Διά χειρός βασιλίσσης Αμαλίας ο πρώτος αντικαπνιστικός νόμος

Με βασιλικό διάταγμα του 1856

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, ο πρώτος αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα θεσπίστηκε με βασιλικό διάταγμα στις 31 Ιουλίου του 1856, όταν η πρώτη βασίλισσα της Ελλάδος, Αμαλία, ζήτησε την απαγόρευση του καπνίσματος «είτε διά καπνοσυρίγκων (τσιμπουκίων), είτε διά σιγάρων» λόγω κινδύνου πυρκαγιάς από τους απρόσεκτους… θεριακλήδες της εποχής.

Για την ακρίβεια, το συγκεκριμένο βασιλικό διάταγμα είχε ως εξής:

«ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

Περί απαγορεύσεως του καπνίζειν εντός των δημοσίων γραφείων και καταστημάτων.

ΟΘΩΝ
ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ

ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Θέλοντες να προλάβωμεν όσον ένεστι τα εξ ενδεχομένων πυρκαϊών δυστυχήματα, επί τη προτάσει του Ημετέρου επί των Εσωτερικών Υπουργού, απεφασίσαμεν και διατάσσομεν.

Α’. Απαγορεύεται η χρήσις του καπνίζειν είτε διά καπνοσυρίγκων (τσιμπουκίων), είτε διά σιγάρων, εις πάντας εν γένει τους υπαλλήλους και υπηρέτας του Κράτους εντός των δημοσίων γραφείων και καταστημάτων.

Β’. Η απαγόρευσις αυτή επεκτείνεται και εις πάντα άλλον προσερχόμενον εις τα ειρημένα καταστήματα και γραφεία χάριν υποθέσεως ή άλλης τινός αιτίας.

Γ’. Ο Ημέτερος επί των Εσωτερικών Υπουργός θέλει δημοσιεύσει και εκτελέσει το παρόν Διάταγμα.

Εν Αθήναις την 31 Ιουλίου 1856.
Εν ονόματι του Βασιλέως

Η Βασίλισσα

ΑΜΑΛΙΑ»

Βέβαια, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν και κατά πόσο οι εμπλεκόμενοι πειθάρχησαν στον τότε νόμο, με αποτέλεσμα τη μείωση των… πυρκαϊών, όπως επίσης δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν και κατά πόσο οι Αμερικανοί (απ’ όπου ξεκίνησε ο αντικαπντιστικός νόμος) είχαν υπ’ όψιν τους εκείνο το προ 163 χρόνων βασιλικό διάταγμα μιας μικρής και μόλις απελευθερωμένης χώρας από την τετρακοσίων χρόνων σκλαβιά της.

Εκείνο που δεν μας λένε όμως είναι το γιατί στις χώρες που επικράτησε ο αντικαπνιστικός νόμος, ο καρκίνος –που επικαλούνται τώρα– αυξάνεται ραγδαίως… Και μάλιστα να προβλέπεται ότι μέχρι το 2020 η αύξηση των περιστατικών αυτών θα ξεπερνά το 50% παγκοσμίως… Σίγουρα δεν είναι υγιεινό το κάπνισμα. Ωστόσο, μήπως πολύ πιο ανθυγιεινές είναι οι μεταλλαγμένες τροφές, η μόλυνση του περιβάλλοντος και των θαλασσών, η κλιματική αλλαγή; Για όλα αυτά θα κάνουν κάτι οι παγκόσμιοι κυβερνήτες, που τόσο… κόπτονται για την υγεία μας;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα