«Διαφώνησα με Σαββίδη και Μελισσανίδη»! (Τι ώρα ήταν; Μεσημέρι, βράδυ ή μεσάνυκτα;)

Ο Βαγγέλης Γραμμένος, απερχόμενος πρόεδρος της ΕΠΟ, της χειρότερης Ομοσπονδίας πιθανόν και όλων των εποχών, που ενεδύθη τον μανδύα τη «εξυγίανσης», έδωσε συνέντευξη στο Open TV της… καρδιάς του, έτσι για να τον θυμούνται ως παράδειγμα προς αποφυγήν οι υπόλοιποι.

Ο Βάγγος, όπως τον βαφτίσαμε εδώ στην «Α» και την iapopsi.gr φεύγοντας από το στούντιο, ενέπνευσε τους τηλεθεατές ν’ ανασύρουν από την ποιητική τους συλλογή τον αείμνηστο Ανδρέα Κάλβο, «Θέλει Τόλμη και Αρετή η Ελευθερία». Ήταν ένας, ακόμα «ελεύθερος πολιορκημένος» πρόεδρος στην ΕΠΟ.

Δεν αναφέρθηκε στο «ριφιφί» της αφαίρεσης του άρθρου 30 από τον ΚΑΠ, που προέβλεπε υποβιβασμό στον ΠΑΟΚ για την υπόθεση πολυιδιοκτησίας

Χαρακτήρισε «δημοκρατική» την εκλογή των τακτικών δικαστών, να εκλέγονται από την Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ. Φυσικά, δεν είπε τίποτα για τα «ραβασάκια» στις εκλογές, όπου είχε πέσει «γραμμή» να ψηφιστούν συγκεκριμένοι.

Υπεραμύνθηκε του χοντρού πακέτου του Κλάτενμπεργκ για 46.000 το μήνα αι των άλλων golden boys.

Είπε ότι συμβούλεψε τον Ζαγοράκη να έχει ελαστικό στομάχι. Δεν είπε ποιος τον πίεζε τόσα χρόνια, ώστε να τον κάνει ν’ αποκτήσει ελαστικότητα.

Δεν είπε τίποτα για τον τελικό κυπέλλου στο Βόλο, ούτε γιατί πλακώθηκαν οι μπράβοι στον επόμενο χρόνο στο ΟΑΚΑ.

Αντιπαρήλθε στα γρήγορα το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ «σώθηκε» και η Ξάνθη υποβιβάστηκε. Τα φόρτωσε στην Ξάνθη.

Επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν στημένα ματς: Πέφτουμε από τα σύννεφα.

Ας τον απολαύσουμε και θα επανέλθουμε. Θα μας λείψει ο Βάγγος.

Για Αυγενάκη:

«Δεν είμαι ικανοποιημένος από τη συνεργασία μου με τον Λευτέρη Αυγενάκη. Παρεμβαίνει με άκομψο και ωμό τρόπο στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Δεν μιλάμε για τη βία αλλά για το οργανωμένο ποδόσφαιρο όπως ορίζεται από τις διεθνείς ομοσπονδίες» τόνισε για τον υφυπουργό Αθλητισμού.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης είπε: «Ξεκινήσαμε από το ότι η Ομοσπονδία θα πρέπει να κάνει εκλογές τον Ιούλιο, το είχαμε συμφωνήσει στη Νιόν, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Στη συνάντηση με τους Big4, εκεί συμφώνησαν ότι διαφωνούν μεταξύ τους και συμφώνησαν άπαντες και σαφώς και ο κ. Αυγενάκης, ότι θα γίνουν οι εκλογές τον Ιούλιο, δεν επετεύχθη. Ούτε τον Οκτώβριο επετεύχθη και μάλιστα με νομοθετική πρωτοβουλία, «μην κάνετε εκλογές τώρα, θα τις κάνετε αργότερα», δεν κατάλαβα ποτέ το γιατί.

Φτάσαμε στο σημείο να έχει ψηφιστεί ένας νόμος, να έχουμε ζητήσει να γίνει μια συζήτηση με τη FIFA την UEFA και τον υφυπουργό, δεν έγινε ποτέ γιατί δεν το ήθελε ο υφυπουργός. Δεν μπορώ να ξέρω τα κίνητρα του, στο αποτέλεσμα μένω. Ήταν μια επιθυμία των διεθνών Ομοσπονδιών και της ΕΠΟ να καθίσουμε να συζητήσουμε διότι  εκτιμήσαμε κι εμείς και οι διεθνείς ομοσπονδίες ότι εδώ υπάρχει παρέμβαση στα δρώμενα του ποδοσφαίρου, κόντρα στο καταστατικό και της FIFA και της UEFA. Δε νομίζω ότι ήταν σωματειακά τα συμφέροντα του υφυπουργού Αθλητισμού.

Προφανώς θεωρεί ότι μπορεί να παρεμβαίνει κατά αυτό τον τρόπο και στα σωματεία και στις Ενώσεις. Ενδεχομένως για να εξυπηρετήσει την πολιτική της κυβέρνησης. Διαφωνώ κάθετα με αυτό. Τίμια πράγματα, αυτά που λέω του τα έχω πει. Δεν είναι συμβατά με αυτό που λέγεται οργανωμένο ποδόσφαιρο. Επιμένω σε αυτή τη θέση. Όλοι οι πολιτικοί, και ο κ. Αυγενάκης υποστηρίζουν ότι κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων και του κράτους. Δεν είπα ότι είναι υπεράνω των νόμων, αυτό είναι το οργανωμένο ποδόσφαιρο για το οποίο έχει δώσει τη γραμμή η FIFA και η UEFA. Είναι και άλλες χώρες που κάνουν αυτές τις παρεμβάσεις και στο τέλος βρισκόμαστε σε αδιέξοδα. Η ΦΙΦΑ ήταν έτοιμη να μας αποβάλει, το ένιωσα, δεν ξέρω τι ένιωσε ο Αυγενάκης. Γιατί δεν συζητάμε, να κάνουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο, μπορεί και να τα βρούμε. Τι κάνουμε; Μπαίνουμε σε μια λογική, “αυτό και τίποτα άλλο;” Δεν με βρίσκει σύμφωνο».

Φαντ Σιπ, Μανωλά, Παπασταθόπουλο

«Είμαι ικανοποιημένος από τη δουλειά που γίνεται στην Εθνική, αλλάζει φιλοσοφία όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, η εθνική παίζει διαφορετικό ποδόσφαιρο, δημιουργεί φάσεις, ευκαιρίες. Ναι είμαι ικανοποιημένος. Είναι άλλη εθνική ως προς την φιλοσοφία ακόμη και από την Εθνική του Σάντος και του Ρεχάγκελ. Η Εθνική κάθε φορά θα πρέπει να έχει στόχο και να τον πετυχαίνει.  Ο Φαντ Σχιπ έχει καθιερώσει μια άλλη φιλοσοφία, αναμενόμενο γιατί είναι της ολλανδικής σχολής, είναι παιδί του Κρόιφ. Αυτό που λέμε δημιουργικό ποδόσφαιρο, τουλάχιστον άρχισε να το δείχνει η Εθνική. Το ζήτημα το έχει χειριστεί ο κόουτς με Μανωλά και Παπασταθόπουλο, έχει κάνει τις προσεγγίσεις του. Η φράση του προς τους δύο παίκτες, ήταν «δεν έχετε αποκλειστεί από την Εθνική, θέλω να δοκιμάσω πρόσωπα σε αυτή τη φάση». Έχει τη δική του νοοτροπία και εμπιστεύομαι απόλυτα τις επιλογές του όποιες και αν είναι αυτές. Τον στηρίζω με όσες δυνάμεις έχω. Δεν ήρθε μόνο για να προκριθεί η Εθνική αλλά για να φτιάξει την εθνική. Έπρεπε να γίνει ένα restart. Άρχισε να γίνεται, ξαναβάλτωσε με την παρουσία του Σκίμπε. Βάζει σε άλλη ρότα την Εθνική, εκ του αποτελέσματος θα κριθούν πολλά» είπε.

Για το VAR και το ότι το πλήρωσε το Δημόσιο και όχι οι ΠΑΕ: «Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού ποδοσφαίρου η έλευση του. Να σας πω 20 περιπτώσεις που το Δημόσιο έχει χρηματοδοτήσει άλλες εταιρίες. Θα φρίξετε… Μην εστιάζουμε στο ποδόσφαιρο και ότι το πλήρωσε το Δημόσιο. Θεωρώ ότι είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση τα τελευταία χρόνια. Άμα τη έλευση του εξαπολύθηκε ένας πόλεμος. Την 3η αγωνιστική της εφαρμογής του ήρθε στο γραφείο μου ο Περέιρα. Είχε διαπιστώσει 18 καίρια λάθη σε 3 αγωνιστικές, λάθη που αλλοίωναν αποτελέσματα. Φαντάζεστε που θα ήταν σήμερα η ελληνική διαιτησία χωρίς το var? Βλέπω τι γινόταν στο παρελθόν, για σοβαρότατα λάθη. Κάθομαι και κάνω μια σύγκριση. Είμαι υπερήφανος που επί της θητείας μου το var ήρθε στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Για τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ:

«Χρειάζεται λίγη υπομονή ακόμη με τον Κλάτενμπεργκ. Ας κάνουμε λίγη υπομονή, ας μπούμε σε μια καινούργια φιλοσοφία. Κάποια στιγμή θα πρέπει να παίξουν οι Έλληνες διαιτητές και η ΚΕΔ να απαρτίζεται από Έλληνες διαιτητές. Νομίζω ότι «γεννιούνται» Έλληνες διαιτητές. Νομίζω ότι γίνεται σοβαρή δουλειά από τον Κλάτενμπεργκ, και από Περέιρα έγινε σοβαρή δουλειά. Παλιότερα, η ΚΕΔ άλλαζε 2-3 φορές το χρόνο, εδώ υπάρχει σοβαρότητα, σταθερότητα, με λάθη».

Για την υποψηφιότητα Ζαγοράκη: 

«Κατά την άποψή μου δεν υπήρχε κώλυμα. Η άποψή μου είναι ότι δεν θα προσφύγει κάποιος. Η εκλογή Ζαγοράκη θα είναι δεδομένη. Γνωρίζω ποιος είναι, έχω συζητήσει μαζί του όχι κρυφά, φανερά, θεωρώ ότι θα πετύχει. Αυτό που του είπα είναι ότι θα έχει στομάχι με ελαστικότητα. Πρέπει αυτή τοξικότητα να αρχίσει σιγά, σιγά να εκτονώνεται. Νομίζω ότι εκεί πρέπει να ασχοληθεί. Το πρόβλημα με τον Θόδωρο είναι ότι δεν θα έχει τόσο χρόνιο στη διάθεση του. Επειδή τον γνωρίζω, θεωρώ ότι δεν πρόκειται να ενδώσει σε πιέσεις».

Για τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο εξωτερικό. «Για τον τελικό του Κυπέλλου βλέπαμε προς το Κατάρ κάποια στιγμή αλλά δεν ευνοούσαν οι συνθήκες. Δεν πρέπει να χρεώνει κανείς ορισμένα πράγματα τα οποία δεν ευθύνεται η ΕΠΟ όπως την είσοδο των φιλάθλων. Είχαμε πει ότι θέλαμε τελικό με κόσμο. Στον τελικό ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, υπήρξε είσοδος πλέον από αυτών που έπρεπε στο γήπεδο. Συγκεκριμένος υπουργός μου είχε ζητήσει να μπουν 25 στο γήπεδο. Του είχα πει να ανοίξει τον αριθμό και να φέρει και αυτός, αυτούς που ήθελε».

