Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του Παπαευαγγέλου

Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πρώην αντιπρόεδρου της Jumbo, Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, με εντολή της επικεφαλής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος Άννας Ζαΐρη, σχετικά με την υπόθεση της πώλησης ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές.

Η κ. Ζαΐρη διέταξε αυτεπαγγέλτως τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του αντιπροέδρου του Jumbo κ. Παπαευαγγέλου, καθώς εξετάζεται αν μέσω των αγοραπωλησιών γινόταν νομιμοποίηση (“ξέπλυμα”) χρήματος από εγκληματική δραστηριότητα.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας των Κινεζικών αρχών ο κ. Παπαευαγγέλου φέρεται ότι είχε συστήσει προσωπική εταιρεία μέσω της οποίας έκανε πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους, αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της χρήσης POS.

Ωστόσο, στην Κίνα, την ίδια περίοδο που γίνονταν οι πωλήσεις ακινήτων, είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls) με αποτέλεσμα αυτή η πρακτική να είναι παράνομη. Οι αγοραστές φέρονται ότι μέσω στης χρήσης των POS ξεπερνούσαν τα  εμπόδια στην κίνηση κεφαλαίων και παράλληλα έμπαιναν στο πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας (και των προνομίων της).

Σημειώνεται, ότι για το θέμα διενεργεί έρευνα και η Τράπεζα της Eλλάδος, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Από την πλευρά της η διοίκηση της Jumbo έχει ξεκαθαρίσει ότι η υπόθεση αφορά προσωπική δραστηριότητα του κ. Παπαευαγγέλου και δεν σχετίζεται με την εταιρεία.