Διακαναλική Μητσοτάκη: Δύο δισ. ευρώ για το νέο «Σπίτι μου» – Γιατί δεν καταθέτει πόθεν έσχες ο Κασσελάκης;

Το πώς ένας αρχηγός έχει δημιουργήσει την περιουσία του, ενδιαφέρει τους πολίτες - Δεν αντέχει ο προϋπολογισμός μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα - Τον λαϊκισμό των λεφτόδεντρων τον πληρώσαμε ακριβά

Διακαναλική συνέντευξη Τύπου με φόντο τις επικείμενες ευρωεκλογές παραχώρησε σήμερα από τα Χανιά ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο αυτό, και απαντώντας, μεταξύ άλλων, στην κριτική που δέχεται από τον Στέφανο Κασσελάκη, ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμα καταθέσει το πόθεν έσχες του, όπως είχε πει ότι θα κάνει, πριν τις ευρωεκλογές.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νέο πρόγραμμα Σπίτι μου, ύψους δύο δισ. ευρώ, με διευρυμένη περίμετρο ωφελουμένων και για ζευγάρια 40-50 ετών.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει ισχυρή φωνή στην Ευρώπη και δεν αρνήθηκε την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και τη χώρα μας. Τόνισε όμως ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πλέον αποτελεσματικά το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα, το οποίο ενισχύει τα επιχειρήματα των κομμάτων της ακροδεξιάς πανευρωπαϊκά.

Απέκλεισε, δε, τον διάλογο με κόμματα στην Ελλάδα, που επικαλούνται τον ψευδοπατριωτισμό και εργαλειοποιούν την πατρίδα και τη θρησκεία. «Κόμματα στα δεξιά της ΝΔ υπήρχαν και στις εθνικές εκλογές του 2023. Θα έχουν αισθητή παρουσία, το πόσο αισθητή θα το δείξουν οι Έλληνες πολίτες» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση  αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις και τον απολογισμό των πρώτων 11 μηνών της νέας κυβερνητικής θητείας μετά τις κάλπες του 2023, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για απόλυτη συνέπεια και τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ, μιλώντας για μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και την Υγεία κυρίως, που υλοποιήθηκαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον νέο δικαστικό χάρτη, στις αυξήσεις, στις παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική, στην απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Όλες αυτές είναι πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η ΝΔ είναι απολύτως συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και έχει τρία χρόνια μπροστά της. Θα κριθούμε στις εκλογές του 2027. Μια από τις κεντρικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις ήταν η αύξηση των μισθών. Είμαστε στο δρόμο για να φτάσουμε στα 950 ευρώ στον κατώτατο μισθό και ο μέσος μισθός πιστεύω θα ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ. Όλα αυτά είναι δείγματα γραφής μιας κυβέρνησης που υλοποιεί με συνέπεια την πολιτική της. Όταν κρίνω ότι χρειάζονται αλλαγές, προχωρώ σε αυτές. Δείτε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που έχουμε περισσότερη αστυνόμευση στις γειτονιές και αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τα ζητήματα της οπαδικής βίας» υπογράμμισε.

Η μάχη με την ακρίβεια και η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη μάχη κατά της ακρίβειας και στην επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές εταιρείες, λέγοντας ότι σε αυτό το θέμα δεν εμφανίστηκαν όλα τα κόμματα με τη «φανέλα της Εθνικής Ελλάδας», αλλά άσκησαν κριτική για μικροκομματικούς σκοπούς. Ερωτώμενος για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, είπε «δεν αντέχει ο προϋπολογισμός και όποιος λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε τέτοια μείωση, να μας πει ποιες παροχές θα κόψει, ποιους φόρους θα αυξήσει, θα μας οδηγήσει στη χρεοκοπία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέθεσε, δε: «Τον λαϊκισμό των λεφτόδεντρων τον πληρώσαμε πολύ ακριβά. Αυτός ο εύκολος και ο αντιευρωπαϊκός λαϊκισμός θα πρέπει να λάβει απάντηση και αυτή είναι η ψήφος στη ΝΔ». Σημείωσε ακόμη ότι η ακρόβεια «είναι μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα, μόνο που η Ελλάδα βγαίνει από μία κρίση. Δίνω σημασία και στα έκτακτα και στα μόνιμα μέτρα για την ακρίβεια. Κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις που πιστεύω ότι αρχίζουν και έχουν αποτελέσματα. Προς Θεού, δεν λέω ότι λύθηκε το πρόβλημα, αλλά πιστεύω ότι είμαστε στην αρχή του τέλους. Ξαναλέω ότι η αύξηση των μισθών είναι η απάντηση στην ακρίβεια. Πρώτη μας προτεραιότητα η μείωση εργοδοτικών εισφορών μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Οσο οι τιμές είναι πρόβλημα για τον πολίτη, η κυβέρνηση θα είναι πάνω από το πρόβλημα. Όσο για τα επιδόματα, λαμβάνοντας υπόψη της δυνατότητες της οικονομίας μας, είμαστε ένα γενναιόδωρο κράτος. Επιδόματα παιδιών, ενοικίων, για οικογένειες που έχουν ανάγκη. Επιδόματα που είναι στοχευμένα».

mitsotakis_in__3_

 

Οι πρωτοβουλίες για την ανεργία

Σε ερώτημα για την ανεργία και για το ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει για την αποκλιμάκωσή της, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η ανεργία έχει πέσει από το 17% στο 10%. Οι μισθοί αυξάνονται. Ο εργαζόμενος έχει σήμερα μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη γιατί μειώνεται η ανεργία. Έχουμε μια οικονομία που αναπτύσσεται με γρηγορότερους ρυθμούς. Υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά εργασίας που πρέπει να αντιμετωπιστούν με κυβερνητικές παρεμβάσεις».

Δεν μετατρέψαμε εμείς σε δημοψήφισμα τις ευρωεκλογές

Αναφερόμενος στη σημασία των ευρωεκλογών, είπε ότι «δεν μετατρέψαμε εμείς σε δημοψήφισμα τις ευρωεκλογές». Τόνισε πως ψηφίζουμε ευρωβουλευτές και η αντιπολίτευση ζητά από τον κόσμο να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας και καθυστέρησης του προγράμματος με το οποίο έχει εκλεγεί.

«Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της αντιπολίτευσης, θα σηκώσουμε το γάντι της πρόκλησης. Λέμε ότι θέλουμε ισχυρή εντολή να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις και να μη δώσουμε στο λαϊκισμό τη δυνατότητα των λεφτόδεντρων. Δεν θα επιστρέψουμε ούτε στο 2012 ούτε στο 2015. Και δυστυχώς η αντιπολίτευση δεν έχει μάθει από τα λάθη της και επανέρχεται σε λογική ακοστολόγητων παροχών» είπε ο πρωθυπουργός. Ζήτησε από τους πολίτες να στείλουν μήνυμα κατά του λαϊκισμού και τόνισε ότι οι ευρωεκλογές έχουν και εθνική σημασία.

«Θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη δύναμη και έχει την ισχυρή νομιμοποίηση για να υλοποιήσει το πρόγραμμα με το οποίο εκλέχτηκε. Και είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα μας δώσουν την εντολή αυτή» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Γιατί δεν καταθέτει ο Κασσελάκης το πόθεν έσχες του;

Απαντώντας, δε, συγκεκριμένα στον Στέφανο Κασσελάκη, που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και θέτει ερωτήματα, είπε ότι ο ίδιος θα τον ρωτούσε γιατί ακόμα δεν έχει καταθέσει το «πόθεν έσχες» του, όπως είχε πει ότι θα κάνει, πριν τις ευρωεκλογές. «Η προσωπική του ζωή δεν μας ενδιαφέρει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, «το πώς όμως ένας αρχηγός έχει δημιουργήσει την περιουσία του, ενδιαφέρει τους πολίτες».

«Μένω σε αυτό που είπε ότι θα το καταθέσει πριν τις ευρωεκλογές. Επίσης, από τον κ. Κασσελάκη δεν έχω ακούσει κουβέντα για την Ευρώπη. Τοποθετεί το κόμμα του στην Αριστερά της Ευρώπης, γι’ αυτό και δεν μιλάει πολύ για τις ευρωεκλογές» σχολίασε ακόμη.

Να αναγνωρίσει ο Μίτσκοσκι δημόσια ότι σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ερωτηθείς για τις προκλήσεις από τα γειτονικά Σκόπια, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Αναμένω από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό να αναγνωρίσει δημόσια, με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο, ότι σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών». Είπε ακόμη ότι θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 9-11 Ιουλίου και σχολίασε ότι αναμένει πως θα πρυτανεύσει η λογική.

mitsotakis_in__1_

 

Καμία συγκάλυψη για τα Τέμπη

Για την τραγωδία των Τεμπών και τις κατηγορίες για συγκάλυψη, ο πρωθυπουργός υποστήριξε: «Είναι άδικες οι κατηγορίες για συγκάλυψη. Υπάρχουν 34 κατηγορούμενοι, κάποιοι απ’ αυτούς προφυλακισμένοι. Το υπουργείο Δικαιοσύνης προσέφερε όλες τις διευκολύνσεις για να τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες της δίκης σε χρόνο ρεκόρ. Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί για τις ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων. Οσοι δεν της έχουν, ας βγουν να το πουν. Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να μιλήσει για όποια ενδεχόμενη ευθύνη υπουργών. Δεν έχουμε δει τίποτα σε αυτή τη κατεύθυνση. Αν κατατεθεί αίτημα στη Βουλή, θα συζητηθεί αμέσως. Εχουμε μια ευθύνη και ηθική υποχρέωση. Να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Πώς είναι αυτό συγκάλυψη; Η δεύτερη υποχρέωση μας είναι να μην επαναληφθεί μια τέτοια τραγωδία».

Η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναίκες

Ερωτηθείς για την ασφάλεια των πολιτών και ειδικά για τις δολοφονίες γυναικών, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους ήταν μια γροθιά στο στομάχι. Το πρόβλημα έχει πάρει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις και πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε γυναίκα να έχει επιλογές να φύγει από ένα αρνητικό περιβάλλον. Είμαστε σε διαδικασία επιμόρφωσης της αστυνομίας, ώστε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα που είναι μέρος της δουλειάς της. Εχουμε διαθέσιμη γραμμή βοήθειας στις γυναίκες, έχουμε και το panic button. Ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να το εγκαταστήσουν, ώστε αν κινδυνεύουν, να φτάσει αμέσως η Αμεση Δράση για να τις προστατέψει».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα