«Δεν υπάρχει εγώ, αλλά εμείς»

Εφ’ όλης της ύλης μίλησε ο Τραϊανός Δέλλας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο novasports.gr. Ο τεχνικός της ΑΕΚ μίλησε για την προσπάθεια που ξεκίνησε τη φετινή σεζόν σε όλα τα επίπεδα και σημείωσε ότι δεν υπάρχει «εγώ», αλλά μόνο «εμείς» στην ομάδα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην παρουσία του Δημήτρη Μελισσανίδη, για τον οποίο τόνισε ότι μπορεί και δίνει τα πάντα στην «Ένωση», ενώ στάθηκε στη σημασία της δουλειάς που γίνεται στα τμήματα υποδομής, που είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την ομάδα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Τραϊανού Δέλλα:

-Αν θα πρέπει να “χτιστεί” η ΑΕΚ σε νεαρούς ποδοσφαιριστές και όχι σε παίκτες για μία σεζόν; «Το σκεπτικό της προσπάθειάς μας του να ξεκινήσει η ΑΕΚ από το μηδέν ήταν κι αυτός, αλλά όταν μιλάμε για την ΑΕΚ δε μιλάμε για οποιαδήποτε ομάδα Γ’ Εθνικής. Μιλάμε για μια φανέλα που είναι πολύ βαριά και το ρίσκο να πας μόνο με μικρά παιδιά θα ήταν πολύ μεγάλο. Έτσι λοιπόν προσπαθούμε να φτιάξουμε μια ομάδα που να περιέχει και έμπειρους παίκτες, αλλά και νεαρούς και εξελίξιμους».

-Αν επενδύει η ΑΕΚ στο μοντέλο μεγάλων ομάδων που βγάζει παίκτες από τις Ακαδημίες της: «Όταν συναντηθήκαμε με τον κ. Μελισσανίδη και μας ανέθεσε το πρότζεκτ ΑΕΚ, ένα από τα πρώτα πράγματα που του ζήτησα και ήταν σκεπτικό όλων μας είναι να “χτίσουμε” και τις ακαδημίες. Όπως ξέρετε πάντοτε η ΑΕΚ δεν είχε γήπεδο για να προπονούνται οι ακαδημίες της. Αυτό έγινε φέτος και όλες οι ακαδημίες βρίσκονται στα Σπάτα με το δικό τους γήπεδο, τις δικές τους υποδομές. Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν καθημερινά και πολύ πάνω σε διαφορετικές βάσεις απ’ ότι λειτουργούσαν οι ακαδημίες μέχρι τώρα και ο σκοπός των ακαδημιών δεν είναι η προπόνηση παιδιών και μόνο, αλλά η εκπαίδευσή τους πάνω στο ποδόσφαιρο. Στη φιλοσοφία της ομάδας της ΑΕΚ είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο που θέλει χρόνο για να δούμε τα αποτελέσματά του».

-Αν περίμενε πιο εύκολο το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής: «Όχι κι αν βρισκόσασταν μαζί μας στο στάδιο της προετοιμασίας, αυτό που έλεγα στους ποδοσφαιριστές πάντοτε ήταν ότι κανείς δε θα τους χαριστεί και θα πρέπει να έχουμε τα ίδια στοιχεία που θα έχει ο αντίπαλος, όπως είναι το πάθος, η δύναμη, η αποφασιστικότητα, έτσι ώστε με την ποιότητα που έχουν οι δικοί μας παίκτες και τη φανέλα που φορούν, μόνο τότε θα τα βγάζουμε εύκολα στο γήπεδο. Αν δεν έχουμε κάποια απ’ αυτά τα στοιχεία ούτε η ποιότητα ούτε η φανέλα θα μας εξασφαλίσουν κάποιο αποτέλεσμα. Αυτό που περίμενα και το βλέπω σε κάθε παιχνίδι είναι ότι ο αντίπαλος θα “τρέφεται” μόνο από τα δικά μας λάθη κι αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια».

-Αν φοβήθηκε όταν ανέλαβε την ομάδα ότι θα έκανε κακό στην καριέρα του: «Νομίζω ότι το έχω δηλώσει ξανά αυτό. Στην απόφασή μου να έρθω δύο αγωνιστικές πριν το τέλος της περιόδου, υπερίσχυσε μέσα μου το συναίσθημα κι όχι η λογική. Σίγουρα η λογική θα έλεγε ότι δε θα έπρεπε να αναλάβω, γιατί θα “χρεωνόταν” στο βιογραφικό ενός νέου προπονητή ένας υποβιβασμός. Για μένα όμως όλα αυτά δεν έπαιξαν κανένα ρόλο, επειδή έχω αγωνιστεί πολλά χρόνια και έχω ιδρώσει τη φανέλα της ομάδας, έχω στεναχωρηθεί και έχω χαρεί γι’ αυτή την ομάδα, όλα αυτά πήγαν στην άκρη και το μόνο που ήθελα ήταν αν μπορούσα έστω και λίγο να βοηθήσω τα παιδιά που βρίσκονταν στην ομάδα. Ψυχολογικά περισσότερο και όχι τόσο τεχνικά, αφού μέσα σε τρεις μέρες δε γίνονται θαύματα. Ήθελα να βγάλω από πάνω τους την πίεση που είχαν για τα δύο τελευταία παιχνίδια, γιατί ήταν πολύ μεγάλη κι αυτό φαινόταν σε κάθε κίνησή τους μέσα στο γήπεδο. Δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν μας δικαίωσε, αλλά ουδέποτε μετάνιωσα γι’ αυτή την κίνησή μου».

-Για τη διαφορά απόδοσης της ΑΕΚ στα εντός και εκτός έδρας παιχνίδια της: «Τα περισσότερα παιχνίδια τα έχουμε δώσει στο ΟΑΚΑ. Η εξήγηση που μπορώ να δώσω εναπόκειται καθαρά στον τρόπο τον οποίο οι παίκτες “διαβάζουν” ένα παιχνίδι κι αν εξαιρέσουμε μόνο ένα παιχνίδι, νομίζω ότι στα προηγούμενα οι ποδοσφαιριστές προσπάθησαν να εφαρμόσουν έναν τρόπο παιχνιδιού που προσπαθούμε να βγάλουμε από την αρχή της περιόδου. Το να αλλάξεις τη νοοτροπία των ποδοσφαιριστών από τη μια μέρα στην άλλη είναι πολύ δύσκολο. Αυτή η νοοτροπία θα πρέπει να έχει μια σταθερή πορεία έτσι ώστε να μην έχουμε μεταπτώσεις στην απόδοσή μας όταν παίζουμε εντός ή εκτός έδρας. Πάντα ήμουν της άποψης και συνεχίζω να είμαι ότι σημασία στο ποδόσφαιρο δεν έχει τι έκανες χθες, αλλά τι κάνεις σήμερα. Επομένως κανένα αποτέλεσμα, είτε θετικό, είτε αρνητικό δεν πρέπει να επηρεάζει την ψυχολογία σου».

-Αν υπάρχει πίεση στην ομάδα για το γεγονός ότι όλοι περιμένουν να φτάνουν σε μία εύκολη νίκη: «Η πίεση για έναν προπονητή που βρίσκεται στην ΑΕΚ πάντα θα είναι μεγάλη. Για να είσαι προπονητής στην ΑΕΚ θα πρέπει να αντέχεις σε κάθε πίεση και να είσαι εσύ αυτός που απορροφά όλους τους κραδασμούς που μπορεί να φέρει ένα άσχημο αποτέλεσμα, ή την κριτική που μπορεί να γίνεται στην ομάδα. Θεωρώ ότι για μένα το μείζον και πάντα αυτό ψάχνω, είναι να μπορέσουμε να μάθουμε να παίζουμε ποδόσφαιρο και όχι μπάλα. Τα παιδιά προσπαθούν πάρα πολύ. κάποιες φορές έχουν καταφέρει να βγάλουν πολύ ωραία πράγματα στο γήπεδο. Πάντα προσπαθούν ορθολογικά να δημιουργήσουν είτε φάσεις είτε γκολ. Κάποιες φορές τα έχουν καταφέρει και με πολλές τελικές, αλλά και με πολλά γκολ και νομίζω ότι η πίεση περισσότερο έρχεται όταν, είτε οι παίκτες δεν αντιμετωπίζουν απ’ το πρώτο λεπτό το ματς όπως πρέπει, είτε παρασύρονται από ένα καλό αποτέλεσμα της προηγούμενης αγωνιστικής και αφήνουν να περνάει ο χρόνος. Αυτό φαίνεται ότι λειτουργεί αρνητικά για μας, αφού πιέζονται περισσότερο όσο περνάει ο χρόνος και τελειώνει το παιχνίδι. Ποτέ όμως δεν είδα τους ποδοσφαιριστές μου να ξεφεύγουν απ’ αυτό που θέλουμε να κάνουν παίζοντας ποδόσφαιρο. Απ’ το πλάνο που έχουμε εξαρχής. Δύσκολα θα δείτε τη δική μας ομάδα να παίζει με γιόμες, ή ένα ανορθόδοξο ποδόσφαιρο. Σίγουρα λάθη γίνονται και θα γίνονται γιατί το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι λαθών. Όποιος κάνει τα λιγότερα κερδίζει».

-Αν τον βοηθάει τα όσα έμαθε τακτικά στην Ιταλία όταν και ήταν παίκτης: «Ναι στην Ιταλία δουλεύουν πολύ τακτική και περισσότερο αμυντική τακτική. Δυστυχώς στην κατηγορία που παίζουμε και με τους αντιπάλους που έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε Κυριακή, σ’ αυτό που έχουμε εστιάσει περισσότερο είναι στην επιθετική τακτική και το πως θα βρούμε τρόπους ή θα δείξουμε τρόπους στους ποδοσφαιριστές μας για να μπορέσουν να διασπάσουν αυτές τις μαζικές άμυνες που βλέπουμε απ’ τους αντιπάλους. Σε πολύ μικρούς χώρους, σχεδόν στο 1/3 του γηπέδου να βρεθούν οι χώροι με κατάλληλες κινήσεις έτσι ώστε να καταφέρουμε να διασπάσουμε το πολυπρόσωπο τείχος που δημιουργούν οι αντίπαλοι απέναντί μας. Η αμυντική τακτική σε πολλά παιχνίδια δεν εμφανίζεται τόσο πολύ σε μας, διότι τον αντίπαλο ίσως να μην τον ενδιαφέρει και τόσο πολύ η επίθεση. Είναι όμως κι αυτό ένα κομμάτι της προπονητικής που δουλεύεται. Το νούμερο ένα στοιχείο και στις δύο τακτικές και γενικά σε προπονήσεις τακτικής είναι η συγκέντρωση στο μυαλό. Ό, τι τακτικές κι αν κάνεις, αν αυτό λείπει από τους ποδοσφαιριστές δεν έχει κανένα νόημα».

