ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: Τους «κόψαμε», αφού μας «έκοψαν»…

Επί τρία χρόνια οι Τούρκοι «σουλατσάριζαν» στον δικό μας αέρα και στην δική μας θάλασσα κι εμείς ως «δεδομένοι» της Ε.Ε. συμμετείχαμε στις διερευνητικές αντί να επιμείνουμε σε κυρώσεις. Xρειάστηκε να μας δείξει την κόκκινη κάρτα ο «σουλτάνος» για να αναγκαστούμε να ακολουθήσουμε την ρότα Σαμαρά...

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ», λέει μία γνωστότατη παροιμία, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς έχει τις ρίζες της στον Σωκράτη(470 π. Χ.-399 π.Χ). Ο αρχαίος φιλόσοφος, μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού και παγκόσμιου πνεύματος και πολιτισμού, θεωρείται ότι είναι από τους ιδρυτές της Δυτικής φιλοσοφίας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο φιλόσοφος σε μεγάλη ηλικία αποφάσισε να μάθει κιθάρα, τον πείραξαν οι φίλοι του, λέγοντάς του: «Γερων ων κίθαριν μανθάνεις;», που θα πει «αν και γέρος, μαθαίνεις κιθάρα;» Κι ο Σωκράτης τότε απάντησε: «Κάλλιον οψιμαθής η αμαθής (παραμένειν)». Δηλαδή καλύτερα να μάθω κάτι, έστω και καθυστερημένα, παρά να μείνω αμαθής.

Κάπως έτσι, λοιπόν, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης– έστω και καθυστερημένα-αποφάσισε να ακολουθήσει τη ρότα που χάραξε ο Αντώνης Σαμαράς, που πρώτος είχε πει από τον Ιούνιο του 2020 σε συνέντευξη του στα «Νέα» το «διάλογος με πειρατές δεν κάνεις». Τότε ο πρώην πρωθυπουργός προέβη στην συγκεκριμένη δήλωση, όταν τους προηγούμενους μήνες είχαμε αποκρούσει την υβριδική επίθεση των Τούρκων στον Έβρο με τους Αφγανούς, Σομαλούς και λοιπούς οικονομικούς μετανάστες να οδηγούνται στα σύνορα με την Ελλάδα από τα βάθη της Τουρκίας με τα λεωφορεία της Στρατοχωροφυλακής.

Το καλοκαίρι του 2020 ο κ. Σαμαράς είχε δηλώσει: «Δεν έχουμε απέναντί μας έναν «καλοπροαίρετο γείτονα» που ζητάει να διευθετήσουμε τις πάγιες διαφορές μας. Έχουμε έναν επιθετικό γείτονα που θέτει συνεχώς νέα ζητήματα και προχωρά σε έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Έχουμε προκλητικές κινήσεις αναθεωρητισμού – επεκτατισμού εις βάρος μας. Τι ακριβώς «διάλογο» να κάνουμε με την Τουρκία; Μήπως, αν τα νησιά μας έχουν πλήρη επήρεια ΑΟΖ όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας – που όμως η Τουρκία δεν το δέχεται; Αν έχει δικαίωμα να στέλνει γεωτρύπανα να κάνουν έρευνα και εξόρυξη πάνω σε ελληνική ΑΟΖ; Αν έχει δικαίωμα να στέλνει εργαλειοποιημένους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα; Αν μπορεί να υπογράφει παράνομες συμφωνίες με τρίτες χώρες καταπατώντας την Ελληνική ΑΟΖ – συμφωνίες που όλες οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής καταγγέλλουν ως παράνομες; Αυτά όλα είναι «πειρατικές» ενέργειες. Και διάλογο με «πειρατές» δεν κάνει κανείς!»

Αναταραχή

Η τότε συνέντευξη του κ. Σαμαρά είχε προκαλέσει αναταραχή σε όλο το πολιτικό φάσμα. Τότε δεν ήταν λίγοι οι… αναλυτές που υποστήριζαν πως είναι ξεπερασμένες οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού. Όμως ο κ. Σαμαράς έκρουσε και πάλι τον κώδωνα, προ ολίγων εβδομάδων, στις αρχές Μαΐου κατά την ομιλία του στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας όταν στην ομιλία του προς τους Σύνεδρους είπε: «Η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει στην πράξη την αμφισβήτηση, όχι μόνο των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και της ίδιας της εθνικής μας κυριαρχίας. Κι όταν εγώ  ζήτησα κυρώσεις, ειπώθηκε τότε, ότι «η απειλή κυρώσεων είναι πιο ισχυρό όπλο από τις ίδιες τις κυρώσεις». Δεν βλέπω όμως, να κάμφθηκε από την “απειλή” αυτή η Τουρκία. Αντιθέτως, αποθρασύνθηκε».

Και δυστυχώς πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, με αφορμή το επιτυχημένο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, αλλά και την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Στην Ουάσιγκτον και συγκεκριμένα στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο κ. Μητσοτάκης παρέδωσε τον περιβόητο χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» (Mavi Vatan) που χρησιμοποιεί η τουρκική προπαγάνδα.

