Διαμαντοπούλου: Η συναίνεση χωρίς συμβιβασμούς δεν επιτυγχάνεται
«Η ΝΔ έχει βγάλει την εξής γραμμή: όταν λέει το ΠΑΣΟΚ «όχι», το ΠΑΣΟΚ είναι πράσινος ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε η υπεύθυνη πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
Πυρά κατά της ΝΔ για τις συναινέσεις στο πολιτικό σύστημα εξαπέλυσε εκ νέου η υπεύθυνη πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Άννα Διαμαντοπούλου.
Η Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στο MEGA, επισήμανε πως «η ΝΔ έχει βγάλει την εξής γραμμή: ότι όταν λέει το ΠΑΣΟΚ «όχι», το ΠΑΣΟΚ είναι πράσινος ΣΥΡΙΖΑ». Ακολούθως διερωτήθηκε κατά πόσον «το ΠΑΣΟΚ είναι εκεί για να λέει «ναι» στην κυβέρνηση;».
Πρόσθεσε πως «το ΠΑΣΟΚ είναι αντιπολίτευση και η αντιπολίτευση είναι αντιπολίτευση γιατί έχει διαφορετικές απόψεις. Όταν μιλάμε για συναίνεση, η συναίνεση είναι η είδηση. Δεν είναι η διαφωνία της αντιπολίτευσης η είδηση. Αν θέλουμε να δούμε την πολιτική ως μια διαδικασία που χρειάζονται οι συναινέσεις για το καλό του κόσμου, θα πρέπει να δούμε τι είναι η συναίνεση».
Η ίδια τόνισε πως «η συναίνεση χωρίς συμβιβασμούς δεν επιτυγχάνεται. Η συναίνεση, που είναι η βάση της λειτουργίας των δημοκρατικών συστημάτων, θέλει προτάσεις εναλλακτικές, χρόνο, ωρίμανση, ευελιξία και αμοιβαίους συμβιβασμούς».
Για την υγεία, υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει το πιο συγκεντρωτικό σύστημα στην Ευρώπη. Όπως είπε η Άννα Διαμαντοπούλου «εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουμε αλλάξει το σύστημα, την αποκέντρωσή του, την οργάνωσή του ως χωριστό οργανισμό όπως συμβαίνει στο 70% των χωρών. Βγήκε η ΕΛΣΤΑΤ και λέει ότι δαπάνες ιδιωτικές για το 2023 είναι 6 δισ. για την υγεία και αυξήθηκε από πέρυσι κατά 650 εκατ. δηλαδή περισσότερα στην ιδιωτική υγεία».
Υπογράμμισε πως «η συζήτηση για την υγεία είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα αλλά δεν μπορεί να παραμείνει με την οργανωτική δομή και τον χάρτη νοσοκομείων έτσι όπως ήταν το 1980 και το 1990. Είναι πολύ μεγάλες οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Δεν υπάρχει χώρα που να μην έχει πρόβλημα με τις συντάξεις και με το εθνικό σύστημα υγείας. Αυτό είναι μια πραγματικότητα αλλά ας δούμε λίγο τι είδους μεταρρυθμίσεις γίνομαι. Χρειαζόμαστε μια πάρα πολύ ουσιαστική μεταρρύθμιση», συμπληρώνει.
Για τον κατώτατο μισθό υποστήριξε πως «σωστό είναι να χρησιμοποιούμε μια εξίσωση αλλά το σημαντικό είναι οι συλλογικές συμβάσεις. Η ευρωπαϊκή οδηγία λέει 80% ότι πρέπει να υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις ανάμεσα στους εργοδότες και στους εργαζόμενους. Είναι κάτω από 16%. Το «όχι» της κυβέρνησης στις συλλογικές συμβάσεις είναι ένα «όχι» απέναντι στη λειτουργία της οικονομίας και της Δημοκρατίας».