-Αν είναι υπερβολική η γκρίνια που υπάρχει στην εξέδρα μέχρι να πετύχει η ΑΕΚ πρώτη γκολ: «Η γκρίνια είναι θεμιτή και χρειάζεται. Απλά θα πρέπει να υπάρχουν όρια και επίσης θα πρέπει να υπάρχουν λόγοι. Το να μη μπορείς να βάλεις γκολ, ενώ έχεις κάνει σε ένα ματς 15-20 τελικές προσπάθειες σίγουρα είναι λόγος που πρέπει να προβληματίσει την ομάδα, όπως θα προβλημάτιζε την ομάδα ή τον προπονητή αν σε κάποιο ματς κάναμε μια τελική και βάζαμε ένα γκολ. Αν εξαιρέσουμε την τελευταία εβδομάδα που η παραγωγή φάσεων δεν ήταν όπως στα προηγούμενα παιχνίδια, νομίζω ότι η ομάδα είναι παραγωγική, πάντα προσπαθώντας να παίζει στρωτό ποδόσφαιρο. Καταλαβαίνω και κατανοώ την αγωνία του κόσμου. Οι πρώτοι που θέλουμε να παίζει η ομάδα καλό ποδόσφαιρο και να κερδίζει είμαστε εμείς οι ίδιοι κι εμείς οι ίδιοι είμαστε αυτοί που θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο που ακολουθεί παντού και πιστά την ομάδα».

-Αν είναι έτοιμη η ομάδα να διαχειριστεί κάποια ήττα: «Η προσπάθεια που γίνεται καθημερινά στην προπόνηση είναι να μην έρθει καμία ήττα, αλλά στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ή να προεξοφλήσεις πράγματα. Το θέμα διαχείρισης άσχημων καταστάσεων μέσα σε μια ομάδα αφορά τον προπονητή, τους παίκτες και βασικά όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα, όπως είναι δομημένο στην ΑΕΚ φέτος. Η όλη προσπάθεια όπως είπα και πριν είναι να μην φτάσουμε σε σημείο να διαχειριστούμε τέτοιες καταστάσεις».

-Αν είναι αβαντάζ για την ΑΕΚ που δίνει τα παιχνίδια της στο ΟΑΚΑ και όχι σε γήπεδα μικρά και κακής ποιότητας: «Όχι ούτε αβαντάζ είναι ούτε ντεζαβαντάζ. Σίγουρα το να παίζουμε σε ένα μεγάλο γήπεδο δυσκολεύει τον αντίπαλο στο να κλείσει όλους τους χώρους. Απ’ την άλλη και σε μικρότερο γήπεδο να παίζαμε πάλι θα έπρεπε να βρούμε εμείς λύσεις μέσα στο παιχνίδι για να μπορέσουμε να διασπάσουμε αυτές τις πολυπρόσωπες άμυνες».

-Αν πιστεύει ότι θα έχει πίστωση χρόνου για να “χτίσει” την ομάδα: «Όταν είσαι προπονητής δεν πρέπει να σκέφτεσαι τι θα συμβεί αν το ένα ή αν το άλλο. Ποτέ δεν μπήκα σ’ αυτή τη λογική. Όσοι βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην ΑΕΚ δουλεύουμε καθημερινά πάρα πολύ έτσι ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε την ομάδα απ’ αυτή την κατηγορία όσο πιο γρήγορα γίνεται. Το τι θα συμβεί δεν μπορεί να το ξέρει κανείς. Υπάρχουν άνθρωποι πάνω από μένα που αυτοί θα κρίνουν αν αυτό που βλέπουν καθημερινά στο γήπεδο των προπονήσεων ή των αγώνων τους ικανοποιεί ή όχι. Αυτοί αποφασίζουν για το αν ένας προπονητής μπορεί να συνεχίσει ή όχι. Εγώ δεν έχω γαντζωθεί σε καμιά καρέκλα ούτε σε κανένα συμβόλαιο. Επομένως δουλεύω καθημερινά σκληρά έτσι ώστε να παρουσιάσουμε κάθε Κυριακή κάτι καλό μέσα στο γήπεδο κι αυτό είναι το μόνο που με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή».

-Αν ανεβαίνει η πίεση των παικτών όταν γράφονται τόσα πολλά ονόματα και γνωρίζουν ότι οι μισοί θα αποχωρήσουν: «Νομίζω ότι πριν από δέκα μέρες έκανε σχετική δήλωση ο Νίκος Λυμπερόπουλος και σ’ αυτή θα μείνω».

-Αν την επόμενη σεζόν θα φτιαχτεί ομάδα για το Κύπελλο ή την άνοδο: «Το τι θα γίνει του χρόνου για μένα είναι μακρινό. Έχουμε δρόμο μπροστά μας και για να φτάσουμε στην επόμενη σεζόν πρέπει να έχουμε τελειώσει πρώτα αυτή».

-Αν θα ήθελε να είναι ο πρώτος προπονητής που θα κοουτσάρει την ΑΕΚ στο νέο της γήπεδο: «Για μένα ακόμα κι αυτό είναι μακρινό. Στόχος όλων είναι να μπορέσουν να είναι μέρος αυτής της προσπάθειας που ξεκίνησε φέτος απ’ το μηδέν και να φτάσει στο αποκορύφωμα που θα είναι η είσοδος της ομάδας στο δικό της γήπεδο. Μακάρι η δουλειά που θα γίνει από σήμερα και πέρα να είναι τέτοια έτσι ώστε να μπορώ κι εγώ να είμαι ένα κομμάτι αυτής της προσπάθειας που θα πατήσει το καινούριο γήπεδο, χωρίς αυτό να είναι αυτοσκοπός. Το “εγώ” δεν υπάρχει. Υπάρχει το “εμείς” και υπάρχει η ΑΕΚ».

-Αν είναι σημαντικό που υπάρχουν στην ομάδα πρώην συμπαίκτες του: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί ξέρουμε με ποια ομάδα έχουμε να κάνουμε. Απ’ την άλλη όμως και η ευθύνη που έχουμε αναλάβει είναι πάρα πολύ μεγάλη γιατί όλοι όσοι βρισκόμαστε σε κρίσιμα πόστα μέσα στην ομάδα, επειδή είμαστε υπεύθυνα άτομα, δε θέλουμε να φανούμε κατώτεροι των προσδοκιών που έχει σε μας ο κόσμος της ΑΕΚ».

-Αν κάνει κάτι τώρα που συνεργάζεται με νέα παιδιά, έτσι ώστε να μην καβαλήσουν το καλάμι: «Μακάρι να είχα ένα usb και να περάσω στο μυαλό των νεότερων όλη την εμπειρία που έχω από το ποδόσφαιρο. Δυστυχώς αυτό δε γίνεται. Καθημερινά οι συζητήσεις που προσπαθώ να κάνω με τους παίκτες μου είναι μερικά απ’ αυτά που έχει μάθει σ’ εμένα το ποδόσφαιρο, αλλά υπάρχει κάτι τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στη ζωή που λέγεται εμπειρία. Τι είναι όμως η εμπειρία; Ή γιατί κάνουμε λάθη; Η απάντηση στη δεύτερη ερώτηση είναι λόγω έλλειψης εμπειρίας. Η απάντηση στην πρώτη ερώτηση, του τι είναι εμπειρία είναι η συσσώρευση των λαθών μας. Χωρίς να κάνουν λάθη λοιπόν δεν μπορούν να γίνουν έμπειροι απ’ τη μια στιγμή στην άλλη, είτε στο ποδόσφαιρο είτε στη ζωή γενικότερα».

-Αν θα είναι δύσκολο να “χτίσει” μία ομάδα όταν ο Ολυμπιακός αγοράζει ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά: «Εμένα δε με ενδιαφέρει τι κάνει ο Ολυμπιακός. Όταν θα φτάσουμε κι εμείς στη Super League τότε να κριθούμε. Όχι τώρα που είμαστε στη Γ’ Εθνική».

-Αν υπάρχουν συζητήσεις με τον Κώστα Κατσουράνη: «Αυτή είναι δουλειά του τεχνικού διευθυντή. Απ’ ότι ξέρω δεν υπάρχει κάποια συζήτηση. Το να συζητάμε για μεταγραφικούς στόχους τώρα μόνο κακό μπορούμε να κάνουμε στην ομάδα».

-Αν υπάρχει σιγουριά για την άνοδο της ομάδας στη Σούπερ Λιγκ: «Όπως είπα και πριν στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος. Τη σιγουριά πρέπει να τη βγάζεις μέσα στο γήπεδο. Πρέπει να καταθέτεις μέσα στο γήπεδο όλα τα στοιχεία που έχεις σαν ομάδα και μόνο τότε θα δεις αν ένα παιχνίδι μπορεί να γίνει εύκολο ή δύσκολο. Γενικά όμως στο ποδόσφαιρο, σημασία δεν έχει τι λες, αλλά τι κάνεις. Εμείς έχουμε να κάνουμε πολλά σε όλα τα επίπεδα».

-Για την κλήρωση της Εθνικής: «Δεν είναι εύκολη η κλήρωση, αλλά κανείς δεν αποκλείστηκε ή πέρασε μόνο με την κλήρωση. Όταν παίζεις σε ένα παγκόσμιο κύπελλο είναι μοιραίο να έχεις δύσκολους αντιπάλους. Όπως και για τους αντιπάλους η Εθνική μας θα είναι πολύ δύσκολη ομάδα για να την κερδίσουν. Εγώ αυτό που εύχομαι πραγματικά είναι να μπορέσουν τα παιδιά να χαρούν πρώτα τη διοργάνωση και να φτάσουν όσο πιο μακριά μπορούν. Αλλά κι αυτό να μη συμβεί οι συνεχόμενες προκρίσεις απ’ το 2004 και μετά δείχνουν ότι η Εθνκή έχει αλλάξει επίπεδο».

-Τι χρειάζεται να έχει μία ομάδα στη Γ’ Εθνική, έμπειροι παίκτες ή διψασμένους νεαρούς ποδοσφαιριστές: «Για την ΑΕΚ, επειδή δεν είναι μια οποιαδήποτε ομάδα, θα πρέπει να υπάρχει μια χημεία μεταξύ έμπειρων και νεαρών παικτών, γιατί το βάρος της φανέλας είναι πολύ μεγάλο και δε μπορούν όλοι να το σηκώσουν το ίδιο».

-Για Λεονάρντο, Σκόκο, Ιγκλέσιας και για άλλους παίκτες που έχουν ακουστεί για την ομάδα: «Είπα και πριν ότι η μεταγραφολογία κάνει κακό στην παρούσα φάση και δε θα μπω στη διαδικασία αυτή τώρα».

-Αν θα έφευγε από την ΑΕΚ για μία ομάδα που πάει για πρωτάθλημα, όπως η Ανόρθωση: «Όχι. Έχω ξεκινήσει ένα έργο μαζί με άλλους ανθρώπους κι αυτό το έργο θέλω να το βγάλω εις πέρας».

-Αν είναι σωστή η νοοτροπία ο σκοπός αγιάζει τα μέσα: «Αν εννοείς να παίρνουμε νίκες όπως να είναι, τότε όχι. Πάντα ο σκοπός μας είναι να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο και να το συνδυάζουμε με τις νίκες».

-Που πρέπει να βελτιωθεί η ΑΕΚ για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κατηγορίας: «Νομίζω ότι πάντα θα υπάρχει κάτι να διορθώσεις, είτε αυτά είναι τεχνικά ζητήματα είτε θέματα διαχείρισης συναισθημάτων των ποδοσφαιριστών. Πόσο μάλλον όταν έχεις να κάνεις με μικρά παιδιά. Το να βελτιώνεσαι είναι κι ένα στοιχείο εξέλιξης και σαν άνθρωπος, αλλά και σαν ποδοσφαιριστής».

-Τι μπορεί να δώσει ο Μελισσανίδης στην ΑΕΚ: «Τα πάντα και νομίζω ότι το κάνει».

Διαβάστε επίσης