Μετά το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεπέρασε κάθε επιτρεπτό όριο, υβρίζοντας και απειλώντας την Ελλάδα για να φτάσουμε στο περιβόητο «Μητσοτάκης γιοκ». «Δεν υπάρχει πλέον για εμένα Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να ξαναμιλήσω μαζί του. Δεν θα δεχθώ ποτέ να συναντηθώ μαζί του. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με έντιμους πολιτικούς», είπε κατά την διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας ο Ερντογάν, κοπιάροντας όσα έλεγε το 2020 για τον Έλληνα πρωθυπουργό, μετά τα επεισόδια στον Έβρο και το γεγονός ότι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έσπευσε να υποστηρίξει την Ελλάδα με την Ούρσουλα Φαν ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ να ταξιδεύουν ως το ελληνικό φυλάκιο στον Έβρο.

Επιτέλους άκουσε

Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν ακολουθεί τον ίδιο πειρατικό τρόπο για να κάνει το παζάρι. Και έστω και καθυστερημένα ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ακολουθήσει τη ρότα που έχει χαράξει ο Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο «δεν θα ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο και το ανιστόρητο». Ο πρωθυπουργός στην εισήγηση του τόνισε πως «η δυνατή Ελλάδα, βέβαια, ενοχλεί κάποιους. Δεχόμαστε έτσι από τους γείτονές μας νέους λεονταρισμούς, αλλά όσο αυτοί απειλούν, τόσο εκτίθενται και πιστεύω ότι όσο μας προκαλούν, τόσο περιθωριοποιούνται. Έχουμε πει πολλές φορές ότι η γεωγραφία μάς θέλει δίπλα-δίπλα, όμως -δυστυχώς- εκείνοι επιλέγουν να σταθούν απέναντί μας, απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο, απέναντι στην Ευρώπη, απέναντι στο ΝΑΤΟ. Εμείς, συνεπώς, δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο, με το ανιστόρητο και τελικά με το αδιέξοδο. Αντίθετα, μένουμε πάντα ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα, αλλά και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και προφανώς δεν σημαίνει κιόλας ότι δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς, σε όλα τα fora, όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας».

Στην ίδια γραμμή

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα όσα είπε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο επικροτεί πλήρως τα όσα είχε δηλώσει από τον Ιούνιο του 2020 ο Αντώνης Σαμαράς.

Βέβαια από όλη αυτή την περιπέτεια με τους Τούρκους υπάρχουν και ερωτηματικά που χρήζουν απαντήσεις. Για ποιον λόγο η Αθήνα μετά τα όσα συνέβησαν στον Έβρο και το θερμό καλοκαίρι του 2020 μετείχε σε διερευνητικές; Διότι ακόμη και εάν έγιναν για το θεαθήναι, όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, παρήγαγαν αποτελέσματα. Όχι από εμάς που θεωρούσαμε ως προσχηματικό τον διάλογο, αλλά από τους Τούρκους, που έθεταν και νέα θέματα. Όπως την αποστρατικοποίηση των νησιών.

Επίσης κάποιος κυβερνητικός θα πρέπει να εξηγήσει για ποιον λόγω επιδείξαμε τόσο υπομονή και ψυχραιμία κατά την διάρκεια των διερευνητικών, όταν εντός υπήρχαν συζητήσεις κι εκτός τα τουρκικά αεροσκάφη παραβίαζαν συστηματικά τα ελληνικά σύνορα με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά;

Άραγε για ποιον λόγο εμείς ως χώρα δεν απαιτήσαμε να επιβληθούν οι κυρώσεις στην Τουρκία που λειτουργούσε (και συνεχίζει να λειτουργεί) με πειρατικό τρόπο; Και μέσω των διερευνητικών επαφών δώσαμε πάτημα στους μεγάλους να και ειδικά στην Μέρκελ να αβαντάρει την Τουρκία και να καταχωνιάσει τις όποιες κυρώσεις θα ανάγκαζαν τους Τούρκους να μαζευτούν;

Τουναντίον με το να αποδεχθούμε τις διερευνητικές και όχι την άμεση εφαρμογή των κυρώσεων μάλλον θυμίσαμε σπασίκλα μαθητή, ο οποίος δεν του αρκεί να έχει μόνο καλούς βαθμούς στα μαθήματα, αλλά επιζητά κι έπαινο καλής συμπεριφοράς. Επί της ουσίας με το… κατενάτσιο που παίξαμε υπακούοντας τα κελεύσματα των μεγάλων δείξαμε ότι είμαστε δεδομένοι. Διότι ας μην ξεχνάμε ότι ναι μεν ο Μπάιντεν μας αποθεώνει, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών του, ο Μπλίνκεν, ισχυρίζεται ότι «δεν πρέπει να χάσουμε την Τουρκία από τη σφαίρα επιρροής μας». Μέχρι που φτάσαμε στο σημείο, να διακόψει το διάλογο ο ίδιος ο Ερντογάν!
Καλό είναι όσοι ακόμη και σήμερα φωνάζουν για ψυχραιμία και όπως κάποιοι άλλοι θυμήθηκαν ότι ο μέχρι τώρα διάλογος είναι προσχηματικός, αλλά και όσοι προτρέπουν να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας-παρά το άδειασμα του «σουλτάνου» -μάλλον εντάσσονται σε αυτούς για τους οποίους ο Σωκράτης είχε πει το «Τους μεν κενούς ασκούς η πνοή διίστησι, τους δ’ ανοήτους το οίημα». Δηλαδή «τα άδεια σακιά τα φουσκώνει ο αέρας, τους ανόητους η έπαρση».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα