Δένδιας: «Το σημείωμα που θα αφήσω στον επόμενο υπουργό»

«Στο ίδιο σημείωμα όμως θα πρότεινα συγκεκριμένους τρόπους για το πώς μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικός ο διάλογος με την Τουρκία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών

«Η ολοκλήρωση μίας κυβερνητικής θητείας αποτελεί ιδανική συγκυρία για μία αναδρομή στο έργο που επιτελέσθηκε, αλλά και για τη σύνταξη ενός σημειώματος που σε ρόλο «πυξίδας» θα βοηθήσει τον επόμενο υπουργό, όποτε και αν έρθει η ώρα της παράδοσης-παραλαβής», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο ερώτημα της εφημερίδας το «Βήμα της Κυριακής».

«Σε ένα τέτοιο σημείωμα θα περιελάμβανα τις αρχές τις οποίες τηρήσαμε κατά την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και τις οποίες θα ήταν χρήσιμο να συνεχίσουμε να τηρούμε. Αρχές όπως προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ο σεβασμός της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, η προάσπιση της ειρήνης, της δημοκρατίας, του κράτους Δικαίου κ.ά.», υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας.

«Επεκτείναμε τη συνεργασία μας με τα Δυτικά Βαλκάνια»

«Στο ίδιο σημείωμα όμως θα πρότεινα συγκεκριμένους τρόπους για το πώς μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικός ο διάλογος με την Τουρκία, για την επίλυση της μίας διαφοράς που έχουμε, σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», προσθέτει.

Ακόμη σημείωσε ότι θα υπενθύμιζε ότι κατά τη θητεία του «συγκροτήσαμε ένα πολυεπίπεδο δίκτυο σχέσεων το οποίο θα πρέπει να διατηρηθεί, παράλληλα προς την παρουσία μας στην Ευρώπη, τη στρατηγική σχέση συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ και την ενεργό παρουσία μας σε διεθνείς και περιφερειακούς Οργανισμούς».

Όπως, προσθέτει, «ότι επεκτείναμε τη συνεργασία μας με τα Δυτικά Βαλκάνια, με την περιοχή της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου, της Βόρειας και της υποσαχάριας Αφρικής, με χώρες της Ασίας, με την Αυστραλία. Σχέσεις πολύτιμες για την εξωτερική μας πολιτική». Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια έχει κάνει περισσότερα από 200 ταξίδια και έχει διανύσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα σε πολλά σημεία της γης.

«Θεωρώ ότι αυτή είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη που θα παραδώσω»

«Ο στόχος ήταν η διεύρυνση των οριζόντων της εξωτερικής πολιτικής μας και η εμβάθυνση των συμμαχιών μας και των σχέσεων στρατηγικής συνεργασίας της χώρας μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Το αποτέλεσμα ήταν η επίτευξη σειράς συμφωνιών, η δημιουργία σχημάτων συνεργασίας και ακόμη και η επέκταση του χώρου εθνικής κυριαρχίας μας».

«Θεωρώ ότι αυτή είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη που θα παραδώσω, όταν κληθώ, όχι όμως και η μοναδική. Εξίσου σημαντική θεωρώ και τη μεταρρύθμιση του υπουργείου Εξωτερικών, με τον εκσυγχρονισμό των δομών του, η οποία θα πρέπει να εφαρμοσθεί», καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα