήσουν στην άκρη τη συνθηματολογία η οποία εύκολα περνά στον κόσμο με τα υπεραπλουστευτικά μηνύματά της, αγνοώντας τις συμβατικές υποχρεώσεις των κρατών μελών.

Ολοι είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τη σύμβαση της Γενεύης του 1952 αλλά και την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική του 2015.

Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι όλοι να αναλάβουν το μέρισμα ευθύνης που τους αναλογεί. Αν όχι, θα είναι υπόλογοι στις επόμενες γενιές, όταν θα έχουν οδηγήσει την Ευρώπη στις σκοτεινές στιγμές της πρόσφατης -και όχι πολύ απόμακρης από πλευράς χρόνου- στορίας.»

Η Μέρκελ βάλλεται στο εσωτερικό. Θεωρείτε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος είναι παράγοντας σταθερότητας και πρέπει να στηριχθεί;

«Η κα. Μέρκελ είναι ηγέτης της Γερμανίας. Εμείς αποφεύγουμε να εμπλακούμε στα εσωτερικά των χωρών της ΕΕ. Παρακολουθούμε τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και όσα συμβαίνουν εκεί. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το εσωτερικό πολιτικό τοπίο.

Συναντήθηκα πρόσφατα και με την κα. Μέρκελ και με τον κ. Ζεεχόφερ υπουργό Εσωτερικών και πρώην πρωθυπουργό της Βαυαρίας.

Διαπίστωσα ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για να υπάρξει πλήρης σύγκλιση. Έχετε πάντως δίκιο σ αυτό που είπατε ότι είναι σημαντικό για όλους μας να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στη Γερμανία.»

Εδώ στη χώρα μας πολλοί φοβούνται ότι μπορεί αυτή την κρίση να την πληρώσει η Ελλάδα…

Το Δουβλίνο, πέρυσι αποφασίστηκε να ισχύσει από εκείνη τη στιγμή και μετά, γιατί από τη στιγμή που δεν έχει αναθεωρηθεί ισχύει το παλιό.

Το 1,2 εκ πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ευρώπη δεν πρόκειται να επιστρέψουν. Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να προστατεύει τα σύνορά της γι αυτό είναι και στη ζώνη Σένγκεν. Τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει από την ώρα που οι ελληνικές υπηρεσίες κάνουν καλά τη δουλειά τους και υπάρχει συνεργασία με τις άλλες χώρες.»

Πιστεύετε ότι οι εκλογές στην Τουρκία μπορεί με κάποιον τρόπο να επηρεάσουν τη δυναμική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό;

«Θα δούμε. Εμείς παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία. Θεωρούμε ότι είναι ένας σημαντικός εταίρος και πρέπει να σας πω ότι μέχρι τώρα τηρεί στις υποχρεώσεις της. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή γιατί το προσφυγικό αποτελεί μία από τις βασικές συντεταγμένες της ευρωτουρκικής προσέγγισης, που αποτελεί την κεντρική στρατηγική της.»

Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί η Τουρκία από τη Δύση;

«Δεν νομίζω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Με φωνάζουν όμως τώρα και πρέπει να ολοκληρώσουμε…»

Λήγει η θητεία σας σε λίγο καιρό, σε έναν περίπου χρόνο. Τι σκέφτεστε για μετά;

«Θα περιμένω να λήξει πρώτα. Διαχειρίζομαι το σημαντικότερο ίσως χαρτοφυλάκιο της Ευρώπης και είναι σημαντικό για την Ελλάδα ο Έλληνας Επίτροπος να βρίσκεται στην θέση του.»

Και σας περιμένουμε στην εσωτερική πολιτική σκηνή μετά;

«Στην πολιτική όταν σχεδιάζουν οι πολιτικοί χαμογελάει ο Θεός.»

Διαβάστε επίσης