ΔΕΗ: Διαφορετική Ενεργειακή Ημέρα…

Νέο λογότυπο, νέα φιλοσοφία και μεγαλεπίβολοι επιχειρηματικοί στόχοι για τη διοίκηση Στασσή που «τράβηξε» τη ΔΕΗ από την άβυσσο της χρεοκοπίας

ε καινούργια «φορεσιά» (βλ. νέο λογότυπο) και το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μεταλιγνιτική ημέρα της η ΔΕΗ λανσάρει εδώ και μερικά 24ωρα τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της με το μότο «ένα με το μέλλον». Είναι ωστόσο πολύ κοντά η περίοδος, μόλις 14 μήνες πριν, που η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού ήταν… ένα με την κατάρρευση και τη χρεοκοπία. Αυτό και μόνο δικαιολογεί απόλυτα τον πρωθυπουργικό χαρακτηρισμό ότι η περίπτωση της ΔΕΗ αποτελεί ένα υποδειγματικό success story.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Είθισται οι εορτάζοντες να λαμβάνουν δώρα στη γιορτή τους, αλλά στην οδό Χαλκοκονδύλη αποφάσισαν να αντιστρέψουν το «πρωτόκολλο» και στην επέτειο της συμπλήρωσης των 70 χρόνων από την ίδρυση της ΔΕΗ (τον Αύγουστο του 1950) ανακοίνωσαν μία σειρά γενναίων «δώρων» προς τους καταναλωτές-πελάτες της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, με αφετηρία την 1η Οκτωβρίου και έως τις 31 Δεκεμβρίου η ΔΕΗ προσφέρει εξής:

>>Δωρεάν πάγιο για όλους.

>>Επιπλέον έκπτωση 8% στους ευάλωτους πελάτες.

>>Έκπτωση 8% σε οικιακούς πελάτες και επιχειρήσεις με καταναλώσεις πάνω από 2.000 KWh.

>>Διπλασιασμό της έκπτωσης στους πελάτες e-bill, που λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό, από 5 σε 10 ευρώ.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και η θέσπιση νέων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πελατών της ΔΕΗ, όπως είναι:

>>Η τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πελατών που πλέον θα γίνεται δωρεάν καλώντας το νέο τηλεφωνικό νούμερο 800-900-1000.

>>Η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας έως τις 8 το βράδυ 24 καταστημάτων της ΔΕΗ σε όλη τη χώρα, ενώ σε συνολικά 74 καταστήματα η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει με ραντεβού, χωρίς αναμονή.

Πρόκειται για ακόμη ένα νέο πακέτο μέτρων που ενισχύει τον πελατοκεντρικό χαρακτήρα της ΔΕΗ τόσο σε επίπεδο παροχής σύγχρονων υπηρεσιών όσο και σε επίπεδο στήριξης των καταναλωτών-πελατών της ΔΕΗ, τα εισοδήματα των οποίων πλήττονται σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της πανδημικής κρίσης.

 

Come back από τον… Καιάδα

Στη σχετική παρουσίαση που έγινε στην αρχή της εβδομάδας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, συνέδεσε εμμέσως πλην σαφώς τις παροχές με το λύσιμο των χεριών της διοίκησης της εταιρείας που προήλθε από τα πολύ ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη συμπλήρωση του πρώτου δύσκολου λόγω πανδημίας εξαμήνου, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) της ΔΕΗ ανήλθαν σε 485,8 εκατ, ευρώ, από μόλις €9.000.000(!!!) που ήταν την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Η επίδοση είναι τέτοια που κάνει τη διοίκηση Στάσση να θεωρεί εφικτή την υπέρβαση του στόχου που έχει τεθεί για το σύνολο του έτους, με τη λειτουργική κερδοφορία να διαμορφώνεται στην περιοχή των 850-900 εκατ. ευρώ.

Έστω κι αν μιλάμε για μία εταιρεία κολοσσό για τα ελληνικά δεδομένα, οι παραπάνω ευοίωνες επιδόσεις μόνο δεδομένες δεν ήταν πριν από μερικούς μήνες. Όπως έχει περιγραφεί πολλές φορές από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, το 2019 η ΔΕΗ έφτασε ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπίαμε τον ορκωτό ελεγκτή να έχει επισήμως επισημάνει ήδη από την άνοιξη εκείνου του έτους ότι τα οικονομικά της ΔΕΗ απειλούσαν τη βιωσιμότητάς της.

Ευτυχώς για όλους, το πακέτο μέτρων διάσωσης που προώθησε η κυβέρνηση σχεδόν αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων της έφερε αποτελέσματα και μάλιστα με μία πρωτόγνωρη «δικαιοσύνη» ως προς το ποιοι θα συνεισέφεραν τον «οβολό» τους (ανταγωνιστές, παραγωγοί ΑΠΕ, εργαζόμενοι και καταναλωτές) για να απομακρυνθεί η ΔΕΗ από τον Καιάδα της χρεωκοπίας, όπερ και εγένετο.

Και τώρα, τι;

Έστω και χωρίς τον εμβληματικό κεραυνό στο λογότυπό της που προέκυψε με το rebranding της ΔΕΗ, η μετάβαση της επιχείρησης στην επόμενη ενεργειακή ημέρα της επιβάλλεται να είναι αστραπιαία. Το στοίχημα δεν είναι εύκολο και ο πήχης μπαίνει ψηλά ειδικά από τη στιγμή που είναι εκπεφρασμένο το σχέδιο απολιγνιτοποίησης που έχεις τη ατζέντα της η κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, το επιχειρηματικό πλάνο της διοίκησης Στάσση περιλαμβάνει την εκτόξευση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πέριξ του 20% το 2024, από το «φτωχό» 2% που βρίσκεται σήμερα.

Σε απόλυτους αριθμούς η στοχοθεσία μεταφράζεται σε υπέρβαση κατά πολύ της ισχύος του 1GW μέχρι το 2023 μέσα από μία δεξαμενή έργων συνολικής ισχύος περίπου 6GW. Από τη διοίκηση της ΔΕΗ ενδεικτικά αναφέρεται η έναρξη της κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων στην Πτολεμαΐδα ισχύος 30MW, η οσονούπω επιλογή του αναδόχου για την κατασκευή και του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των 200MW στην ίδια περιοχή, την ίδια ώρα που «τρέχει» η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή του αναδόχου που θα κατασκευάσει φωτοβολταϊκά ισχύος 50MW στη Μεγαλόπολη.

Διά στόματος Γιώργου Στάσση, στους στόχους της ΔΕΗ περιλαμβάνονται, ακόμη, η άμεση εγκατάσταση 1.000 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη την Ελλάδα και περίπου 10.000 μεσοπρόθεσμα, αλλά και η ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής, με την εισαγωγή έξυπνων μετρητών, συστημάτων αυτοματοποίησης και κεντρικής διαχείρισης, συστημάτων GIS/Scada, θέτοντας έτσι τις βάσεις για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα