Δεν υπάρχει «βραχιολάκι» για τον Σάββα Ξηρό

Στα… χαρτιά έμεινε η προμήθεια ύψους 1 εκατ. ευρώ του συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης κρατουμένων -τα περιβόητα «βραχιολάκια».

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει την αγορά του προγράμματος και 250 πομπών μετά τον σάλο που είχε προκληθεί από την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού. Όμως η προμήθεια από την εταιρεία Group 4 που είχε κερδίσει τον σχετικό πρόχειρο διαγωνισμό δεν έγινε ποτέ», όπως αποκαλύπτουν «Τα Νέα». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «έτσι, όταν η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα αποφυλακίσει τον Ξηρό και θα του βάλει ένα “βραχιολάκι” στο πόδι για να μην διαφύγει, επιεικώς ψεύδεται ασυστόλως!».

Η προμήθεια για τα «βραχιολάκια» – πομπούς που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για την αποφυλάκιση των πρώτων κρατουμένων από ελληνικές φυλακές, δεν έγινε ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, δεν υπάρχουν «βραχιολάκια» για να φορέσει -προκειμένου να αποφυλακιστεί- ο Σάββας Ξηρός!

Σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, που έχει προκαλέσει συζητήσεις, αλλά και την σφοδρή αντίδραση των ΗΠΑ, κρατούμενοι με υψηλά ποσοστά αναπηρίας πρόκειται να αποφυλακιστούν και θα τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό, όπου όμως θα φορούν και το ειδικό «βραχιολάκι» εντοπισμού. Αξίζει να σημειώσουμε, τέλος, πως σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία «…τα έξοδα από τη χρήση του ‘βραχιολιού’ -13 ευρώ ημερησίως, εν προκειμένω- βαρύνουν αποκλειστικά τον κρατούμενο».

Όπως γράφουν «Τα Νέα» και συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος: «με αυτά τα δεδομένα, όπως ήταν λογικό, κάθισα και υπολόγισα πόσο θα του κόστιζε του Σάββα Ξηρού αν τελικά του επιτρεπόταν να φορέσει το “βραχιολάκι”. Λοιπόν, με 13 ευρώ την ημέρα η δαπάνη του συναγωνιστή Σάββα για το ‘βραχιολάκι’ θα ήταν 390 ευρώ τον μήνα. Δεδομένης δε της δέσμευσης ότι θα ζούσε με το “βραχιολάκι” επί δέκα χρόνια, υπολόγισα ότι το συνολικό κόστος για όλη αυτή την περίοδο θα ήταν 46.800 ευρώ. Πολλά λεφτά, δηλαδή…»!

Διαβάστε επίσης