«Δεν έσπασα αυγά…»

Για το γεγονός ότι δεν έχει κατηγορηθεί. «Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα, δεν φοβάμαι την ποινική καταστολή. Δεν αντέχω την παρανομία, δεν θα μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ. Δεν έσπασα αυγά. Το στερεότυπο ενός χαρακτήρα και η επανάληψη ιδίως πραγμάτων κάποια στιγμή καταντάει γραφικότητα. Μου λένε «δεν έσπασες αυγά». Τι υπονοούν; Αν αυτό έχει να κάνει με το low profil μου, έχω τα επιχειρήματα μου, δεν είμαι από τους ανθρώπους που φωνάζουν. Είναι τέτοια η τοξικότητα που δεν μπορείς να κάνεις ορισμένα πράγματα. Κάποια στιγμή υπήρξα και μειοψηφία στην Ε.Ε. Όχι πολλές φορές.

Για σχέσεις του με προέδρους Big4: «Με τρεις που αναφέρατε (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, οι σχέσεις μου ήταν καλές. Όχι με τον κ. Μαρινάκη. Πήγα πολλές φορές κόντρα σε όλους. Και στον Σαββίδη. Δεν μπορώ να ενδίδω σε παράνομα πράγματα, δεν μου τα ζήτησαν».

«Ο Μαρινάκης δεν ήταν ευγενικός στη συνάντηση των Big4»

Για τον Μαρινάκη: «Με τον Μαρινάκη συναντήθηκα μια φορά στην αρχή της θητείας μου και μια στη συνάντηση των Big4. Εγώ είμαι ευγενικός, ο Μαρινάκης δεν ήταν ευγενικός στη συνάντηση των Big4 με τη FIFA και την UEFA. για να μην πω κάποιο άλλο χαρακτηρισμό. Είπε προσβλητικά πράγμα, ότι θα πάω φυλακή. Για πείτε, γιατί θα πάω φυλακή. Εκεί έκλεισα τα χαρτιά μου και η συζήτηση σταμάτησε. Την πρώτη φορά που τον είδα ήταν ευγενικός, είχαμε χαλαρή συζήτηση. Δεν είμαι άνθρωπος που μπορώ να κάνω κακό, δεν πήγα εκεί για να κάνω κακό στον Ολυμπιακό. Αυτή η διοίκηση δεν έτυχε εξ’ αρχής της υποστήριξης του Ολυμπιακού».

Γιατί δεν παραιτήθηκε: «Δεν έχω μάθει να παΚΕΔραιτούμαι, να το βάζω στα πόδια. Έχω μάθει να μάχομαι μέχρι την τελευταία στιγμή. Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ, η απόφαση μου να μην συνεχίσω στην ΕΠΟ, που δεν ξέρω αν θα εκλεγόμουν, η απόφαση ελήφθη προ 22 μηνών. Είπα θα τελειώσω τη θητεία μου και μετά τέλος. Ο φάκελος με τη σφαίρα που δέχθηκα δεν με φόβισε, ταλαιπώρησε λίγο το περιβάλλον μου, δεν φοβήθηκα από τη σφαίρα. Η ζωή μου άλλαξε από την έλευση μου στην ΕΠΟ».

Τα οικονομικά στην ΕΠΟ: «Το χρέος της ΕΠΟ από τα 13 εκατομμύρια έπεσε στα 10 εκατομμύρια επί ημερών μου. Πως ξέρετε ότι ο Κλάτενμπεργκ παίρνει 46.000 ευρώ το μήνα. Σας το διαψεύδω. Στις Ενώσεις δώσαμε χρήματα, κάνετε λάθος. Είχαμε στείλει, 5.000 ευρώ και θα δούμε και τις επόμενες μέρες τι θα γίνει. Όλοι στις Ενώσεις απ’ ότι πληροφορούμε είναι σε αναστολή, ποια είναι τα λειτουργικά έξοδα;».

