Διάλεξε την… Άννα ο Σταύρος

«Μη μου πολυψηλώνεσαι γιατί ψηλός δεν είσαι, και το χωριό σου είναι κοντά, και ξέρω τίνος είσαι». Αυτή η ελληνική παροιμία θα ταίριαζε γάντι στην απάντηση που έδωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Φώφη Γεννηματά στη νέα πρόσκληση που έλαβε για συνεργασία με όχημα τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού την περασμένη Δευτέρα επιβεβαίωσε, εξάλλου, την άρνηση του Ποταμιού, επαναφέροντας την αρχική πρόταση του πριν από μήνες, όταν και επήλθε το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις των δύο κομμάτων. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση αναφορικά με τη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων, «η πρόταση για ένταξη όλων των δυνάμεων σε ένα από τα υφιστάμενα σχήματα δεν συσπειρώνει τους προοδευτικούς πολίτες και αφορά κυρίως τους επαγγελματίες της πολιτικής».

Αλλά και ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ξεκαθάρισε: «Μη ζητάς από τον άλλο να έρθει να βοηθήσει στην αναστύλωση του σπιτιού σου. Πάμε να φτιάξουμε κάτι καινούργιο. Αυτό είναι το δικό μας μήνυμα και στην κοινωνία και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Μπορούν να υπάρξουν νέα πρόσωπα που θα βγουν μπροστά αν τους πεις έλα στο Ποτάμι ή έλα στο ΠΑΣΟΚ; Δεν θα έρθουν. Αν τους πεις όμως πάμε να φτιάξουμε κάτι καινούργιο πιθανόν και να έρθουν. Αυτή είναι η ελπίδα μας. Άρα πάμε να δημιουργήσουμε κάτι από την αρχή με βάση μια πολιτική συμφωνία και όχι σεβόμενοι τους υπάρχοντες μηχανισμούς που ό,τι και να γίνει θα προσπαθήσουν να ελέγχουν τις εξελίξεις».

Συμπόρευση…
Εν αντιθέσει με την πρόσκληση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το Ποτάμι είναι θετικό για συνεργασία με τους Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργο Φλωρίδη και Γιάννη Ραγκούση. Και δεν είναι μόνο η συμμετοχή του Γιάννη Μεϊμάρογλου και του Γρηγόρη Ψαριανού στην εναρκτήρια εκδήλωση των «3» στη Θεσσαλονίκη. Είναι και τα όσα είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού σε ραδιοφωνική του συνέντευξη για το εγχείρημα των τριών πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ.

«Είμαστε σε επαφή. Και τους ωθήσαμε να επιμείνουν. Δεν είναι ώρα για αποστρατείες. Και οι τρεις τους, έχουν τολμήσει να διαφοροποιηθούν από τον λαϊκισμό και τον παλαιοκομματισμό. Το Ποτάμι ενθαρρύνει όλες τις προσπάθειες που έχουν στόχο την δημιουργία ενός δυνατού προοδευτικού κινήματος στον χώρο του Κέντρου. Πρέπει να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία όλων των δυνάμεων, γιατί το θέμα είναι τι κάνουμε στην πολιτική, τι κάνουμε με την κυβέρνηση, τι κάνουμε με την Ν.Δ., τι κάνουμε με τη χώρα – αυτό έχει σημασία να απαντήσουν τα κόμματα. Να κάνουμε μία πολιτική συμφωνία και να οδηγηθούμε μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες στην εκλογή μίας νέας ηγεσίας απ’ τη βάση που θα ενώσει όλες τις δυνάμεις. Αυτή η πρότασή μας παραμένει στο τραπέζι. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε εμείς σ’ ένα από τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα. Η χώρα, όμως, δεν έχει ανάγκη από αναπαλαίωση. Δεν μπορούμε να είμαστε πίσω απ’ αυτούς που έχουν μικρή ή μεγάλη ευθύνη».

Όπως όμως αναφέρουν και συνεργάτες των τριών πρώην υπουργών, η συμπόρευση με το Ποτάμι για τη δημιουργία νέου φορέα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αυτό εξάλλου φάνηκε και στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης την περασμένη Κυριακή, ενώ αναμένονται περισσότερες αποκαλύψεις στη δεύτερη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου στο Ηράκλειο.

Μάλιστα στο κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ για επιστροφή των πρώην στο «μαντρί» απάντησε ο Γιώργος Φλωρίδης: «Τα τραπεζώματα παλαιών αξιωματούχων δεν έχουν σχέση με την κοινωνία». Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία που έχει πάρει ο ίδιος μαζί με την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιάννη Ραγκούση, σημείωσε ότι «έχει στόχο να συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου προοδευτικού κινήματος – η κοινωνία δεν επιθυμεί κάτι με βάση τους υπάρχοντες σχηματισμούς, αλλά κάτι νέο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γ. Ραγκούσης: «Να αλλάξουμε για να ενωθούμε και όχι να ενωθούμε για να μην αλλάξουμε. Η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι υπάρχω, είμαι εδώ και δύο χρόνια και σας καλώ να πάμε μαζί, αυτό συνεπάγεται ότι δεν θα αλλάξει τίποτα».

Από την πλευρά της η Αν. Διαμαντοπούλου ήταν πιο ξεκάθαρη κάνοντας λόγο για ένα νέο φορέα «πυρηνικό αεροπλανοφόρο»: «Όταν ζητούμε τη διέξοδο από την κρίση η απάντηση δεν είναι πάλι ένας Μεσσίας, όμορφος νέος γοητευτικός, που να συνεπαίρνει τα πλήθη, να έχει μια ρομφαία από τον ουρανό και να τάζει παραδείσους. Η λύση, τώρα πια, είναι μια πειστική πρόταση, που θα βγαίνει μέσα από πολλή δουλειά, από γνώση, από εμπειρία, από αποφασιστικότητα για τόλμη να καταστραφούμε ο καθένας προσωπικά για να στήσουμε τη χώρα στα πόδια της, την αναγνώριση των λαθών και κυρίως από φρέσκα μυαλά που ξέρουν και κατέχουν τις ιδιαιτερότητες της νέας διαστημικής εποχής που ζούμε. Θέλουμε να κάνουμε το πυρηνικό αεροπλανοφόρο, δηλαδή τον νέο προοδευτικό χώρο, από το οποίο θα απογειωθούν τα μαχητικά της νέας γενιάς».

Οι βουλευτές
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απόψεις βουλευτών του Ποταμιού στην κινητικότητα που υπάρχει στον χώρο της κεντροαριστεράς. Έτσι ο Σπύρος Λυκούδης δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συμβάλει στην προοπτική συγκρότησης μιας ενιαίας παράταξης της Κεντροαριστεράς. «Ο χώρος είναι μια ανοιχτή διαδικασία για ένα νέο, ενιαίο φορέα και όχι συμπράξεις για να ενισχυθούν οι υπάρχοντες φορείς. Τιμώ το ΠΑΣΟΚ και την ιστορία του, αλλά το θέμα δεν είναι να οδηγηθούμε σε συμπράξεις ενίσχυσής του».

Ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος εκπροσώπησε το Ποτάμι στην εκδήλωση των τριών πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, είπε: «Εύχομαι να συναντηθούμε όλοι όσοι θέλουμε τη χώρα μας μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα», ενώ επεσήμανε πως οι συνομιλίες του Ποταμιού με το ΠΑΣΟΚ και τη Φ. Γεννηματά διεκόπησαν με ευθύνη της ίδιας, καθόσον δεν ήθελε να τις συνεχίσει.

Τέλος, ο Γιώργος Μαυρωτάς υποστήριξε: «Για να καταστεί ο προοδευτικός μεσαίος χώρος πρωταγωνιστής και όχι κομπάρσος, θα πρέπει να στραφεί στο μέλλον και όχι στο παρελθόν». Διαπίστωσε πως είναι αδύνατον, για τον προοδευτικό πολίτη του χώρου, να συμβολίζει το καινούργιο η vintage νοσταλγική σύναξη παλαιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Επίσης τόνισε πως «κανένας δεν πρέπει να θεωρεί ότι έχει την αποκλειστικότητα της έκφρασης του προοδευτικού μεσαίου χώρου».

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα