
Διαμαντοπούλου: «Να μην έχουμε το σύνδρομο του φόβου απέναντι στην Τουρκία – Η Ευρώπη είναι ένα πρότζεκτ ειρήνης»
«Η ειρήνη θέλει διαπραγμάτευση και δουλειά» τόνισε η Άννα Διαμαντοπούλου, υποστηρίζοντας, παράλληλα, ότι η Ευρώπη έχει «πολλά δυνατά χαρτιά» - «Δεν είναι ο χώρος συγκρούσεων ούτε ο χώρος μικροκομματικής ανάδειξης η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», σημείωσε επίσης
Για την παύση της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας μίλησε, σε συνέντευξη που παραχώρησε, η Άννα Διαμαντοπούλου. Η υπεύθυνη πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε ότι «η Ευρώπη έχει πολλά ισχυρά χαρτιά», ενώ αναφορά έκανε και στην Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε «περιφερειακή δύναμη».
Η κα. Διαμαντοπούλου στάθηκε και στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεγάλη ευθύνη στο να δημιουργήσει συναινετική διαδικασία».
Όσα δήλωσε:
«Η Ευρώπη βρίσκεται στη μέγγενη ανάμεσα σε Πούτιν και Τραμπ. Το θέμα του φυσικού αερίου δεν έγινε ξαφνικά, τελείωσε μία πενταετής σύμβαση και οι όροι δεν έγιναν δεκτοί αμοιβαία από Ρωσία και Ουκρανία. Άμεσες επιπτώσεις έχουν η Ουγγαρία και η Σλοβακία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η υπόλοιπη Ευρώπη θα μείνει ανέγγιχτη», είπε.
«Η Ευρώπη είναι ένα πρότζεκτ ειρήνης, έγινε μετά από έναν αιματηρό πόλεμο. Ας ξεκινήσουμε από κάτω να πιέσουμε προς μία κατεύθυνση. Δεν σημαίνει ότι μία ειρήνη πρέπει να γίνει σε βάρος του ενός ή του άλλου, αλλά η ειρήνη θέλει διαπραγμάτευση και δουλειά. Μπαίνουμε στο 2025 και μιλάμε για νέα όπλα. Η Ευρώπη αισθάνεται έναν φόβο που η Ελλάδα τον είχε αισθανθεί πολλές φορές λόγω της Τουρκίας», πρόσθεσε.
«Όλοι έχουν αυτή την αμηχανία, ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ειρήνη. Θα περιμένουμε να βγει ο Τραμπ και να ακολουθήσουμε τι θα πει; Η Ευρώπη έχει πολλά ισχυρά χαρτιά, δεν είναι ένας αδύναμος χώρος σε μία γωνίτσα του κόσμου», σημείωσε η Άννα Διαμαντοπούλου.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Τουρκία, τονίζοντας πως η χώρα μας θα πρέπει να την αντιμετωπίζει ισότιμα και όχι με φόβο.
«Η Τουρκία είναι περιφερειακή δύναμη, γιατί είναι μεγάλη χώρα και έχει στρατηγική σημασία. Αλλά κι εμείς να μην έχουμε το σύνδρομο του φόβου απέναντι στην Τουρκία. Η Τουρκία έχει τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό της, είναι εξαρτημένη από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ σε όλη της τη βιομηχανία και έχει προβλήματα σε όλα τα σύνορά της. Έχει σημασία η Ελλάδα να την αντιμετωπίζει ισότιμα»
Όσο για το πρόσωπο που θα επιτελέσει Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά το τέλος της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, δήλωσε: «Η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να συμβολίζει την εθνική ενότητα. Δεν είναι ο χώρος συγκρούσεων ούτε ο χώρος μικροκομματικής ανάδειξης η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, την πρωτοβουλία την έχει αυτός που έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεγάλη ευθύνη στο να δημιουργήσει συναινετική διαδικασία και πρόταση ώστε το κοινοβούλιο και το έθνος να ενωθεί στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας», τόνισε.