Διαφορετικές… συνιστώσες οι μηχανισμοί στον ΣΥΡΙΖΑ

 

Σε προεκλογική ετοιμότητα τίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τις διαφορετικές τάσεις να παίρνουν θέση για την επικράτηση στην κάλπη. Επιπλέον και κεντρικά σήμανε συναγερμός ώστε να καλυφθεί το χαμένο διάστημα της αδράνειας μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης. Αποτελεί πια κοινή διαπίστωση πως από το 2015 μέχρι και σήμερα ο κομματικός μηχανισμός τείνει προς διάλυση, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό στις εκλογές.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

«Γράφτε μέλη, κρατήστε τα σε εγρήγορση αλλιώς θα χάσουμε την επαφή με την κοινωνία», είχε προειδοποιήσει παλαιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ λίγο μετά την εκλογική νίκη του 2015 και όταν οι περισσότεροι βρίσκονταν σε νιρβάνα. Δεν εισακούστηκε όμως με αποτέλεσμα στα χρόνια που ακλούθησαν να καταγραφεί ένα τεράστιο κενό μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης αλλά και μεταξύ κόμματος και κοινωνίας. «Έτσι όπως πάμε δεν θα μείνει κανένας για να μπορέσουμε να δουλέψουμε», δήλωνε μετά και το διαζύγιο με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη το εν λόγω στέλεχος εξηγώντας πως οι εργάτες του κόμματος έχουν σκορπιστεί στους πέντε ανέμους. «Όσο καλούς στρατηγούς και να έχεις, αν δεν υπάρχουν στρατιώτες μάχη δεν κερδίζεις», συμπλήρωνε.

Χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια για να το καταλάβουν αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ και να δραστηριοποιηθούν. Πρώτος στόχος ήταν να ανακτήσουν δυνάμεις από εκείνους που επέλεξαν λόγω μνημονίου να αποστασιοποιηθούν ή να μετακινηθούν σε άλλο σχηματισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Α.Τ., ο οποίος πίσω στον Αύγουστο του 2015 επέλεξε να ακολουθήσει τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Σήμερα βρίσκεται πάλι πίσω στο κόμμα, στο μαντρί όπως το είχε αποκαλέσει ο Ευάγγελος Αβέρωφ.

Το γιατί μας το εξηγεί ο ίδιος: «Αν είναι να πέσουμε, να πέσουμε όλοι μαζί. Δεν είναι δυνατόν τις θυσίες που έγιναν να τις καρπωθεί η Νέα Δημοκρατία. Πρέπει να κερδίσουμε επιπλέον χρόνο για να διορθώσουμε και τα τυχόν λάθη».

 

Στρατολόγηση νέων στελεχών

Ακριβώς αυτά τα επιχειρήματα χρησιμοποιούνται στο έπακρον το τελευταίο διάστημα ώστε να πεισθούν οι… εργάτες να επιστρέψουν, ενώ παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και η στρατολόγηση νέων στελεχών κυρίως από τη δεξαμενή της κεντροαριστεράς με επιχείρημα ότι «τα χειρότερα πέρασαν. Υιοθετήσαμε πολιτικές που δεν πιστέψαμε για να κλέψουμε την ευκαιρία να εφαρμόσουμε στη συνέχεια τη δική μας πολιτική».

Αλλά και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται κινητικότητα, ώστε οι συνιστώσες (τάσεις) να καταγράψουν δυνάμεις. Την Τρίτη διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών συζήτηση για «το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και τις προκλήσεις τού αύριο». Η εκδήλωση έρχεται ως συνέχεια συνάντησης που είχαν πριν από λίγες εβδομάδες κομματικά στελέχη προερχόμενα από την Ενωτική Κίνηση, την Πλατφόρμα 2010 και τους πασοκογενείς.

Οι περισσότεροι ομιλητές συνέκλιναν στη διαπίστωση ότι υπάρχει δυσαρμονία ανάμεσα στο κόμμα και στην κοινωνική του βάση, καθώς οι οργανωμένες δυνάμεις σε σχέση με την εκλογική του κόμματος είναι ένα προς εβδομήντα. Υποστήριξαν, επίσης, ότι χρειάζεται νέο σχέδιο για ένα κόμμα «ενιαίο και πολύχρωμο», συμμετοχικό με αμεσοδημοκρατικά χαρακτηριστικά, με ανοικτές κομματικές λειτουργίες, χωρίς υποομάδες και αποκλεισμούς.

Η σημασία που το Μέγαρο Μαξίμου έδινε σε αυτή την εκδήλωση φάνηκε από το γεγονός πως όλα τα πρωτοκλασάτα υπουργικά στελέχη έδωσαν το «παρών», ενώ η εσωκομματική αντιπολίτευση τόνιζε το γεγονός πως πρόκειται για μια δράση των προεδρικών ώστε να χτυπήσεις τις υπόλοιπες τάσεις.

 

Άνοιγμα στην κοινωνία

Επιπλέον στην Κουμουνδούρου εν όψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών στοχεύουν σε ένα άνοιγμα στην κοινωνία και σε ανθρώπους που έχουν απήχηση σε τοπικό επίπεδο, έχουν αναγνώριση και χαίρουν εκτίμησης, ώστε να τους αξιοποιήσουν ως υποψηφίους. Αν και η σχετική συζήτηση είχε γίνει και στο παρελθόν, εν πολλοίς είχαν επικρατήσει οι κομματικές αγκυλώσεις. Η προσπάθεια που καταβάλλεται τώρα είναι να μην ανακύψουν και πάλι τα ίδια εμπόδια από τοπικές κομματικές οργανώσεις. Το ζήτημα της εκπροσώπησης στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ο οδικός χάρτης μέχρι αυτές θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, έχουν πέσει στο τραπέζι τα πρώτα ονόματα, τα οποία θα μπορούσε να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν εκείνα του περιφερειάρχη Κρήτης Στέλιου Αρναουτάκη, του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη (βλ. ρεπορτάζ σελ. 7).

Το πόσοι θα ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα παραμένει μέχρι τώρα άγνωστο. Είναι σίγουρο όμως ότι η πρωτοβουλία αυτή θα αποτελέσει ένα πρώτο δείγμα γραφής αναφορικά με το πού πάει ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως αν θα επιβεβαιωθεί ή όχι αυτό που oι προεδρικοί τονίζουν σε κάθε ευκαιρία δοθείσα: ότι οι τάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα, έχουν εξαντλήσει τον ρόλο τους.

Άλλωστε το μήνυμα έστειλε και ο διευθυντής  της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης,  ο οποίος είχε προετοιμάσει το έδαφος και με σχετική αρθρογραφία σε καθαρά πρωθυπουργοκεντρική εφημερίδα. Τόνισε χαρακτηριστικά πως «το κόμμα μας, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να προετοιμαστεί και να απαντήσει εγκαίρως και με ευκρίνεια στα ζητήματα της νέας περιόδου.

»Οι απόψεις όλων όσων βρισκόμαστε εδώ σήμερα είναι πολύ κοντά εδώ και αρκετά χρόνια. Σήμερα δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω, αλλά και τίποτα λιγότερο από το να ενώσουμε τους προβληματισμούς μας, να ανταλλάξουμε απόψεις και να γονιμοποιήσουμε τη συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος, που πρέπει να γίνεται με απόψεις και επιχειρήματα και όχι με κελύφη οργανωτικών σχηματισμών που έρχονται από το παρελθόν».

ΣΤΕΛΕΧΗ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΣΑΡΜΟΝΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ
ΤΟΥ ΒΑΣΗ, ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ
ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ 1 ΠΡΟΣ 70!

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα