Διακομματικό “τραπέζι” του ΕΛΙΑΜΕΠ για τη Χάγη 

"Συνδαιτημόνες" της εκδήλωσης η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Γιώργος Παπανδρέου

Ένα διακομματικό “τραπέζι” με θέμα τα ελληνοτουρκικά και τη Χάγη και με… συνδαιτημόνες την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Γιώργο Κατρούγκαλο (σ.σ. μέσω βίντεο) και τον Γιώργο Παπανδρέου διοργάνωσε το βράδυ της Τρίτης (18/2) το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Κοινός τόπος και των τριών είναι ΄ότι τάσσονται υπέρ της ενεργητικής πολιτικής, του διαλόγου και των πρωτοβουλιών στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Μάλιστα, η κ. Μπακογιάννη έκανε έκκληση για εθνική ενότητα και σοβαρότητα καθώς τα γεωστρατηγικά δεδομένα έχουν αλλάξει και επομένως η χώρα μας θα πρέπει να αναπροσαρμόσει την πολιτική της στα νέα δεδομένα. Σύμφωνα, πάντα, με την πρώην υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, η Ελλάδα έχει δύο επιλογές: αφενός τη ενεργητική πολιτική και τον διάλογο με τους γείτονες, αφετέρου την αμυντική διαχειριστική πολιτική.

«Εγώ πιστεύω», τόνισε η κ. Μπακογιάννη, «ότι πρέπει να λύσουμε τις διαφορές μόνον με την πολιτική. Προϋπόθεση είναι σαφώς η ισχυρή μας άμυνα, αλλά είναι μείζον λάθος αν αντί να προσπαθήσουμε εμείς, να περιμένουμε από τρίτους να μας επιβάλουν να καθίσουμε στο τραπέζι. Εμείς πρέπει να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων». Και συνέχισε:   

«Γράφεται ότι αν πιστεύεις στην προσφυγή στη Χάγη είσαι μειοδότης. Αυτό αδυνατίζει την ουσία. Η Ελλάδα που πιστεύει στο διεθνές δίκαιο τι θα κερδίσει με τη μη αποδοχή της Χάγης; Έχουμε την άμυνά μας, τις συμμαχίες μας αλλά το μεγάλο όπλο είναι το Διεθνές Δίκαιο».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη για τη Χάγη, και ότι πρέπει να προηγηθούν διάφορα στάδια: Να ξεκινήσει ένας διάλογος, να μειωθεί η ένταση, να προχωρήσουν οι διερευνητικές επαφές, να συμφωνήσει η Τουρκία ότι είναι προς όφελός της μια τέτοια λύση- γιατί έχει απλωθεί πολύ με την εξωτερική της πολιτική, δεν το αντέχει και το ξέρει.

«Το μήνυμα του διαλόγου πρέπει να είναι πάντα στο τραπέζι», είπε πολλές φορές η πρώην υπουργός Εξωτερικών κι αυτό, «παρά τα σκαμπανεβάσματα και τις εντάσεις. Δεν υπάρχει κίνδυνος αν συνομιλούμε». Επίσης, άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως η σημερινή ενημερώνει σε βάθος τα πολιτικά κόμματα και θα συνεχίσει να το κάνει, ως οφείλει.

Γιώργος Κατρούγκαλος: «Πιο ρεαλιστική είναι σήμερα η προοπτική της Χάγης από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια»

Μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος συμμετείχε στο πάνελ του ΕΛΙΑΜΕΠ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μίλησε για προσπάθειες αντιπερισπασμού για να μην φτάσει η μόνη υπαρκτή διαφορά σε ένα φόρουμ που πρόκειται εν τέλει να είναι πολύ πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις απ’ ότι στις τουρκικές.

«Οι αντιπερισπασμοί, λοιπόν, αυτοί είτε οι de facto με την αποστολή γεωτρύπανων είτε οι νομικοί, όπως αυτοί που αφορούν στην παράνομη συμφωνία της με τη Λιβύη, αποτελούν προσπάθειες της να σπάσει την απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει με δική της ευθύνη», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε επίσης πως η προοπτική της Χάγης είναι σήμερα πιο ρεαλιστική από ότι ήταν πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια, γιατί «λόγω της συστηματικής διπλωματικής προσπάθειας της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της οποίας όχι μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αξιοποιήσει τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της, μετά από συμφωνίες οροθέτησης της ΑΟΖ της με τις όμορες χώρες της περιοχής, αλλά και όπου μέσω των τριμερών σχημάτων συνεργασίας, το νομικό καθεστώς της εκμετάλλευσης ων κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου είναι πλήρως αποδεκτό απ’ όλους τους διεθνείς και περιφερειακούς «παίκτες», εκτός από την Τουρκία».

«Συνεπώς πρέπει να συνεχίσει να ασκείται διεθνής διπλωματική πίεση προς την Τουρκία, ούτως ώστε αυτή να αντιληφθεί ότι τίποτα δεν μπορεί να κερδίσει με μονομερείς ενέργειες, αλλά να είναι και συνείδηση της δικής μας πλευράς ότι η συμπερίληψη της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να γίνει με όρους διεθνούς δικαίου και να είναι αμοιβαία επωφελής. Αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος επίλυσης της διαφοράς» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Όσο για το εάν θεωρεί τώρα κατάλληλη τη συγκυρία για τη Χάγη σημείωσε: «Πράγματι θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε χειρότερο επίπεδο απ’ ότι ένα χρόνο πριν. Γιατί ακριβώς λόγω της σχετικής υποχώρησης της ενεργητικής ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, έχει ως ένα βαθμό αναστραφεί η σχετική απομόνωση της Τουρκίας. Πράγμα που φαίνεται στην παρουσία της στα φόρα που συζητούν την κατάσταση στη Λιβύη, την ανοχή εκ μέρους της αμερικανικής πλευράς των τυχοδιωκτισμών στη Συρία».

Υπερασπίστηκε το Ελσίνκι ο Γιώργος Παπανδρέου 

Από την πλευρά του ο διατελέσας και ΥΠ.ΕΞ. πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, τάχθηκε κατά της παθητικής λογικής στην εξωτερική πολιτική που περιγράφει μια Ελλάδα φοβισμένη σε εσωστρέφεια και χαρακτήρισε αυτή τη λογική αδιέξοδη και δειλή.

«Δεν είδα καμιά αρνητική εξέλιξη όταν είχαμε μια ξεκάθαρη συζήτηση με την Τουρκία, προβάλλοντας τα θέματά μας», είπε.

Για τη Χάγη σημείωσε ότι είναι ένα από τα εργαλεία που πρέπει να αξιολογούνται ανάλογα με τη συγκυρία και η κυβέρνηση να είναι διατεθειμένη να αναλάβει το πολιτικό κόστος αλλά και το κόστος του να αφήνει τον χρόνο να περνάει χωρίς πρωτοβουλίες. Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε νηφαλιότητα και εθνική ευθύνη και υπερασπίστηκε το Ελσίνκι ως μία από τις μεγαλύτερες διπλωματικές επιτυχίες της Ελλάδας αν και δέχθηκε ότι απαιτείται νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα