Δένδιας: Κοινή μας θέση είναι ότι στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των Δυτικών Βαλκανίων

“Κοινή μας θέση είναι ότι στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των Δυτικών Βαλκανίων”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πριν από λίγο σε συνέντευξη Τύπου.

Αυτό άλλωστε διατυπώνεται και στη κοινή διακήρυξη, που υιοθέτησαν όλοι οι συμμετέχοντες στην Υψηλού Επιπέδου Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, στη Θεσσαλονίκη εκφράζοντας παράλληλα την προσδοκία να δοθεί από την ΕΕ το “πράσινο φως” για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου και όχι σε αυτό του Ζάγκρεμπ, τον Μάιο.

Ο κ Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει απαρέγκλιτα αυτή την προοπτική υπό την προϋπόθεση της αιρεσιμότητας και πως στηρίζει την έναρξη των συνομιλιών με την ΕΕ και για τις δύο χώρες.

Άλλωστε αρχές Μαρτίου αναμένεται η έκθεση προόδου από την Κομισιόν και για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικόλα Ντιμιτρόφ σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Διάσκεψης είπε ότι “δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσει το VMRO” στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, ενώ επανέλαβε τη προσδοκία να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ η χώρα του, τον Μάρτιο.

Διαβάστε επίσης