Για πολυιδιοκτησία και Ξάνθη: «Απ’ όσο γνωρίζω η Ξάνθη δεν άσκησε το ένδικο μέσο στο CAS. Σε όλο τον κόσμο είναι άδικο αυτό που υπέστη η Ξάνθη με βάση την απόφαση αλλά στη δικονομία θα πρέπει να ακολουθείς κάποιους κανόνες. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί η Ξάνθη δεν προσέφυγε στο CAS».

Για σκάνδαλο πλαστογραφίας Άρη και την καθυστέρηση που παρατηρείται: «Η Δεοντολογίας έχει 2 τμήματα, ερευνητικό και δικαστικό, αυτός είναι και ο λόγος που καθυστερούν. Τον τελευταίο χρόνο έχει χειριστεί υποθέσεις που το ταλαιπώρησαν. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι άλλες υποθέσεις έχει και καθυστερεί. Είναι λίγο τραβηγμένο να λένε ότι καθυστερεί υποθέσεις. Έχει κληθεί να βγάλει αποφάσεις με πολύ μεγάλο όγκο δουλειάς».

Για ΕΕΑ: «Από τη στιγμή που διορίζεται από εκάστοτε υπουργό δίνει την αίσθηση ότι δεν είναι ανεξάρτητη. Θα πρέπει να ορίζονται με διάφανη διαδικασία μέσα από τη Βουλή των Ελλήνων. Έβγαλε ένα πόρισμα που καταρρίφθηκε στο CAS. Δεν μπορεί μια Επιτροπή που συγκροτείται από πρόσωπα, συνταξιούχους, πολίτες, να μην μπορεί αυτή η κρίση να καταγεί σε ένα φυσικό δικαστή και αυτός να αποφασίσει».

Για τη δήλωση Μαρούπα για την Εφέσεων: «Είναι μια προσέγγιση, δεν μπορώ να διανοηθώ να αποκαλείς «στημένους» τους δικαστές. Τι πράγματα είναι αυτά. Δεν μπορώ να περάσουν ούτε από το μυαλό μου. Δεν μπορείς να κάνεις τέτοιες κρίσεις δημόσια που είναι και ποινικά κολάσιμες. Δεν μπορώ να ξέρω αν θίγεται ο κόσμος, τα πρόσωπα, οι θεσμοί. Προσωπικά θα είχα θιγεί βαθύτατα».

Τι θα κάνει από εδώ και στο εξής: «Είχα πει ότι θα μεταφράζω αρχαίους συγγραφείς. Θα ασχοληθώ με τα του οίκου μου, με το γραφείο μου, θα δω την οικογένεια μου, τους φίλους μου και έχω πολλούς».

Αν μετάνιωσε που ανέλαβε την ΕΠΟ: «Όχι δεν μετάνιωσα, ήταν μια εμπειρία. Με ταλαιπώρησε, ταλαιπωρήθηκα πάρα πολύ αλλά νομίζω ότι έγινα σοφότερος για το επόμενο χρονικό διάστημα».

Το μεγαλύτερο λάθος του στην ΕΠΟ: «Ότι δεν κατάφερα να βάλουμε στο ίδιο τραπέζι κυρίως τους Big4  σε μια λογική να πέσουν οι τόνοι, να πάμε σε σύνθεση απόψεων, σε μια λογική να δούμε μεσοπρόθεσμα το κοινό τους συμφέρον. Δεν το καταφέραμε αυτό. Μου το είχε πει και ο Ινφαντίνο αυτό στην πρώτη συνάντηση που είχαμε. Μου είπε «ένα πρόβλημα έχεις, να βάλεις τους 4 στη χώρα σου στο ίδιο τραπέζι»

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα