Δεν θέλουμε χάρες από την τρόικα

Νέες βολές κατά της τρόικας, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Δεν θέλουμε πολιτικές χάρες μέσω πολιτικής διαπραγμάτευσης, παρουσιάζουμε οικονομικά αποτελέσματα, θέλουμε αναγνώριση των θυσιών των Ελλήνων και θέλουμε αξιόπιστους, έγκυρους αλλά θεσμικούς συνομιλητές, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της τρόικας.

Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε στην τρόικα τα αίτια της σημερινής κατάστασης, η οποία -όπως είπε- ανάγεται στο πραγματικό και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της και την χαρακτήρισε «υβρίδιο», το οποίο προέκυψε λόγω της κρίσης κι από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπόρεσε να προβλέψει το ενδεχόμενο μιας κρίσης.

Όλα αυτά, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνιστούν αμφισβήτηση του θεσμικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, που δεν μπόρεσαν ούτε να προβλέψουν ούτε να αντιμετωπίσουν την κρίση.

O κ. Βενιζέλος, τόνισε επίσης ότι χρειάζεται πραγματική και όχι ρητορική αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού και πρόσθεσε ότι είναι άδικη και βλαπτική για τη χώρα η συζήτηση για το αν η Ελλάδα θέλει ή δεν θέλει, για το δημοσιονομικό ή το χρηματοδοτικό κενό και για το χρέος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστρεψε τα βέλη του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας – χωρίς να κατονομάσει – τη Θεοδώρα Τζάκρη για πολιτικό τυχοδιωκτισμό και γι΄ αυτό το λόγο ζήτησε από τους βουλευτές του να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων κατά τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού.

Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, νωρίτερα, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής, η τοποθέτηση του Γ. Ντόλιου, ο οποίος κάλεσε τους συναδέλφους του στο ΠΑΣΟΚ να ξαναδούν το ζήτημα των πλειστηριασμών και να αντιμετωπίσουν με θετικό τρόπο την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, για την παράταση της διάρκειας του «νόμου Κατσέλη» και την απαγόρευση εκχώρησης των «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds.

Διαβάστε επίσης