Δια χειρός Κυριάκου: Η δυσπιστία θα γίνει ψήφος εμπιστοσύνης;

Ο Μητσοτάκης σκέφτεται να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση και να ακυρώσει την προαναγγελθείσα πρόταση μομφής

Το ότι η κυβέρνηση είναι πιεσμένη, λόγω των συγκεντρώσεων που διοργάνωσαν οι συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη, μπορεί να το αντιληφθεί και ο πλέον αδαής για τα πολιτικά. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι όλο το τελευταίο διάστημα το κουπί της υποστήριξης της κυβέρνησης έχουν αναλάβει να το κάνουν λίγοι υπουργοί κι ελάχιστοι βουλευτές.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Είναι χαρακτηριστικό ότι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού τονίζουν ότι «υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης που παριστάνουν ότι δεν βλέπουν και δεν ακούν, ακολουθώντας μια στρατηγική μέσω της οποίας προσπαθούν να δοξαστούν κρυπτόμενοι».

Όμως την ίδια ώρα μαίνεται η κόντρα μεταξύ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς. Γαλάζια στελέχη χρεώνουν στους δεύτερους ότι δεν «νιώθουν» από Νέα Δημοκρατία και ως εκ τούτου δεν μπορούν και δεν θέλουν να βγουν μπροστά στα δύσκολα. Αφήνουν, μάλιστα, να εννοηθεί ότι εφόσον ήταν εκείνοι στην κυβέρνηση θα έβαζαν τα στήθη τους μπροστά για να υπερασπιστούν τα κυβερνητικά πεπραγμένα και να απαντούν δυναμικά στους ισχυρισμούς και τις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Βέβαια για να πούμε και του στραβού το δίκιο και η πλειοψηφία των «γαλάζιων» βουλευτών παρακολουθεί εκ του μακρόθεν τις εξελίξεις.

Όλα αυτά οδηγούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει μία κίνηση, που να σταματήσει τα σχέδια της αντιπολίτευσης και να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Έτσι λοιπόν, υπάρχουν διαρροές από κυβερνητικά στελέχη ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση, ζητώντας ο ίδιος ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή πριν καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά. Η ιδέα είναι να αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός τη δυσκολία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν στον χρόνο κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αμέσως μετά την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας στις 12 Φεβρουαρίου.

Στα θετικά αυτού του χειρισμού, πάντα κατά τις παραπάνω πηγές, είναι ότι μετά από ένα πολύ δύσκολο δεκαήμερο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και θα ορίσει εκ νέου την πολιτική ατζέντα. Επιπρόσθετα, σε επίπεδο συμβολισμού, η εικόνα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης είναι πιο ισχυρή και πολύ πιο θετική για την κυβερνητική πλειοψηφία από εκείνη της πρότασης δυσπιστίας.

Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί καθώς η παραπάνω σκέψη περιλαμβάνεται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό για την αλλαγή του κλίματος και έξοδο της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού από τη στενωπό του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, το οποίο έτσι κι αλλιώς επικρατεί στην επικαιρότητα.

Παράλληλα με τα παραπάνω, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εξετάζουν και άλλες κινήσεις και πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να πάρει ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ταυτοχρόνως «χτίζουν» τη γραμμή πλεύσης του επόμενου διαστήματος. Το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει να καταδείξει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης που διαβουλεύονται για τις πρωτοβουλίες που θα λάβουν με φόντο την υπόθεση των Τεμπών, εκκινούν από ταπεινά κομματικά ελατήρια. Για τα δε κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά και ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος, την απειλή να «ξαναγυρίσει ο εφιάλτης του λαϊκισμού» και να τεθεί εν αμφιβόλω η σταθερότητα στη χώρα.

Μαζί με ανασχηματισμό

Μία λύση για τον κ. Μητσοτάκη θα ήταν να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά από ανασχηματισμό. Οπότε θα έχει και την δικαιολογία, καθώς αυξάνονται οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ένα δομικό ανασχηματισμό με την είσοδο πολλών νέων προσώπων στην κυβέρνηση. Πρόσωπα που θα προέρχονται από την δεξαμενή της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας. «Με την είσοδο πολλών βουλευτών θα μείνουν εκτός και εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, αλλά και πρόσωπα που προέρχονται από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς και που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην βάση του κυβερνώντος κόμματος», μας έλεγε παλιά καραβάνα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Βουλή.

Με αυτό τον τρόπο εκτιμούν και κάποιοι εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού, «θα ικανοποιήσει και την βάση του κόμματος, η οποία ναι μεν «γλυκάθηκε» με την πρόταση για τον Κώστα Τασούλα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά και την εκλογή του Νικήτα Κακλαμάνη ως προέδρου της Βουλής, αλλά ακόμη νιώθει άβολα με τους μοιυσαφίρηδες».

Η αλήθεια είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αλλεργικός στους ανασχηματισμούς. Και βέβαια με βάση και το πολιτικό παρελθόν οι ανασχηματισμοί προκαλούν συζητήσεις το πολύ για ένα τριήμερο. Εν συνεχεία πνίγονται στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και με αυτόν τον ανασχηματισμό. Όμως οι υποστηρικτές των αλλαγών στην κυβέρνηση βολεύουν στο έπακρο αυτή την εποχή, ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος της πρότασης δυσπιστίας, αλλά και να στείλει ένα μήνυμα στην κοινωνία, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενεργοποίησε την επανεκκίνηση της κυβέρνησης του.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εξέλαβαν ως καμπανάκι και ως προάγγελο εξελίξεων την εισηγητική ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο. «Για εμάς, αυτή η τρέχουσα συγκυρία ένα μόνο καθήκον συνεπάγεται: την ένταση της δουλειάς μας και την παραγωγή χειροπιαστού έργου. Και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι και η απάντησή μας τόσο στις αγωνίες των πολιτών όσο και στα δεδομένα της δεύτερης τετραετίας, κάτι που με τη σειρά του δεν μπορεί να σημαίνει τίποτα άλλο από το να έχουμε περισσότερα αποτελέσματα σε κάθε Υπουργείο και από τον κάθε υπουργό ξεχωριστά», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πριν από τις μεγάλες συγκεντρώσεις για τα Τέμπη όλα έδειχναν ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρούσε σε ανασχηματισμό το καλοκαίρι, ή πριν από την ΔΕΘ, ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται ότι θα ανατραπεί μετά τον δύσκολο Φεβρουάριο, λόγω των εξελίξεων στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών.

Φεύγουν δύο σίγουρα

Εξάλλου δύο υπουργοί έχουν ζητήσει να αποχωρήσουν, ο καθένας για δικούς του λόγους. Ο Θόδωρος Σκυλακάκης για οικογενειακούς λόγους και ο Χρήστος Στυλιανίδης, προκειμένου να ετοιμαστεί, ώστε να διεκδικήσει την προεδρία της Κύπρου στις επόμενες Προεδρικές εκλογές (2028), απέναντι στο Νίκο Χριστοδουλίδη. Τις τελευταίες ημέρες έχει μπει στο μικροσκόπιο το Υπουργείο Μεταφορών, με τον σημερινό υπουργό κ. Σταϊκούρα να δέχεται έντονη κριτική ότι δεν μπόρεσε να αναδείξει έργο όσον αφορά την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, ούτε για την αναμόρφωση του ΟΣΕ. Λίγοι στοιχηματίζουν για την παραμονή του στο κυβερνητικό σχήμα. Μάλιστα διαρροές από κύκλους του Μαξίμου μοίρασαν στον Τύπο την είδηση ότι υπήρξαν δριμείες τηλεφωνικές παρατηρήσεις του πρωθυπουργού στον κ. Σταϊκούρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διαρροές ανέφεραν ότι υπάρχει η σκέψη το εν λόγω υπουργείο να σπάσει στα δύο, δηλαδή άλλο το Μεταφορών και άλλο το Υποδομών.

Από εκεί και πέρα ακούγεται ότι θα υπάρξουν μετακινήσεις και μεγάλων ονομάτων, όπως του Κωστή Χατζηδάκη, του Άδωνη Γεωργιάδη και του Γιώργου Γεραπετρίτη, δίχως να βγουν από την κυβέρνηση. Προς αναβάθμιση οδεύει το δίδυμο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Κώστας Κυρανάκης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα