Διακόπηκε για την ερχόμενη Δεύτερα η δίκη Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη

Απορρίφθηκε το αίτημα Τουλουπάκη για προσκόμιση εγγράφων που αφορούν τη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου

Με την έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών που δικάζει τη υπόθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, ο εκ των συνηγόρων της τελευταίας Γιάννης Μαντζουράνης διευκρίνισε ότι η εντολέας του ζήτησε να μην υποβάλλει ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας επί του θέματος της κλήρωσης των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου.

Και αυτό γιατί η κυρία Τουλουπάκη θέλει να δικαστεί για να αποδειχθούν οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκε στο πλυντήριο της Novartis για να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των δικαστών που θα απαρτίσουν (κληρωθούν) τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου. Ξεκαθάρισε, πάντως, ο κ. Μαντζουράνης ότι για το επίμαχο θέμα δεν υποβάλλει ένσταση, αλλά ζήτησε να του χορηγηθούν δυο έγγραφα, το ένα είναι η επιστολή που έστειλε ο αρεοπαγίτης Γεώργιος Κόκκορης στον πρόεδρο της Βουλής και το άλλο τις αναρρωτικές άδειες που του είχαν χορηγηθεί το επίμαχο διάστημα.

Ωστόσο, η εισαγγελέας της έδρας, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Όλγα Σμυρλή, πρότεινε να απορριφθεί η ένσταση του κ. Μαντζουράνη, που είχε υποβάλλει κατά την πρώτη ημέρα της δίκης, την περασμένη Δευτέρα. Η ένσταση αφορούσε αίτημα με το οποίο ζητούσε από το υπουργείο Δικαιοσύνης έγγραφο στο οποίο θα αναγράφεται αν την περίοδο της κλήρωσης από τη Βουλή, ένας δικαστής, ο αρεοπαγίτης Γεώργιος Κόκκορης, βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια και εάν είναι νόμιμη η σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου. Επί της πρότασης της εισαγγελέως αντέδρασαν οι συνήγοροι του κ. Παπαγγελόπουλου και της κυρίας Τουλουπάκη.

Το δικαστήριο μετά από διάσκεψη απέρριψε το αίτημα κ. Μαντζουράνη, λόγω ελλείψεως εννόμου συμφέροντος, καθώς δεν συνδέεται με συγκεκριμένο αίτημα.

Στην συνέχεια ο Θέμης Σοφός δικηγόρος της πρώην εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους η εισαγγελική λειτουργός δηλώνει πολιτική αγωγή. Επισήμανε, ο κ. Σοφός ότι η κυρία Τσατάνη έχει υποστεί ηθική βλάβη, αλλά και άμεση βλάβη από τον κ. Παπαγγελόπουλο και για το λόγο αυτό θα υποστηρίξει την κατηγορία σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Το αίτημα πολιτικής αγωγής υποστήριξε και ο δεύτερος συνήγορος της εισαγγελέως Εφετών, ο Δημήτρης Νινόπουλος.

Οι Ιπποκράτης Μυλωνάς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Μάνος Ροδουσάκης, συνήγοροι του κ. Παπαγγελόπουλου, αντέδρασαν το αίτημα πολιτικής παράστασης της κυρίας Τσατάνη, χαρακτηρίζοντας μη νόμιμη την δήλωση, καθώς δεν έχει υποστεί άμεση ζημία και η αστική αξίωσή της έχει παραγραφεί. Ακόμη, ανέφεραν ότι η ίδια είχε αναφέρει κατά το παρελθόν ότι δεν θα δήλωνε πολιτική αγωγή σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου.

Αντέκρουσε ο κ. Σοφός τους ισχυρισμούς των συνηγόρων του κ. Παπαγγελόπουλου, ενώ υπήρξε έντονος διαπληκτισμός μεταξύ του κ. Σοφού και του κ. Μυλωνά, καθώς ο τελευταίος διέκοπτε τον κ. Σοφό, με αποτέλεσμα να παρέμβει η πρόεδρος του δικαστηρίου αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου.

Ο κ. Σοφός επισήμανε ακόμη ότι ναι η κυρία Τσατάνη έχει πει ότι δεν θα δήλωνε πολιτική αγωγή σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου εφόσον όμως εκείνος θα ζητούσε συγγνώμη. Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν έχει παραγραφεί το δικαίωμα της κυρίας Τσατάνη να δηλώσει πολιτική αγωγή και προσέθεσε ότι η κυρία Τσατάνη στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. από το 2018 είχε δηλώσει πολιτική αγωγή. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η επιχειρηματολογία του δεύτερου συνηγόρου της τέως εισαγγελικής λειτουργός ο κ. Νινόπουλος.

Το δικαστήριο διέκοψε για το μεσημέρι (3μ.μ.) της ερχόμενης Δευτέρας, 26 Σεπτεμβρίου 2022 και το λόγο θα λάβει η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή για το ζήτημα εάν μπορεί η κυρία Τσατάνη να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή.

Η μεθεπόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου ορίστηκε η ερχόμενη Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 (13:30 μ.μ.), όπου και θα αρχίσει η κατάθεση των πρώτων μαρτύρων.

Ο κατάλογος των 13 μαρτύρων ξεκινάει με τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος ήταν μεταξύ των δέκα πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της Novartis και έχει καταθέσει και σχετικές μηνύσεις.

Ακόμη, μάρτυρες θα είναι η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Εύης Χριστοφιλοπούλου και ακολουθούν, η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατανή, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, ο πρώην εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτης Αθανασίου, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο πρώην αρμόδιος για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος και οι δύο πρώην επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς (εισαγγελείς Πρωτοδικών) Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, συνεργάτες το επίμαχο διάστημα της κυρίας Τουλουπάκη, ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.

Με πληροφορίες από το protothema.gr

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα