Δένδιας: Το συμφέρον της Τουρκίας είναι μια φιλική Ελλάδα, αλλά η Άγκυρα δεν το επιδιώκει

«Δεν υπάρχουν πρωτοβουλίες για προσφυγή στη Χάγη. Αυτό θα το δουν οι κυβερνήσεις που θα προκύψουν μετά τις εκλογές»

Η Ελλάδα και η Τουρκία, δύο γειτονικές χώρες, μπορούν -μια και το κλίμα αυτό το διάστημα είναι καλό- να βρουν μία άκρη, μήπως και μπορέσουν να πάνε τη διαφορά τους στη Χάγη, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στα «Parapolitika 90.1 FM».

Είπε πως δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή πρωτοβουλίες για την προσφυγή στη Χάγη, «διότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δουν με μια φρέσκια ματιά οι κυβερνήσεις που θα προκύψουν μετά τις εκλογές, με ένα πολιτικό κεφάλαιο».

Εάν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο; Η απάντηση του Νίκου Δένδια είναι ότι «βεβαίως πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο και δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε κάποια πρωτοβουλία από κάποιον τρίτο».

Σε ερώτηση αν τα ήρεμα νερά μπορούν να συνεχιστούν στις σχέσεις με την Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε πως είναι ένα «παράθυρο ευκαιρίας» το οποίο μπορεί να γίνει «πόρτα» αν προσπαθήσουν και οι δυο πλευρές. Μάλιστα, δήλωσε πεπεισμένος ότι το μπορεί να γίνει «πόρτα», αν η Τουρκία καταλάβει την ευκαιρία και δήλωσε πολύ ικανοποιημένος που τελειώνει τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών «με ένα κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που επιτρέπει να ελπίζουμε ότι μπορεί κάτι να γίνει και εκεί».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι το συμφέρον της Τουρκίας είναι να έχει μια φιλική Ελλάδα και σημείωσε πως ενώ «εμείς το βλέπουμε και το επιδιώκουμε, η Τουρκία σε πολλές φάσεις δεν το βλέπει και δεν το επιδιώκει».

Παρατήρησε ότι η Τουρκία, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έδειξε υπευθυνότητα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, καθώς και ότι υπήρχε τεράστια προσοχή στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν υπήρχαν υπερπτήσεις, παραβιάσεις, πτητική δραστηριότητα. «Υπήρχε ένα κλίμα που επιτρέπει αμέσως μετά τις εκλογές και των δύο χωρών, να υπάρξει μία προσπάθεια επαναπροσέγγισης και συζήτησης επί της διαφοράς» επεξήγησε.

Κληθείς να απαντήσει για αναφορά του κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης, ότι κάποια στιγμή, φτάσαμε στα όρια του πολέμου με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η στιγμή που η ελληνική φρεγάτα μπούκαρε στο ελικοδρόμιο της τουρκικής φρεγάτας με τους στόλους στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι προφανές τι στιγμή ήταν. «Όταν δύο χώρες δηλαδή – το ότι είναι μέλη της ίδιας στρατιωτικής Συμμαχίας συνιστά οξύμωρο – βγάζουν τους στόλους τους έξω, και τα βαπόρια τους όλα έξω, τα πράγματα δεν είναι καλά» σημείωσε.

Όσον αφορά τις θέσεις των κομμάτων στην εξωτερική πολιτική, ο Νίκος Δένδιας διαπίστωσε πως υπάρχει εθνική κατανόηση.

Ακόμα, ανέδειξε τον γεωστρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης και τη σημασία της ένταξής της έγκαιρα σε Συμφωνίες και έχοντας δημιουργήσει υποδομές.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην Αλβανία: «Μετά από πολλά χρόνια, έχουμε καταλήξει σε μια καταρχήν συμφωνία, υποδειγματική συμφωνία για το θέμα των θαλασσίων ζωνών στο βόρειο Ιόνιο, που περιλαμβάνει ακριβώς, ακριβώς ό,τι προτείνουμε στην Τουρκία και η Τουρκία αρνείται. Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, 12 ναυτικά μίλια, Χάγη» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τη σύλληψη του νεοκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, επανέλαβε τα λόγια του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ότι αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, τότε σύλληψη υποψηφίου δυο μέρες πριν από δημοτικές εκλογές είναι μέγα σκάνδαλο. Επιπροσθέτως, τόνισε πως η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ οδηγεί σε κράτος δικαίου. «Σε κράτος δικαίου δικαστικά σκάνδαλα δεν συμβαίνουν» σημείωσε με νόημα.

Τέλος, ερωτηθείς για το αν μπορεί ο Μπελέρης να είναι στη φυλακή μετά την εκλογή του, επισήμανε πως η Αλβανία μπήκε σε μία μεγάλη περιπέτεια και πρόσθεσε πως δεν κατανοεί τον λόγο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα