Διαιτητές στο… απόσπασμα

Μετά τη μετατροπή του ελληνικού ποδοσφαίρου από ερασιτεχνικό σε επαγγελματικό, και με αφορμή κάποιες κακές διαιτησίες, κατά καιρούς έγιναν συζητήσεις μεταξύ των παραγόντων για την αναγκαιότητα να γίνει και η διαιτησία επαγγελματική.

Οι αποδοχές των διαιτητών στην Ελλάδα αυξήθηκαν, οι απαιτήσεις μεγάλωσαν, το φορολογικό σύστημα προκάλεσε τριγμούς, αλλά αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα δεν έχει προηγούμενο.

Σε ένα πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί με χρυσοκάνθαρα στελέχη στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, με τον αρχιδιαιτητή Βίτορ Μέλο Περέιρα να πλήττει με τις πράξεις του ανεπανόρθωτα την ελληνική διαιτησία, και την ξενομανία να μετατρέπεται σ’ επιτακτική ανάγκη, οι διαιτητές μας μπαίνουν στη γωνία και απαξιώνονται.

Με την αύξηση των αποδοχών του Δ. Καλύβα πριν από λίγες ημέρες, η ΚΕΔ κοστίζει στην ΕΠΟ 70.000 ευρώ τον μήνα! Τα στελέχη της Ομοσπονδίας έχουν λόγους που δεν αντιδρούν όταν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έχει μπει στη γωνία και οι επιχορηγήσεις έχουν καταργηθεί δίχως την παραμικρή αντίδραση.

Η Ομοσπονδία ακολουθεί συγκεκριμένη πολιτική που στέλνει στις φαβέλες τους διαιτητές της Football League και ωθεί σε ομηρία αυτούς της μεγάλης κατηγορίας. Η ελληνική διαιτησία έχει μπει στο απόσπασμα.

Σε πολύ χαλαρούς ρυθμούς και αφού έπρεπε να περάσει μια σεζόν ολόκληρη η ΕΠΟ, όταν ξεπεράστηκε το πρόβλημα με το εργόσημο των διαιτητών, πλήρωσε αυτούς της Super League για τη σεζόν 2017-18.

Η κανονικότητα ωστόσο δεν επήλθε κι έπρεπε να υπάρξουν πιέσεις ώστε η Ομοσπονδία να καταβάλει τις πέντε πρώτες αγωνιστικές της Super League. Το εξοργιστικό όμως ποιο είναι; Οι ΠΑΕ είχαν πληρώσει τις αποζημιώσεις των διαιτητών στην ΕΠΟ, και η Ομοσπονδία –άγνωστο γιατί– δεν απέδιδε στους δικαιούχους τα ποσά. Δεν έφτανε η περιπέτεια που πέρασαν οι Έλληνες διαιτητές της μεγάλης κατηγορίας την περασμένη σεζόν που αναγκάστηκαν να παίζουν απλήρωτοι μέχρι τον Αύγουστο, λόγω της εμπλοκής που είχε σημειωθεί με το εργόσημο, η νέα σεζόν άρχισε με τις ίδιες κακές συνθήκες.

Στις 6 Σεπτεμβρίου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ συνεδρίασε και καθόρισε τον τρόπο πληρωμής των διαιτητών. Τι αποφάσισε και ανακοίνωσε;

«Οι αμοιβές των Αξιωματούχων Αγώνων της Super League και της Football League θα καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, προκαταβολικά, σε ειδικό λογαριασμό της Ε.Π.Ο., προκειμένου να εκδίδονται τα αντίστοιχα εργόσημα από την Ομοσπονδία και στη συνέχεια να εξοφλούνται οι αμοιβές. Ειδικά για τις πρώτες 5 αγωνιστικές  της Super League, το σύνολο των αμοιβών θα καταβληθεί έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2018. Η πληρωμή του κόστους διαιτησίας των αγώνων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων με το προαναφερθέν σύστημα καθιερώνεται ως πάγια πολιτική της Ομοσπονδίας».

Το… 13 Σεπτεμβρίου έγινε 1 Νοεμβρίου (τότε ολοκληρώθηκαν οι ενέργειες της Ομοσπονδίας) και βέβαια μόνο για τους διαιτητές της Super League!!. Έστω κι έτσι, άρχισαν να βλέπουν οι λίγοι κι εκλεκτοί το χρώμα του χρήματος για τους αγώνες που διηύθυναν τον Σεπτέμβριο. Για τον Οκτώβριο… έχει ο Θεός.

Δυστυχώς οι διαιτητές της Super League δεν ακολουθούν στις πληρωμές τον Περέιρα και την παρέα του. Δεν περίμενε κανείς να πει ποτέ ο Πορτογάλος «πάρτε τα δικά μου κι εγώ έχω λαμβάνειν με καθυστέρηση», αλλά στοιχειωδώς να ενδιαφερθεί και για τους Έλληνες, όπως κάνει για τους ξένους που μετακαλεί και πληρώνει αμέσως η ΕΠΟ.

Σαν να μην έφθαναν αυτά, δημιουργούνται νέες τρύπες. Αυτήν τη φορά από το Κύπελλο!! Οι αγώνες Κυπέλλου ήταν οι μόνοι που οι ρέφερι, βοηθοί και παρατηρητές έπαιρναν από πριν όλο το εξοδολόγιο. Αυτό πλέον ανήκει στο παρελθόν. Πλέον, δημιουργούνται νέα «φέσια», με τις αμοιβές, τις μετακινήσεις τους με ταξί, και με τα ξενοδοχεία. Τυχεροί είναι όσοι πρέπει να μετακινηθούν αεροπορικώς, αφού σε αυτούς κλείνουν εισιτήρια. Χρήματα οφείλονται στους διαιτητές της Super League και από τις περσινές μετακινήσεις.

Football League σε απόγνωση

Και αν στη μεγάλη κατηγορία οι διαιτητές, οι βοηθοί και οι παρατηρητές κάτι βλέπουν από το χρώμα του χρήματος, στη Football League άπαντες βρίσκονται σε απόγνωση.

Αυτοί που κουνάνε το δάχτυλο και μιλούν γι’ αξιοπιστία, τι ακριβώς κάνουν; Τι εφαρμόζουν, τι διαιτητές θέλουν, και ποιο είναι το όραμά τους; Να μετακινούνται με… δανεικά και να σφυρίζουν χωρίς μία στο παντελόνι οι διαιτητές. Το τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό οι πάντες το αντιλαμβάνονται εύκολα.

Ο Περέιρα στο σεμινάριο του Καρπενησίου, τον περασμένο Αύγουστο, είχε προαναγγείλει ότι η κατάσταση θα διορθωθεί. Αμ δε…

Από την ΕΠΟ όχι μόνο δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα καταβληθούν οι αμοιβές των διαιτητών, των βοηθών και των παρατηρητών της Football League, στους οποίους οφείλονται τα χρήματα όλης της προηγούμενης σεζόν, αλλά δεν κουνιέται… φύλλο. Στη λογική δεν φτάνει που είστε στους πίνακες, οι προύχοντες της ΕΠΟ κοιμούνται ήσυχοι. Σου λένε κατά κάποιο τρόπο θα βρουν οι διαιτητές προκειμένου να επιβιώσουν. Πρόκειται για σκάνδαλο άνευ προηγουμένου, από τη στιγμή που το πρωτάθλημα έχει αρχίσει και το Σαββατοκύριακο θα γίνει η 3η Αγωνιστική.

Για την πληρωμή της προηγούμενης σεζόν οι ομάδες δήλωσαν αδυναμία και η ΕΠΟ δεσμεύτηκε να πληρώσει εκείνη τα χρήματα, παρακρατώντας από τα πρόστιμα που θα του επιβάλλονται από την αθλητική Δικαιοσύνη. Μετά δικαιολογία αποτέλεσε το… εργόσημο, τώρα απλά λένε στους διαιτητές ότι δεν θα τα χάσουν!

Πάμε σε ένα πρωτάθλημα με απλήρωτους διαιτητές και ο Περέιρα κάνει το κορόιδο. Η FIFA και η UEFA επίσης δεν παίρνουν θέση, γιατί προφανώς δεν έχουν ενημερωθεί, αν και υπήρξε η διαρροή ότι τα χρήματα θα έλθουν από τας Ευρώπας.

Επίσημη θέση υπήρξε πάντως από τη FIFA με επιστολή στην ΕΠΟ στις 18 Μαΐου, όπου και ξεκαθάριζε:

«Η ΕΠΟ θα καταβάλει όλες τις οφειλόμενες πληρωμές πρoς τους αξιωματούχους αγώνα για τη Super League, τη Football League και το Κύπελλο Ελλάδος της περιόδου 2017/18 το αργότερο μέχρι την 31η Ιουλίου 2018.

»Όσον αφορά την πληρωμή των οφειλομένων πρoς τους αξιωματούχους αγώνα για τη Football League καθώς και των αμοιβών αγώνα που πρόκειται να καταβληθούν στους αξιωματούχους αγώνα για την Football League εν όψει της επικείμενης αγωνιστικής περιόδου 2018/19, η ΕΠΟ υποχρεούται να χρησιμοποιήσει τους πόρους από το πρόγραμμα Forward της FIFA. Οι πληρωμές πρέπει να γίνουν απευθείας από τον αποκλειστικό τραπεζικό λογαριασμό της FIFA.

»Για την αγωνιστική περίοδο 2018/19 πρέπει να διασφαλιστεί η έγκαιρη και αποτελεσματική πληρωμή πρoς όλους τους αξιωματούχους αγώνα της Super League, τns Football League και του Κυπέλλου Ελλάδος».

Τι ακολούθησε; Στο σεμινάριο της Football League που έγινε στο τέλος Αυγούστου είπαν στους διαιτητές ότι θα τους πληρώσουν στο τέλος Σεπτεμβρίου! Τώρα που είναι Νοέμβριος τουλάχιστον δεν… υπόσχονται.

Απλήρωτοι είναι ακόμη και οι ταξιτζήδες για ολόκληρη την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, όμως η αγία τριάδα Περέιρα, Μαρίν, Λίντμπεργκ δεν ανησυχεί. Πληρώνεται κανονικά. Και όσο τα προβλήματα μεγαλώνουν, θα έχουν δουλειά να κάνουν. Να… βελτιώσουν την ελληνική διαιτησία. Με τη συνταγή που έχουν να την απαξιώνουν και να οδηγούν πέρα από τους μεγάλους, τον Άρη, τον Ατρόμητο, τον Απόλλωνα Σμύρνης να ζητούν ξένους διαιτητές και τη Λάρισα να βγάζει τέσσερις ανακοινώσεις σε βάρος ενός ρέφερι (του Στέφανου Κουμπαράκη), κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Λεβαδειακό!!

Αυτά προφανώς είναι τα παράσημα του Περέιρα που βλέπει διαφορετικά τα πράγματα. Βέβαια άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας.

Η ΚΕΔ στον απολογισμό της διαπίστωσε ότι «Η απόδοση των ξένων διαιτητών, που ορίστηκαν σε πέντε επιλεγμένους αγώνες, ήταν παραπάνω από ικανοποιητική και η επιλογή τους εκπλήρωσε τα υψηλά στάνταρντς που είχαν εκ προοιμίου τεθεί από την Κ.Ε.Δ.. Η Κ.Ε.Δ. διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα απόφασης ορισμού ξένων διαιτητών, βασιζόμενη σε εσωτερικά κριτήρια».

Μια χαρά λοιπόν οι ξένοι. Που έρχονται, σφυρίζουν, πληρώνονται, έχουν εξασφαλίσει ότι δεν θα τιμωρηθούν και φεύγουν με τις καλύτερες των αναμνήσεων. Οι Έλληνες διαιτητές την ίδια ώρα είναι στην πυρά. Όπως και οι ομάδες που θα πρέπει να «ξηλώνονται» και μετά ν’ αναγκάζονται να βγάζουν ανακοινώσεις για τον ωραίο κόσμο της διαιτησίας που φτιάχνει ο Περέιρα και οι συνεργοί του.

 

Οι αποδοχές των διαιτητών

Οι διαιτητές για αγώνα της Super League παίρνουν καθαρά 1.500 ευρώ (μικτά 2.000 ευρώ), οι βοηθοί από 525 ευρώ, ο τέταρτος 300, ενώ ο παρατηρητής διαιτησίας 375 ευρώ. Επιπλέον, η ημεραργία πληρώνεται με αποζημίωση 64,83 ευρώ.

Με την απόδοση ασφαλιστικών εισφορών για την τετράδα και τον παρατηρητή, θα πρέπει μικτά να καταβάλλεται από τη γηπεδούχο ΠΑΕ για έξοδα διαιτησίας ποσό 4.300 ευρώ, τα οποία αναλύονται σε 3.225 ευρώ προς τα φυσικά πρόσωπα και 1.075 ευρώ στον ΕΦΚΑ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι ημεραργίες, αλλά και τα έξοδα κίνησης.

Στα παιχνίδια Κυπέλλου όταν συμμετέχουν δύο ομάδες της Super League, ο διαιτητής παίρνει καθαρά 600 ευρώ (μικτά 800), κάθε βοηθός και ο τέταρτος από 300 (μικτά 400), και ο παρατηρητής 300 ευρώ (μικτά 400). Συνολικά δηλαδή η διαιτησία κοστίζει στη γηπεδούχο 2.400 ευρώ μαζί με τους φόρους. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν τα έξοδα κίνησης, η δε ημεραργία κυπέλλου έχει καθοριστεί για κάθε ένα φυσικό πρόσωπο 40 ευρώ.

Στη Football League o διαιτητής παίρνει 401,25 ευρώ καθαρά (535 μικτά), ενώ οι βοηθοί και ο τέταρτος από 202,50 ευρώ καθαρά (270 μικτά) και ο παρατηρητής 150 ευρώ καθαρά (200 μικτά). Η ημεραργία για κάθε φυσικό πρόσωπο έχει καθοριστεί σε 40 ευρώ. Συνεπώς μια ΠΑΕ θα πρέπει να πληρώσει για έξοδα διαιτησίας στα εντός έδρας παιχνίδια της 1.545 ευρώ, πέραν της ημεραργίας και των εξόδων μετακίνησης. Με δεδομένο ότι τα έξοδα είναι υπέρογκα για τις ομάδες της Football League έχει συμφωνηθεί να καταβάλλεται ποσό 2.000 ευρώ από τον γηπεδούχο και η ΕΠΟ να καλύπτει αν χρειαστεί τα επιπλέον χρήματα.

Στους αγώνες Κυπέλλου που δεν συμμετέχουν ομάδες της Super League, η αποζημίωση του διαιτητή ανέρχεται σε 300 ευρώ (μικτά 400), ενώ των βοηθών του τέταρτου και του παρατηρητή από 150 ευρώ (μικτά 200). Συνεπώς ο γηπεδούχος που δεν ανήκει στη Super League πληρώνει 1.200 ευρώ μικτά στο παιχνίδι πέραν των εξόδων κίνησης και των 40 ευρώ στις περιπτώσεις ημεραργίας για κάθε φυσικό πρόσωπο.

Πάνω απ’ όλα η… αξιοπιστία

Η σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ μπορεί να κατηγορηθεί για πολλά, αλλά όχι για τη συνέπεια λόγω και έργων. Αυτό που θα εξαγγείλει θα το κάνει τηρώντας πιστά τις δεσμεύσεις της. Τι είχε πει με τον πλέον επίσημο τρόπο μέσω ανακοίνωσης η ΕΠΟ τον περασμένο Φεβρουάριο;

«Συνεδρίασε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, παρουσία της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA (Χέρμπερτ Χούμπελ, Ιβάν Βέλα) και του εκπροσώπου της UEFA Άντζελο Ρηγόπουλου.

»Η Επιτροπή έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

»Ενεκρίθη η συμφωνία με τη FootballLeague, στο πλαίσιο όσων υλοποιήθηκαν ήδη με την SuperLeague, προκειμένου η Ομοσπονδία να διευκολύνει οικονομικά στην επίλυση του προβλήματος με τις καταβολές των αμοιβών των διαιτητών των αγώνων της F.L. Η Ε.Π.Ο. θα συνεισφέρει άμεσα τα έξοδα διαιτησίας των αγώνων του πρώτο διμήνου του πρωταθλήματος και η Football League θα αποδώσει το ποσό αυτό στο τέλος Φεβρουαρίου 2018».

 

Διαβάστε επίσης