Διαλλακτικότητα, μετριοπάθεια και παροχές το εκλογικό τρίπτυχο

Παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο σε όλες τις παρεμβάσεις του για εξάντληση της τετραετίας, στο Μαξίμου ετοιμάζονται για κάλπες

Πολλάκις ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει το τελευταίο τρίμηνο ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το καλοκαίρι του 2023, ή την άνοιξη του ίδιου έτους για να μην διακοπεί η τουριστική περίοδος. Αυτό μάλιστα απάντησε καις τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν στις 18 Δεκεμβρίου στη συζήτηση του προϋπολογισμού ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ακόμη και στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός επέμενε στο αφήγημα που ακούμε εδώ και τρία περίπου χρόνια, ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές, καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι οι συμμαχικές κυβέρνησης δεν έχουν ούτε την αναγκαία ευελιξία στην λήψη αποφάσεων, ούτε και την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα. Όμως οι κινήσεις τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού, όσο και των άμεσων συνεργατών του στο Μαξίμου δείχνουν ότι πλέον υπολογίζουν το πολιτικό κόστος.

Έτσι η αρχική αποφασιστικότητα έχει μετατραπεί σε μία πιο διαλλακτική στάση και το σημαντικότερο σε κάποια βήματα πίσω, ή λίγο νερό στο κρασί. Επίσης υπάρχουν και κάποια μέτρα ανακούφισης που μοιάζουν προεκλογικά. Όπως η προεξόφληση της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα εφαρμοστεί από τον Μάιο. Επίσης η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα κυμανθεί πέριξ του 5% είναι κι αυτό κάτι. Ή ακόμη και η αποπληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων (ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος) σε πολλές δόσεις θυμίζοντας τους δοσολογία που διαφημίζουν οι μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου και ηλεκτρικών συσκευών. Όλα αυτά θυμίζουν σε πολύ κόσμο προεκλογικές παροχές, που σίγουρα είναι καλοδεχούμενες.

Η αντιπαράθεση και το μετριοπαθές κοινό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που χαράσσει το πλαίσιο της κυβερνητικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της διπλής κρίσης στον ορίζοντα της χώρας, αυτής του πανδημικού ιού και της ακρίβειας, εξακολουθεί να δηλώνει την βεβαιότητα του ότι σύντομα η χώρα θα επιστρέψει καις την κανονικότητα και το κυριότερο με ισχυρές βάσεις για την μετά COVID-εποχή. Και βέβαια οι όποιες παρεμβάσεις θα χρειαστούν το επόμενο διάστημα για να στηριχθούν τα νοικοκυριά και να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις της αγοράς δεν έχουν στόχο να καλοπιάσουν τους ψηφοφόρους, αλλά το πώς δεν θα μείνει κανένας πίσω, όπως πολλές φορές έχουν τονίσει τα κυβερνητικά στελέχη.

Ταυτόχρονα στο Μαξίμου ετοιμάζονται για τις επόμενες μεγάλες μάχες, καθώς όπως εκτιμούν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα παίξει τα ρέστα του για να μην απολέσει την δεύτερη θέση από το Νίκο Ανδρουλάκη και το ΚΙΝΑΛ. Οπότε στο Μαξίμου περιμένουν υψηλούς τόνους, και χαρακτηρισμούς που θα υπερβαίνουν τα εσκαμμένα. Αναμφίβολα η ακρίβεια θα αποτελέσει το κυρίαρχο ζήτημα, αλλά και η πανδημία στην αντιπαράθεση των επόμενων μηνών. Προς ώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Όμως όπως λένε οι συνεργάτες του δεν επιθυμεί να χρησιμοποιηθούν τόνοι που θα ξεπεράσουν τον πολιτικό πολιτισμό, καθώς όπως αναφέρουν οι συνεργάτες σε καμία περίπτωση δεν θέλει να προκαλέσει αναταραχή στον κεντρώο χώρο που επιθυμεί μετριοπάθεια, σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός το έχει καταφέρει και αυτό είναι το μεγάλο του όπλο για να πείσει αυτό το κοινό να βρεθεί στο πλευρό της Νέας Δημοκρατίας από το 2016. Και πλέον δεν θέλει να χάσει αυτό το κοινό πέφτοντας στην παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ για σκληρό ροκ. Διότι πλέον στο παιχνίδι έχει εισέλθει και νέος παίκτης ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ποντάρει στην μετριοπάθεια έχοντας ευρωπαϊκό αέρα. Και μπορεί ο Τσίπρας να μην έχει τύχη σε αυτό το κοινό, αλλά εάν οι δύο βασικοί παίκτες εμπλακούν σε… κοκορομαχίες, τότε ο κερδισμένος θα είναι αυτός που θα μείνει εκτός χορού, καθώς δεν θα έχει καθόλου πληγές. Οπότε το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμείνουμε κινήσεις του πρωθυπουργού σε αυτό το κεντρώο κοινό, προκειμένου να το περιχαρακώσει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα